[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Skrobia: słodka pomoc w walce z rakiem

W Wielkopolsce wiedzą, że pyra to dobra rzecz. Nie miej oporów przed jedzeniem ziemniaków. Zawarta w nich oporna skrobia zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita.  

skrobia, ziemniaki fot. shutterstock.com
Naukowcy od dawna straszą nas, że dieta bogata w czerwone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Na szczęście w zasięgu ręki masz rozwiązanie, które pomoże to ryzyko zredukować. Według australijskich naukowców z Flinders University jest nim oporna skrobia.

Nie jest ona trawiona w jelicie cienkim i dzięki temu dostaje się aż do jelita grubego, w którym pod wpływem bakterii fermentuje. W efekcie powstaje kwas masłowy, zapobiegający rozwojowi raka jelita grubego i odbytu. W bonusie dostajesz jeszcze niższy poziom cholesterolu i trójglicerydów. Zwykła sałatka ziemniaczana może być naprawdę wielofunkcyjna.

10%Badania wskazują, że mniej więcej taka ilość skrobii, którą zjadamy, jest oporna na trawienie. Możesz zwiększyć jej ilość, schładzając zawierające skrobię jedzenie.

Schłodzone i zmieszane

Jeżeli do zimnych pokrojonych ziemniaków zrobisz sos na bazie tych składników, powstanie bardzo zdrowa i sycąca sałatka.

1. Jogurt

Naturalny, zamiast majonezu: mniej kwasów omega-6 (działają prozapalnie).

2. Miód

Działa bakteriobójczo – według niektórych badań nawet skuteczniej od antybiotyków.

3. Musztarda

Dzięki zawartości gorczycy ma silne właściwości przeciwnowotworowe. 

REKLAMA
 

Komentarze

 (4)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij