Jej ojcem został w 1893 roku Oscar Tschirky, maître d'hôtel w Waldorf-Astoria – jednym z najbardziej ikonicznych hoteli na świecie. Stawali w nim wszyscy: najbogatsi turyści, politycy, koronowane głowy, a książę Windsoru wraz ze swoją kochanką, panią Simpson, zrobił sobie z Waldorf-Astorii swoją kolejną, królewską rezydencję. Częste wizyty Windsorów rozsławiły hotel i oczywiście popisową sałatkę, choć złe języki donosiły, że para królewska najchętniej płaciła za pobyt i obsługę… swoimi fotografiami z autografem. Jak widać nasi, współcześni celebryci nie wymyślili niczego nowego. Sałatka jest wyjątkowo prosta w wykonaniu i daje się ogarnąć w kwadrans.
Składniki (4 osoby):
- ½ średniej wielkości bulwy selera
- 6 łyżek majonezu ( to wersja oryginalna, ale możesz użyć jogurtu naturalnego)
- 1 łyżka soku z cytryny ( jeżeli wybrałeś jogurt, wymień sok na łyżeczkę miodu)
- ½ łyżeczki soli
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 słodkie jabłka
- 1 szkl. ciemnych winogron bez pestek, przekrojonych na pół)
- 1 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1 szkl. cienko pokrojonej łodygi selera naciowego
- ¼ szkl. posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Obierz połówkę selera i wrzuć do osolonego wrzątku na 1 minutę, wyjmij i włóż do miski z zimną wodą (kilka kostek lodu przyspieszy proces studzenia.) Odsącz i starannie osusz papierowym ręcznikiem.
- W oryginale seler należy pokroić w cienkie słupki wielkości zapałek, ale my proponujemy zetrzeć go na tarce z grubymi oczkami – będzie szybciej. Zetrzyj go do miski i wymieszaj z sokiem z cytryny.
- Jabłka oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Wrzuć je do miski z selerem. Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem (tego ostatniego nie żałuj)
- Dodaj teraz plasterki selera naciowego, połówki winogron bez pestek (alternatywą jest ¼ szkl. rodzynek), uprażone na suchej patelni orzechy włoskie i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
- Spróbuj, ewentualnie dopraw i podawaj w miseczkach.
SPRAWDŹ TEŻ INNE NIECODZIENNE PRZEPISY: