Za preferencje smakowe częściowo odpowiadają geny. Prof. Marilyn Cornelis z Northwestern University postanowiła odszukać geny odpowiedzialne za upodobanie do napojów słodkich (np. soki, cola) lub gorzkich (kawa, piwo czy wódka). Miała nadzieję, że odkrycie tych genów pozwoli lepiej zrozumieć wybory dietetyczne ludzi, bo przecież zarówno upodobanie do słodkich, jak i tych bardziej wyskokowych napojów to jedne z największych zagrożeń dla zdrowia ludzkości.
ZOBACZ: Dieta a smak spermy
Ku swojemu zdziwieniu odkryła, że ochota na alkohol czy gorzką kawę nie wynika z ich smaku, tylko z faktu, że zawierają substancje psychoaktywne. Mózg je wyczuwa, odbiera ich działanie jak nagrodę i dlatego każe nam je lubić. Wniosek? Jeśli wolisz słodkie, prawdopodobnie jesteś bardziej odporny na urok alkoholu.
Złoty środek na ból
Wielu ludzi cierpiących na bóle pleców słyszy rady, żeby spać na twardym materacu, a nawet na gołych deskach. To złe rady. Hiszpańscy uczeni przeprowadzili eksperyment, który obala tę teorię. Przez trzy miesiące obserwowali 313 osób z bólami pleców, śpiących na materacach różnej twardości. Okazało się, że ci, którzy spali na materacach o średniej twardości, wstawali bez bólu dwa razy częściej niż ci, którzy męczyli się na najtwardszych materacach. Kolejny dowód na to, że arystotelesowska koncepcja złotego środka wciąż działa.
Wejdź w trans
30 - Średnio o tyle procent zmniejszał się ból u ludzi, którzy poddali się hipnozie – wyliczyli uczeni z University of Greenwich. Im mniej sceptyczny był pacjent, tym efekt był silniejszy.
Smutki wielkiej wagi
Masz dziecko? Uważaj, czym je karmisz. Bo owszem, bardzo łatwo jest ulec i wciąż kupować mu słodycze, ale uśmiech dziecka może w końcu zmienić się w grymas nieszczęścia. Badania uczonych ze Szwecji wykazały, że otyłość w dzieciństwie zwiększa ryzyko depresji i nerwic lękowych w wieku dorosłym. Ryzyko depresji u otyłych dziewczynek było o 43%, a u chłopców o 33% większe niż w przypadku ich szczuplejszych rówieśników.