REKLAMA

Sałatka z batatów - przepis na długotrwałą sytość

Koniec z burczeniem w brzuchu podczas popołudniowych zebrań. Podwójna dawka błonnika z batatów, ciecierzycy i białka zapewni Ci wegańską sytość na wiele godzin.

sałatka z batatów, przepisy Motor Presse Polska

Składniki na 1 porcję:

  • 200 g batatów
  • 1 łyżka przyprawy Ras el hanout
  • ½ puszki ciecierzycy
  • 1 łyżka chermouli (mieszanka przypraw, rafex.eu)
  • 50 g tahini
  • 20 ml soku z cytryny
  • Garść rukoli

Sposób:

Wieczorem pokrój batata w kliny, wymieszaj go z przyprawą ras el hanout (jest w większości supermarketów) i odrobiną oliwy. Wyłóż łódeczki na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika 180 oC na ok. 35 min, obracając raz w połowie pieczenia. Opłukaną i odsączoną ciecierzycę wymieszaj z marokańską przyprawą do marynaty chermouli (kupisz w sieci).

Rozmieszaj tahini ze 100 ml zimnej wody, aż pasta będzie przypominać ciasto naleśnikowe. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Włóż upieczone bataty do lunchowego pudełka, dołóż ciecierzycę i polej wszystko rozwodnionym tahini. Rzuć na wierzch listki rukoli, zamknij pudełko i gotowe.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA