Snickers - prześwietlamy popularnego batona

Teraz, gdy sięgniesz po niego w sklepie, będziesz doskonale wiedział, jakie konsekwencje dla Twojej formy i sylwetki ma objadanie się niezdrowymi przekąskami. Zrób przegląd dietetycznego sumienia!

Czy wiesz, co jesz: baton Snickers pod lupą NicO_l 2015/shutterstock
Tylko baton czy aż baton? Sprawdź poniżej.

I. 24,3 g cukru

Już przed wojną słynne było wymyślone przez Melchiora Wańkowicza hasło „cukier krzepi”. I jeśli Wańkowicz miał rację, to 51-gramowy snickers mocno krzepi – zawiera aż 24,3 g cukru. Badania na Princeton University wykazały, że cukier ma też właściwości uzależniające. Ludzie, którzy jedzą go dużo, mają napady ochoty na coś słodkiego, jedzą go cyklicznie i mają syndrom odstawienia, gdy z niego rezygnują.

Zapotrzebowanie dorosłego, aktywnego mężczyzny na energię to około 2500-3000 kcal. Jak mówi dr Marek Szołtysik, żywieniowy ekspert MH, mniej więcej połowa tej energii powinna pochodzić z węglowodanów, czyli cukrów. Jednak jedynie około 10% energii możesz dostarczyć w postaci sacharozy, czyli takiego cukru, który możesz znaleźć w cukierniczce.

Snickers zawiera koło pięciu łyżeczek, czyli zjadając taki baton, dostarczasz sobie ok. 100 kcal cukru. Po zjedzeniu dwóch batonów wyczerpujesz już limit energii ze słodyczy i od tej pory lepiej już nie słodź herbaty, nie jedz cukierków ani ciasta.

Neutralizacja: Najlepiej zaś zjedz mięso z ryżem – takie danie (białko i wolno wchłaniające się węglowodany) spowolni wzrost poziomu cukru we krwi, równomierniej rozkładając dostawy energii do komórek.

II. 14,2 g tłuszczu

Snickers zawiera 14,2 g tłuszczu, czyli 20% zalecanej dziennej dawki. Większość tego tłuszczu to tłuszcze roślinne, w tym również tzw. tłuszcze trans, o których wiadomo, że mogą powodować wiele różnych chorób. Uczeni z Harvard University wykazali, że tłuszcze trans potrafią podbić poziom CRP, czyli białka będącego markerem chorób serca, aż o 73%. To oznacza, że wzrasta też zagrożenie zawałem serca.

Neutralizacja: Na szczęście, obniżenie poziomu CRP jest proste jak budowa... blendera. Według badania opublikowanego w „Journal of Nutrition” każda pojedyncza porcja owoców lub warzyw obniża ryzyko podwyższonego CRP o 21%. Jeśli więc zjadłeś snickersa – wypij koktajl owocowy i będzie po problemie. Koktajl z jagód, jabłek i truskawek obniży ryzyko wysokiego CRP o 40%.

PRZEKĄSKI INACZEJ: 9 zdrowych produktów

III. 35% czekolady

Snickers to baton czekoladowy, a czekolada zdecydowanie poprawia humor. Swoje psychostymulujące działanie zawdzięcza fenyloetyloaminie i teobrominie. Obie te substancje zwiększają poziom dopaminy, która z kolei powoduje zwyżkę nastroju i zwiększenie zdolności koncentracji.

Neutralizacja: Jeśli masz ochotę poprawić sobie humor bez cukru i tłuszczu w pakiecie, sięgnij po awokado, drób, jogurt albo twaróg – wszystkie te produkty są źródłem tyrozyny, która również sprzyja podniesieniu poziomu dopaminy.

IV. 24% orzeszków

Prażone orzeszki ziemne to niemal 24% snickersa – dostarczają około 4,5 g białka. To prawie 10% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Całkiem nieźle. Musisz jednak pamiętać, że – jak donosi „Journal of Food Composition” – orzeszki ziemne zawierają wprawdzie dużo ważnych aminokwasów, ale za to mało metioniny, którą ciało wykorzystuje do produkcji kreatyny – energetycznego paliwa dla mięśni. Uczeni z University of Florida odkryli, że podniesienie poziomu kreatyny zwiększa efektywność treningu siłowego.

Neutralizacja: Poziom metioniny uzupełnisz, smażąc sobie pstrąga z dodatkiem czosnku.

V. 260 kcal

260 kcal zapewnia 13% dziennego zapotrzebowania energetycznego przeciętnego faceta. Jeden baton dziennie i w ciągu tygodnia uzbiera się 1800 kcal, a w ciągu roku może się to zamienić na ponad 10 kg nadwagi.

Neutralizacja: Żeby zrobić miejsce na dodatkowe kalorie, posprzątaj przez godzinę mieszkanie. Już posprzątane? To wskakuj na bieżnię i przez 20 minut pobiegaj w tempie 12 km/h. 

Oto pozostałe składniki, z którymi się zetkniesz, jeśli postanowisz zabić małego głoda Snickersem:

Magnez

Zarówno orzeszki ziemne, jak i kakao są bogatym źródłem magnezu – pierwiastka, bez którego nie dałoby się żyć. Niedobory magnezu mogą spowodować skurcze, kłopoty z koncentracją, bezsenność, rozdrażnienie, a także zaburzenia pracy serca. Zapotrzebowanie na magnez aktywnego mężczyzny to ok. 370 mg dziennie. 100 g orzeszków zapewnia niemal połowę tej dawki.

Tłuszcze trans

Uczeni z University of North Carolina ustalili, że ludzie, w których diecie było dużo kwasów tłuszczowych trans, niemal dwukrotnie częściej chorują na raka jelita. Tłuszcze trans podejrzewane są też o powodowanie miażdżycy.

Sól

Kto by przypuszczał, że w słodkim batonie jest też sól... Nie ma jej dużo, bo zaledwie 0,3 g, ale jest. Nadmiar soli może zaś spowodować, że wzrośnie Ci ciśnienie krwi. Z kolei gdy w lecie będą panowały upały, ten dodatek soli może uchronić Cię przed odwodnieniem.

Odtłuszczone mleko w proszku

Dzięki niemu w batonie jest więcej białka oraz niewielkie ilości minerałów, np. wapnia, niezbędnego do budowy kości, oraz cynku, który zapewnia facetom m.in. płodność.

Lecytyna sojowa

Lecytyna sojowa pełni funkcję emulgatora, czyli zapewnia kremowy, jednorodny charakter masy. Ale lecytyna sojowa zawiera też cholinę, która poprawia pamięć. Niestety – tyle choliny, ile jest w jednym batonie, nie wystarczy, by podziałała, więc uzupełnij jej poziom, jedząc jajka na miękko. Żółtko jest jednym z najbogatszych źródeł choliny. 

MH 05/2011

Zobacz również:
REKLAMA