Francuska wersja Wikipedii pod hasłem "liste de sauces" wyświetla 282 przepisy na różne sosy z całego świata i idziemy o zakład, że to nie jest nawet połowa z tych, które zostały wymyślone. Ale i tak tylko we Francji w pierwszorzędnych restauracjach jest osobne stanowisko dla kucharza zajmującego się wyłącznie przygotowywaniem sosów do zamówionych potraw. Bo dobry sos to ocean smaków, który umie zmieniać najprostsze danie w kulinarne niebo. Poprosiliśmy naszych szefów o kilka propozycji do wołowiny, ryb, drobiu, warzyw i voilà! Na pierwszy ogień chimichurri.
Sos chimichurri
Do steków, empanadas i grillowanych warzyw
Ten zimny, ziołowy sos jest kulinarnym skarbem Argentyny, całkiem zasadnie zakochanej w swojej wołowinie. Jej amatorzy zgodnie uważają, że dobrej (ba, najwyższej!) jakości mięso nie potrzebuje skomplikowanych dodatków. Podpisujemy się pod tym.
Składniki (4 porcje):
- 1 szklanka natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka liści kolendry
- 2 papryczki jalapeno lub szypta płatków chili
- 1/4 szkl. czerwonego octu winnego
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 szkl. oliwy
Autor: Tomasz Nowak
Od 2017 roku szefuje CAMPO Modern Grill – wrocławskiej restauracji dla fanów argentyńskich steków i kuchni iberoamerykańskiej. W tym roku CAMPO otrzymała tytuł najlepszego restauracyjnego wnętrza świata.
Chimichurri jest łatwe do zrobienia, ale to właśnie prostota decyduje o jego wielkości. Szef Campo bardzo drobno sieka wszystkie stałe składniki, a na koniec, już w misce, miesza je z octem, oliwą, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sosowi dobrze robi odstawienie go na pół godzinki w temperaturze pokojowej w przykrytej misce. Wg różnych receptur obecność kolendry nie jest obowiązkowa – można ją zastąpić świeżym oregano – a niektórzy dodają też szklankę lub dwie rukoli. Są również amatorzy soku z limonki, który dodaje się na końcu.