Smażenie a zdrowie [Wybór oleju, przepisy, zagrożenia]

A nawet głębokie smażenie, którego  dietetycy nie kochają, a nadbałtyckie  smażalnie nim straszą. Ale jeśli zrobisz to dobrze, będzie i zdrowo, i smacznie.  2 porcje.

Smażenie, przepisy Men's Health

I. Który olej jest najlepszy do smażenia?

Zanim zaczniesz kręcić nosem, spróbuj zrozumieć, jak to działa. Wysoka temperatura podczas głębokiego smażenia gwałtownie przypala powierzchnię produktu, tworząc swego rodzaju uszczelniającą barierę, która uniemożliwia wnikanie tłuszczu w głąb. Woda zawarta w produktach zaczyna się gotować (gotując przy okazji produkt), a następnie zamienia się w parę, która usuwa tłuszcz z powierzchni. Tak to najprościej wygląda. Trzeba tylko znaleźć dobry i świeży tłuszcz do smażenia.

REKLAMA

Olej arachidowy

Wysoki punkt dymienia i neutralny smak sprawiają, że olej arachidowy świetnie sprawdza się w kuchni. Zawiera też sporą dawkę witaminy E, która spowalnia procesy starzenia się komórek, więc dłużej będziesz piękny i młody.

Olej z awokado

Olej z awokado może wytrzymywać temperatury powyżej 271 °C i pełno w nim, stabilnych termicznie, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL.

Oliwa

Pogląd, że oliwa nie nadaje się do smażenia, jest błędny. Dobra oliwa extra-vergine ze względu na niską zawartość wielonienasyconych tłuszczów świetnie znosi wysokie temperatury.

Olej kokosowy

Wprawdzie ponad 90% tłuszczów w oleju kokosowym to tłuszcze nasycone, ale około 2/3 z nich to średniołańcuchowe trójglicerydy, które pobudzają metabolizm.

II. Czy smażenie jest zdrowe?

Temperatura oleju jest kluczowa. Może wahać się od 160 °C do 200 °C – w zależności od tego, co smażymy. Trzeba o tym pamiętać, bo gdy olej jest podgrzewany powyżej punktu dymienia, tłuszcze rozkładają się, uwalniając szkodliwe wolne rodniki i rakotwórcze związki: akroleinę i akrylamid.

Najłatwiejsza opcja to zakup elektrycznej frytownicy, ponieważ reguluje temperaturę za Ciebie i sama ustala czas smażenia. Albo postaw na oldskulową żeliwną patelnię i łyżkę cedzakową, a następnie uzupełnij zestaw termometrem do smażenia w głębokim tłuszczu. Musisz tylko pamiętać, aby nie wrzucać zbyt wielu produktów naraz na patelnię, bo obniżysz temperaturę oleju i Twój kurczak zacznie go pić jak traktor.

III. 4 propozycje wysmażonych przepisów

1. Smażony kurczak

Składniki na 2 porcje

  • Olej arachidowy, 1l
  • Udka kurczaka, 4
  • Podudzia, 4
  • Maślanka, 500 g 
  • Estragon, ½ łyżeczki
  • Mąka pszenna, 300 g 
  • Wędzona papryka,2 łyżeczki 
  • Czosnek w proszku, ½ łyżeczki 

Sposób

Wymieszaj maślankę z estragonem i marynuj w niej kurczaka przez5 godzin. Rozgrzej frytownicę do 170 °C i piekarnik do 175 °C. Wymieszaj z mąką paprykę i czosnek i obtocz części kurczaka z każdej strony – odstaw na kilka minut. Smaż 25 minut, często obracając. Odsącz na kratce lub ręczniku i wstaw do piekarnika na 10 minut. Wyjmij, posól i podawaj.

Smażenie, przepisyMen's Health

2. Tacos z dorszem

Składniki 4 porcje

  • Olej z awokado, 1 l
  • Kukurydza z puszki
  • Pomidor
  • Kolendra, 2 łyżki
  • Czerwone chili
  • Filet z dorsza, 2 
  • Olej rzepakowy, 15 ml
  • 2 jajka
  • Papryka, 2 łyżeczki
  • Bułka tarta, 40 g
  • Placki, 4

Sposób

Wymieszaj kukurydzę z pokrojonym w kostkę pomidorem, posiekaną papryką chili i kolendrą. Rozgrzej frytownicę do 190 °C. Pokrój filety  na 8 pasków i włóż do miski  z olejem rzepakowym i papryką na 10 minut. Posyp każdy filet mąką, zanurz w rozbełtanych jajkach i obtocz w bułce tartej z każdej strony. Smaż 5 minut. Odsącz, włóż po dwie sztuki do placków i uzupełnij salsą.

Smażenie, przepisyMen's Health

3. Smażone krewetki tygrysie

Składniki na 2 porcje

  • Oliwa, 1 l
  • Cytryna, sok z ½ i ½ pokrojona w łódki
  • Musztarda Dijon, 3 łyżki
  • Majonez, 4 łyżki 
  • Sałata, 2 garści
  • Chili, ½
  • Ogórek, ½
  • Krewetki tygrysie, 4
  • Mleko, 300 ml 
  • Jajko
  • Mąka, 175 g

Sposób

Wymieszaj sok z cytryny z majonezem i musztardą. Dodaj do miski liście sałaty, plasterki ogórka i krążki chili. Rozgrzej frytownicę do 180 °C.  W misce wymieszaj mleko, jajko  i szczyptę soli. Obtocz krewetki  w mące, zanurz w misce z mlekiem i ponownie obtocz w mące. Smaż partiami przez 2 minuty z każdej strony. Podawaj z sałatą i łódeczkami cytryny.

Smażenie, przepisyMen's Health

4. Panierowane warzywa

Składniki na 4 porcje

  • Olej kokosowy, 1 l
  • Mąka pszenna, 150 g 
  • Mąka kukurydziana, 100 g
  • Proszek do pieczenia, 5 g 
  • Ziarna sezamu, 15 g 
  • Tahini, 5 g 
  • Woda gazowana, 250 ml 
  • Groszek, strąki, 100 g
  • Czerwona papryka,2, pokrojona w paski

Sposób

Rozgrzej frytownicę do 190 °C. W misce wymieszaj obie mąki, proszek do pieczenia, ziarna sezamu, pastę tahini, gazowaną wodę i zrób ciasto. Małymi partiami zanurzaj warzywa w cieście i wkładaj do frytownicy na 3 minuty, aż będą chrupiące. Odsącz na kratce lub papierowym ręczniku. Podawaj  ze słodkim sosem chili. Pamiętaj,  że możesz użyć także innych  warzyw – popracuj wyobraźnią.

Smażenie, przepisyMen's Health
Zobacz również:
Siłownie znowu są otwarte, ale rok zawieszenia z pewnością nie pozostanie bez wpływu na przyszłość fitnessu. Pięciu specjalistów próbuje przewidzieć, jak potoczą się losy branży w świecie po pandemii.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA