Sałatka z awokado i kaszą bulgur [Przepisy na grilla]

Potrawa z grilla wcale nie musi oznaczać śląskiej w asyście podejrzanego keczupu. Nasza sałatka jest wege, ale gwarantujemy, że mięsożercy też będą łypać na nią jak na soczysty kawał mięcha. 

grill, awokado, bulgur Men's Health

Składniki (4 porcje, czas: 30 minut):

Sałatka:

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Szczypta soli
  • 200 g kaszy bulgur
  • 2 awokado
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g liści sałaty
  • 50 g płatków migdałów

Dressing:

  • 1 cytryna
  • 3 łodygi mięty
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • Sól, pieprz, cukier

Narzędzia:

garnek, kuchenka, nóż, deska, patelnia grillowa, sitko, miski

REKLAMA

ZOBACZ: Krótki podręcznik grillowania

Wykonanie:

  1. W garnku zagotuj wodę z solą i kurkumą. Na wrzątek wrzuć kaszę bulgur i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź na sitku i wymieszaj kaszę widelcem.
  2. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, obierz je ze skórki i pokrój w kliny. Rozgrzej olej na patelni grillowej i podsmaż kliny awokado 3-5 minut z każdej strony.
  3. Obierz cebulę, przekrój na połówki i pokrój w piórka.
  4. Czas na dressing: zetrzyj skórkę z cytryny, przekrój ją na pół i wyciśnij sok do miski. Miętę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, oderwij listki i drobno je posiekaj. Do miski z miętą, sokiem i startą skórką wlej 4 łyżki oliwy i dobrze wymieszaj. Dopraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą cukru.
  5. Umyj sałatę i osusz ręcznikiem lub w wirówce. Poszarp liście i wrzuć je do dużej miski razem z kaszą, cebulą i awokado. Polej dressingiem, posyp migdałami i delikatnie wymieszaj.

Patent MH: Wpadłeś na to, by do robienia dressingów wykorzystywać słoiki z zakrętką i używać ich jak szejkera? To dużo prostsze niż zabawa z mieszaniem.

W porcji: 530 kcal , 12 g białko, 46 g wglowodany ,32 g tłuszcze

Zobacz również:
W tej tubce zapakowana jest niezła forma, musisz tylko z niej wycisnąć wszystko, co się da.  Na przykład w czasie zakroku  z ViPR.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA