[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


Sałata cezara de luxe [Męskie sałatki]

Dobra zmiana nie jest zła, więc zaszuraliśmy do słynnej Caesar Salad i udało się. Zresztą, sam sprawdź.

Sałatka Cezara z boczkiem i Anchois

Składniki na 4 porcje:

  • 4 główki sałaty rzymskiej
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 8 plasterków bekonu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka miodu
  • kromka chleba na zakwasie, grzanki
  • 170 ml majonezu puszka anchois
  • 100 g parmezanu, pokruszonego

Sposób przygotowania:

Oderwij zewnętrzne liście sałaty z główek i uduś je w rondelku z odrobiną oliwy, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zdejmij je z ognia, gdy będą jeszcze zielone, i zblenduj na gładko z bulionem i musztardą Dijon.

Teraz smażymy. Połóż plastry bekonu na grillowej patelni bez tłuszczu. Przewróć, gdy zaczną skwierczeć, posmaruj miodem i posyp posiekanym, świeżym tymiankiem. Zdejmij z ognia. Kromkę chleba pokrój na kostki, skrop je oliwą, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

REKLAMA

ZOBACZ: Z czego zrobić sałatkę dla faceta?

Wysyp je na blachę i piecz w piekarniku 180 °C przez 10 minut. Dobry majonez (postaraj się na zakupach) zblenduj na gładko z 4 anchois z puszki. Oderwij pozostałe liście z główek i wymieszaj je ze zblendowanym majonezem. Do 4 misek rozdziel sprawiedliwie sos z pierwszego blendowania, liście sałaty z majonezem, przysmażony bekon, grzanki, pozostałe anchois, a całość posyp grudkami parmezanu.

Bonus: Nauka wiąże jedzenie SERÓW z długością życia. Zjadacze żyją dłużej.

POTRZEBUJESZ WIĘCEJ BIAŁKA? Błyskawiczne pankejki białkowe - instrukcje wideo!

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij