Sałatka Waldorf

Drugie życie dał jej John Cleese w „Hotelu Zacisze”, ale już to pierwsze życie w hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Yorku było niezłe. Przed wami sałatka prawdziwych celebrytów.

Sałatka Waldorf Shutterstock.com
Jej ojcem został w 1893 roku Oscar Tschirky, maître d'hôtel w Waldorf-Astoria – jednym z najbardziej ikonicznych hoteli na świecie. Stawali w nim wszyscy: najbogatsi turyści, politycy, koronowane głowy, a książę Windsoru wraz ze swoją kochanką, panią Simpson, zrobił sobie z Waldorf-Astorii swoją kolejną, królewską rezydencję. Częste wizyty Windsorów rozsławiły hotel i oczywiście popisową sałatkę, choć złe języki donosiły, że para królewska najchętniej płaciła za pobyt i obsługę… swoimi fotografiami z autografem. Jak widać nasi, współcześni celebryci nie wymyślili niczego nowego. Sałatka jest wyjątkowo prosta w wykonaniu i daje się ogarnąć w kwadrans.

REKLAMA

Składniki (4 osoby):

  • ½ średniej wielkości bulwy selera
  • 6 łyżek majonezu ( to wersja oryginalna, ale możesz użyć jogurtu naturalnego)
  • 1 łyżka soku z cytryny ( jeżeli wybrałeś jogurt, wymień sok na łyżeczkę miodu)
  • ½ łyżeczki soli
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 słodkie jabłka
  • 1 szkl. ciemnych winogron bez pestek, przekrojonych na pół)
  • 1 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szkl. cienko pokrojonej łodygi selera naciowego
  • ¼ szkl. posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Obierz połówkę selera i wrzuć do osolonego wrzątku na 1 minutę, wyjmij i włóż do miski z zimną wodą (kilka kostek lodu przyspieszy proces studzenia.) Odsącz i starannie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. W oryginale seler należy pokroić w cienkie słupki wielkości zapałek, ale my proponujemy zetrzeć go na tarce z grubymi oczkami – będzie szybciej. Zetrzyj go do miski i wymieszaj z sokiem z cytryny.
  3. Jabłka oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Wrzuć je do miski z selerem. Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem (tego ostatniego nie żałuj)
  4. Dodaj teraz plasterki selera naciowego, połówki winogron bez pestek (alternatywą jest ¼ szkl. rodzynek), uprażone na suchej patelni orzechy włoskie i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
  5. Spróbuj, ewentualnie dopraw i podawaj w miseczkach.

SPRAWDŹ TEŻ INNE NIECODZIENNE PRZEPISY:

  1. Jajka na 20 sposobów
  2. 4 dania z czekoladą
  3. Sałatka z batatów
Zobacz również:
Trudno przyszło, łatwo poszło? Sprawdzamy, jak szybko można stracić formę, na którą pracowało się pół roku. Spojler alert: bardzo szybko.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA