REKLAMA

Sałata z krabem po tajsku [Męskie sałatki]

To danie przynosi wszystko, co najlepsze w tajskiej kuchni: idealny balans między słonym, słodkim, kwaśnym i pikantnym smakiem. A wszystko zdrowe jak diabli.

To danie jest zdrowe, smaczne i ma w opór białka.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 marchewki, słupki
  • 1 papaja, słupki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej kolendry
  • 8 pomidorów cherry, połówki
  • 2 dymki, posiekane
  • 1 czerwone chili, posiekane, bez pestek
  • 150 g mięsa kraba z puszki, odsączone
  • garść orzeszków ziemnych, posiekanych i uprażonych

Dressing Nam jim:

  • 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
  • 1 czerwone chili, posiekane, bez pestek
  • 2 łyżeczki imbiru, posiekanego
  • sok z 2 limonek

Sposób przygotowania:

Popracuj obieraczką do warzyw nad marchewką i papają, krojąc je w słupki lub – jak wolisz – na zapałki. Wrzuć je do miski, dodaj zmiażdżony czosnek i wszystkie składniki tajskiego dressingu nam jim. Puryści dodają jeszcze trochę brązowego cukru, ale, naszym zdaniem, słodycz papai jest wystarczająca, więc sam zdecyduj.

ZOBACZ: 4 przepisy na ryby i owoce morza

REKLAMA

Przykryj miskę folią i wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Kiedy już dojrzejesz do jedzenia, wyjmij miskę z lodówki i wrzuć do niej posiekaną miętę z kolendrą, zmiażdżone widelcem połówki pomidorków cherry, dość grubo posiekaną dymkę i drobno posiekane chili (my wolimy bez pestek, ale wolnoć Tomku...).

Dokładnie wymieszaj. Wyłóż porcje sałaty na talerze i dodaj na wierzch odsączone z zalewy mięso kraba z puszki. Posyp każdy talerz uprażonymi na suchej patelni i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Bonus: 10:1 wynosi stosunek białka do tłuszczu w mięsie KRABA.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA