[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Sos chimichurri - przepis doskonały

Dobrze skomponowany i dobrany sos potrafi sprawić, że zjesz nawet treningowego Reeboka i jeszcze poprosisz o dokładkę. Taka to jest potęga!

sos chimichurri Shutterstock.com
Francuska wersja Wikipedii pod hasłem "liste de sauces" wyświetla 282 przepisy na różne sosy z całego świata i idziemy o zakład, że to nie jest nawet połowa z tych, które zostały wymyślone. Ale i tak tylko we Francji w pierwszorzędnych restauracjach jest osobne stanowisko dla kucharza zajmującego się wyłącznie przygotowywaniem sosów do zamówionych potraw. Bo dobry sos to ocean smaków, który umie zmieniać najprostsze danie w kulinarne niebo. Poprosiliśmy naszych szefów o kilka propozycji do wołowiny, ryb, drobiu, warzyw i voilà! Na pierwszy ogień chimichurri.

Sos chimichurri

Do steków, empanadas i grillowanych warzyw

Ten zimny, ziołowy sos jest kulinarnym skarbem Argentyny, całkiem zasadnie zakochanej w swojej wołowinie. Jej amatorzy zgodnie uważają, że dobrej (ba, najwyższej!) jakości mięso nie potrzebuje skomplikowanych dodatków. Podpisujemy się pod tym.

Składniki (4 porcje):

  • 1 szklanka natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka liści kolendry
  • 2 papryczki jalapeno lub szypta płatków chili
  • 1/4 szkl. czerwonego octu winnego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 szkl. oliwy

Autor: Tomasz Nowak

Od 2017 roku szefuje CAMPO Modern Grill – wrocławskiej restauracji dla fanów argentyńskich steków i kuchni iberoamerykańskiej. W tym roku CAMPO otrzymała tytuł najlepszego restauracyjnego wnętrza świata.

Chimichurri jest łatwe do zrobienia, ale to właśnie prostota decyduje o jego wielkości. Szef Campo bardzo drobno sieka wszystkie stałe składniki, a na koniec, już w misce, miesza je z octem, oliwą, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sosowi dobrze robi odstawienie go na pół godzinki w temperaturze pokojowej w przykrytej misce. Wg różnych receptur obecność kolendry nie jest obowiązkowa – można ją zastąpić świeżym oregano – a niektórzy dodają też szklankę lub dwie rukoli. Są również amatorzy soku z limonki, który dodaje się na końcu.

REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij