[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Sałata z miso, jarmużem & wędzonym łososiem [Kuchnia bez mięsa]

A tu jeden ukłon w stronę jaroszów - łosoś w dalekowschodnim stylu z miso.

Szef Judy Joo, która spcjalnie dla MH ułożyła ten przepis, jest amerykańską Koreanką i prowadzi w Anglii restaurację Jinjuu.

Składniki na 4 porcje:

Dressing

REKLAMA
  • 2 łyżki szalotki, posiekanej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka białej pasty miso
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 1½ łyżki oleju sezamowego
  • 1½ łyżki oleju rzepakowego
  • tłuczony czarny pieprz

Sałata

  • sok z ½ cytryny
  • 170 g jarmużu
  • 60 g szpinaku baby
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka parmezanu

Dodatki

  • wędzony filet łososia
  • 1 łyżka kimchi

1. Zacznij od posiekania bardzo drobno szalotki, a potem wymieszaj ją w misce  z resztą składników dressingu. Odstaw na chwilę, żeby składniki się przegryzły.

2. Odetnij łodygi i poszarp liście jarmużu. Skrop je sokiem  z cytryny, wymieszaj  i odstaw na kilka minut. Następnie dodaj listki szpinaku, wlej dressing i znowu dokładnie wymieszaj. Na suchej patelni upraż pestki dyni razem z orzeszkami  i płatkami migdałów.

3. Posyp nimi sałatę, a na sam wierzch wysyp starty parmezan. Podawaj z poporcjowanym wędzonym łososiem i kimchi – największym skarbem koreańskiej kuchni.

Zielony bonus

1. Na śniadanie wpakuj do tortilli pokrojone pomidorki, marynowane jalapeños, posiekaną kolendrę ze szczypiorkiem, plasterki awokado i usmażone jajko.

2. Poranne smoothie postawi Cię na nogi: zblenduj limonki, imbir i jedną łyżkę miodu.

3. Koreański bibimbap brzmi zabawnie, ale smakuje fantastycznie. Na ugotowanym ryżu tak ułóż dodatki, żeby przypominały koło ze szprychami. Smażone pieczarki, szpinak, kiełki fasoli, marchew, kimchi i paski podsmażonej wołowiny (ortodoksi mogą tu użyć smażonej ryby).

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij