Składniki:
- 6 młodych ziemniaków
- 2 jajka (To doskonałe źródło selenu, który znacząco poprawia jakość naszego nasienia)
- garść fasolki szparagowej
- 2 steki z tuńczyka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka zmiażdżone go czosnku
- szczypta ziół prowansalskich
- liście młodej sałaty
- 6 filetów anchois
- 2 pomidory
- 10 czarnych oliwek bez pestek
Czas: 13 minut
Białko: 52 g
Węgle: 25 g
Tłuszcz: 16 g
Kcal: 594
Przygotowanie:
1. Ugotuj ziemniaki (od chwili zawrzenia ok. 8 minut). W ostatniej minucie wrzuć zieloną fasolkę szparagową. Odcedź i zalej zimną wodą. Zostaw na 2 minuty i znowu odcedź. Jajka ugotuj na twardo.
2. Steki obsmaż z obu stron na patelni. Do szejkera wlej oliwę, ocet, dodaj musztardę, czosnek, zioła i wymieszaj. Jajka pokrój w ćwiartki, pomidory też, ziemniaki i oliwki na połówki, anchois w kawałki.
3. Poszarp liście sałaty, ułóż w misce, dodaj pokrojone dodatki, włóż tuńczyka i polej przygotowanym winegretem.
MH 07/2015