REKLAMA

Śniadanie dla mięśni - 2 przepisy na owsiankę

Gotowanie dla mięśni nie oznacza tylko memicznego już ryżu z kurczakiem i brokułami. Przedstawiamy dwa proste przepisy na śniadanie w postaci owsianki. Będzie smacznie.

owsianka, przepisy shutterstock.com

1. Owsianka z owocami

W MH nie boimy się węglowodanów i uznajemy owsiankę za genialny sposób na otwarcie dnia. Jeśli jednak zjesz ją w tradycyjnym wydaniu, mięśnie nie dostaną potrzebnej im porcji protein. Dlatego proponujemy nieco ją podrasować.  

ZOBACZ: Dlaczego warto jeść śniadania?

Składniki

  • Płatki owsiane, 100 g
  • Napój migdałowy, 275 ml
  • Odżywka białkowa, 1 miarka
  • Cynamon, szczypta
  • Nasiona chia, szczypta
  • Owoce leśne, garść

owsiankaMotor Presse Polska

Przepis

Rodzaj płatków nie ma decydującego znaczenia. My najczęściej wybieramy błyskawiczne. Wlej napój do garnka, dodaj płatki i pogotuj je chwilę, aż zmiękną. Wsyp ulubioną odżywkę (najlepiej bez dodatków, żeby nie zabijać delikatnego smaku napoju migdałowego), cynamon i nasiona chia, a potem dokładnie wymieszaj. Posyp owocami (mogą być mrożone) i gotowe. Nie masz pod ręką odżywki? Dodaj opakowanie skyru.

Makroskładniki

  • Kcal: 552
  • Białko: 37 g
  • Tłuszcze: 11 g
  • Węgle: 75 g

2. „Owsianka” z komosy ryżowej

Nie przepadaliśmy do tej pory za tą całą komosą. Nie wiedzieliśmy, jak się dokładnie wymawia słowo quinoa – to raz. Nie umieliśmy też jej smacznie przyrządzić – to dwa. Teraz potrafi my i jedno, i drugie. Kinła. A przepis poniżej.

Składniki

  • Kurkuma, ½ łyżeczki
  • Miód, 1½ łyżeczki
  • Napój sojowy, 200 ml
  • Sok pomarańczowy, 130 ml
  • Quinoa, 60 g
  • Pół pomarańczy
  • Serek ricotta, 100 g

owsiankaMotor Presse Polska

Przepis 

1. Wlej do rondelka połowę soku pomarańczowego, napój sojowy oraz miód i zagotuj. Dodaj komosę i trzymaj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż się ugotuje. Zdejmij rondel z kuchenki i odstaw na bok, aż danie wystygnie. Potem dolej resztę soku pomarańczowego i wymieszaj.

2. To danie najlepiej smakuje na zimno, więc przygotuj je wieczorem i wstaw na noc do lodówki. Rano wyjmij i dodaj serek ricotta oraz cząstki pomarańczy. Gotowe. Jeśli lubisz bawić się w kuchni i masz trochę wolnego czasu, wykonaj opcjonalne zadanie z punktu numer 3.

3. Wymyj dokładnie pomarańczę, szorując skórkę gąbką, a potem pokrój ją na dość grube plasterki. Podsmaż je na patelni, żeby cukier się skarmelizował. Takie zabieg dodaje +10 do smaku, ale oczywiście przedłuża przygotowanie. Sam zdecyduj, na czym bardziej Ci zależy.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA