Sos holenderski - jak wykonać pyszny... francuski klasyk

Ciekawostka: słynny sos holenderski nie pochodzi wcale z Holandii, ale z Francji (chciałoby się napisać oczywiście, ale nie piszemy, bo to oczywiste).

sos holenderski Shutterstock.com
Shutterstock.com

Jeżeli rzuci Cię kiedyś do hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku (nie żeby nas często rzucało, ale czyta się co nieco), to zamów koniecznie ich legendarne śniadanie – Eggs Benedict, czyli tosty i jajka w koszulce, polane właśnie sosem holenderskim.

(Zobacz też: 20 sposobów na jajka w nowym wydaniu)

Do tego nasz "holender" jest ojcem i bazą kilku innych, wspaniałych francuskich sosów: mousseline (dodaj 4 łyżki śmietany lub ubitej kremówki), moutarde (dodaj 1 łyżkę musztardy Dijon) lub noisette (zamiast masła klarowanego użyj zwykłego, mocno zrumienionego). A teraz do roboty.

1\ W rondelku zagotuj wino z przyprawami i zmniejsz jego objętość o połowę.

2\ Rozgrzej masło, a odparowane wino bez przypraw przelej do miski. Dodaj żółtka i połóż miskę na garnku z gotującą się wodą.

3\ Ubijaj żółtka trzepaczką, aż nabiorą puszystości.

4\ Zdejmij miskę z garnka i powoli wlewaj cienką strużką roztopione masło, nie przerywając mieszania.

5\ Pod koniec mieszania dopraw sos solą i pieprzem. Podawaj od razu.

6\ Sos na bazie masła lubi się zwarzyć, skubany. Wrzuć do miski kostkę lodu i szybko mieszaj, aż się roztopi. Powinno pomóc.

Tego potrzebujesz (4 porcje)

  • 3 żółtka
  • 100 g klarowanego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • zmielony biały pieprz, sól

Autor: Kamil Stachulec

Szef kuchni restauracji CESARSKO-KRÓLEWSKA na wrocławskim Rynku, specjalizującej się w daniach kuchni polskiej i kontynentalnej.

Więcej: Sprawdź kolejny doskonały przepis z cyklu sosów - oto chimichurri.

Zobacz również:
REKLAMA