Shawarma z kurczakiem: posiłek potreningowy budujący mięśnie

Brzmi dość egzotycznie, ale to arabskie danie jest niczym innym jak pitą z mięsem i warzywami. Dziś w wersji stricte zadaniowej - dzięki sporej zawartości węglowodanów prostych i białka to idealny posiłek potreningowy. Twoje mięśnie będą zadowolone. Smacznego!

shawarma fot. Charles Masters
fot. Charles Masters

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżki czerwonego octu winnego
  • 4 pszenne pity
  • 1½ udka z kurczaka bez kości i bez skórki
  • 4 łyżki greckiego jogurtu
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżka sproszkowanego kminku
  • ½ łyżki oregano
  • sok z 1 limonki
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • ½ zielonego ogórka

Sposób przygotowania:

Minuty 1-5

Przygotuj marynatę: Połączyć kurczaka z połową jogurtu. Dodaj 2/3 czosnku wraz z kminkiem, oregano oraz sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i marynuj w lodówce co najmniej 2 godziny, ale nie dłużej niż 8 godzin.

Minuty 6-14

Przygotuj sos: Rozgrzej patelnię. Wymieszaj na niej pozostały jogurt i czosnek z ogórkiem, oliwą i octem. Dodaj sól do smaku i odstaw sos z boku. Wybierz najlepsze dodatki z listy: czerwona cebula pokrojną w cienkie plastry plastry pomidora plastry ogórka humus

Minuty 15-30

Pieczenie kurczaka: Grilluj udka, aż lekko się przypieką po obu stronach. Następnie przestudź i pokrój w paski. W tym czasie lekko przypiekaj pity z obu stron. Kurczaka wsadź do rondla z sosem i duś około 10 min. Potem wymieszaj ze wszystkimi składnikami i zawiń w pitę. Wystarczy na 4 porcje.

Wartości odżywcze

  • Energia 550 kcal
  • Białko 27 g
  • Węglowodany 50 g
  • Tłuszcz 3 g

Jak wybrać odpowiednie mięso?

Zanim przyrządzisz kurczaka, sprawdź go! Jak?

1. Sprawdź zapach

Kurczak z zewnątrz może wyglądać całkiem nieźle, ale to nie oznacza, że jest na pewno świeży. O ile hurtownicy mogą zadbać o jego wygląd zewnętrzny, o tyle trudno zabić zapach pod skórą. Podwiń nieco skórę i powąchaj, jak pachnie tuż pod nią. Jeśli jest to zapach zdrowego mięsa, możesz być spokojny.  

2. Sprawdź kolor

Kolor kurczaka powinien być przede wszystkim w miarę jednolity. Oglądaj w okolicy szyi i piersi. Szyja nie może być żółta. Jeśli taka jest, to znaczy, że kurczak mógł być zbyt długo przechowywany. Piersi z kolei nie powinny być zbyt białe. To może oznaczać, że do czyszczenia używano chloru.

3. Sprawdź plamy

Nieświeży kurczak nie tylko robi się żółty, ale też może dostawać ciemnych plam. Jeśli piersi nie są w tym samym, bladym kolorze i występują na nich czerwone, matowe plamy, to może świadczyć, że mięso zbyt długo leżało w lodówce.

Jak usunąć pestki z ogórka?

1. Krok pierwszy

Użyj kuchennego noża do przycięcia końcówek. Przetnij ogórek na pół, ale wzdłuż.

2. Krok drugi

Stanowczo trzymaj za jeden koniec połowę ogórka pod odpowiednim kątem.

3. Krok trzeci

Weź małą łyżeczkę i ruchem w dół jej czubkiem zeskrob pestki.

Sprawdź też:

Kurczak z białą fasolą i pikantnymi papryczkami

Pierś kurczaka z farszem

Gulasz z chorizo i szpinakiem

Kurczak curry w stylu tajskim

Pikantne tosty

MH 06/2012

Zobacz również:
REKLAMA