Schab z wiśniami i oregano [Przepisy 30/10]

To skandaliczne nieporozumienie, że nad Wisłą schab jemy głównie w panierce. Oto zupełnie inny pomysł na to świetne mięso.

schab, przepisy kulinarne FOT. CHELSEA KYLE, STYLIZACJA POTRAW: ANNA STOCKWELL, ARANŻACJA: MAEVE SHERIDAN
30 g białka i 10 g błonnika w jednym posiłku to dobra ilość, by nakarmić mięśnie i zaspokoić głód. 

30 g białka i 10 g błonnika w jednym posiłku to dobra ilość, by nakarmić mięśnie i zaspokoić głód.

REKLAMA

Schab z wiśniami i oregano

Co za dużo? Jasne – to niezdrowo. Ilość tłuszczów nasyconych warto trzymać pod kontrolą, żeby minimalizować ryzyko chorób serca. Jednak nie znaczy to, że musimy z niego rezygnować. Słowem kluczem jest umiar. Jeśli upierasz się przy cyferkach, to granicę określmy na 10% kaloryczności diety.

ZOBACZ: Zupa rybna [Przepisy 30/10]

Składniki (4 porcje):

  • oliwa, 4 łyżki
  • czosnek, 4 ząbki, posiekany w drobne plasterki
  • imbir, kawałek o długości 8 cm, obrany i drobno posiekany
  • wiśnie (mogą być mrożone), 500 g, krojone na połówki, bez pestek
  • papryczka chipotle chili, duża, namoczona w gorącej wodzie przez 20 minut, osuszona i drobno posiekana
  • schabowe z kością, 4, grube na 4 cm, każdy ok. 280 g
  • miód, 4 łyżki
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • kolendra, 1 łyżeczka, mielona
  • kumin, 2 łyżeczki, mielony
  • pieprz, 2 łyżeczki, mielony
  • świeża kolendra, garść
  • szczypiorek, garść, siekany
  • świeże oregano, garść
  • chleb żytni, 4 kromki

Sposób

Krok 1 Podgrzej dwie łyżki oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzuć czosnek, imbir i solidną szczyptę soli. Podsmażaj chwilę, aż czosnek się zezłoci. Teraz czas na wiśnie i chipotle: podsmażaj na nieco większym ogniu, cały czas mieszając, ok. 10 min, aż całość się zeszkli. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj miód i sok z cytryny, dokładnie wymieszaj, a potem ponownie przesuń danie na palnik na jakieś 30 sekund, żeby smaki się przegryzły.

Krok 2 Nastaw piekarnik na 180 °C. W dużym naczyniu wymieszaj kolendrę i kumin z dwiema łyżeczkami czarnego pieprzu oraz jedną łyżką soli. Obtocz mięso w przyprawach.

Krok 3 Podgrzej na patelni dwie łyżki oliwy i obsmaż szybko schab z każdej strony (żeby ustawić go na krawędziach, przydadzą się szczypce). Włóż mięso do piekarnika i piecz do momentu, aż wsadzony w jego środek termometr pokaże 60 °C. Wyjmij i odstaw na 10 minut. Przełóż na talerz, dodaj wiśnie, posyp szczypiorkiem, kolendrą i oregano. Podawaj z grzanką z żytniego chleba.

Pomysły na błonnik

Wybierz jedno z tych dań, aby w całym posiłku przekroczyć granicę dziesięciu gramów błonnika.

Smażone banany z cebulą i tymiankiem

schab, przepisy kulinarneFOT. CHELSEA KYLE, STYLIZACJA POTRAW: ANNA STOCKWELL, ARANŻACJA: MAEVE SHERIDAN

Pokrój cztery banany w dość grube plastry i podsmaż na patelni na 2 łyżkach oliwy, aż lekko zbrązowieją, i przełóż na talerz. Wlej jeszcze łyżkę oliwy i podsmaż drobno poszatkowaną, niewielką cebulę i 2-3 ząbki czosnku. Wrzuć z powrotem banany na 2 mi- nuty i posyp liśćmi tymianku. Wyjdą cztery porcje.

Makro 1 porcji: 200 kcal, 2 g białka, 29 g węgli (3 g błonnika), 8 g tłuszczu.

Szpinak na mleczku kokosowym

schab, przepisy kulinarneFOT. CHELSEA KYLE, STYLIZACJA POTRAW: ANNA STOCKWELL, ARANŻACJA: MAEVE SHERIDAN

Na łyżce oliwy podsmaż trzy ząbki czosnku oraz łyżeczkę imbiru (jedno i drugie drobno posiekane). Dodaj szklankę mleczka kokosowego i dwie łyżki sosu sojowego. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i odparuj trochę płynu, aż całość nabierze kremowej konsystencji. Teraz nieco podnieś temperaturę i dorzuć 450 g szpinaku. Trzymaj go na ogniu, aż odparuje. Wyjdą cztery porcje – każdą posyp łyżką słonecznika.

Makro 1 porcji: 187 kcal, 7 g protein, 8 g węgli (3 g błonnika), 14 g tłuszczu.

REKLAMA