Ryba
W odróżnieniu od karpia, filet z sandacza ma mniej kalorii i więcej białka. Oprócz tego jego mięso, naszym skromnym zdaniem, jest smaczniejsze i delikatniejsze. No i jedząc go, nie będziesz gryzł każdego kęsa z ostrożnością sapera na polu minowym, bo nie ma w nim ości.
Warzywa
Blanszowanie, czyli zanurzenie warzyw we wrzątku, i gotowanie ich przez zaledwie kilkadziesiąt sekund pozwala zachować większość cennych witamin. Dzięki temu warzywa z tej potrawy dostarczą Ci solidną porcję witamin A i C.
Sos
Porównaj sobie lekki sos z białego wina, kaparów i odrobiny masła z przesiąkniętą olejem panierką z pszennej mąki i jajek, w której smaży się na święta karpia, a sam znajdziesz odpowiedź na pytanie, dlaczego polecamy Ci rybę w takim właśnie wydaniu.
Rada MH:
Mięso sandacza szybko się psuje, więc kupując tę rybę, rób to dosłownie w ostatniej chwili. A jeśli musisz przechować sandacza dłużej niż dzień, zamroź go, pakując filety osobno do foliowych woreczków.