Składniki na 4 porcje:
- 4 główki sałaty rzymskiej
- 50 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 8 plasterków bekonu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka miodu
- kromka chleba na zakwasie, grzanki
- 170 ml majonezu puszka anchois
- 100 g parmezanu, pokruszonego
Sposób przygotowania:
Oderwij zewnętrzne liście sałaty z główek i uduś je w rondelku z odrobiną oliwy, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zdejmij je z ognia, gdy będą jeszcze zielone, i zblenduj na gładko z bulionem i musztardą Dijon.
Teraz smażymy. Połóż plastry bekonu na grillowej patelni bez tłuszczu. Przewróć, gdy zaczną skwierczeć, posmaruj miodem i posyp posiekanym, świeżym tymiankiem. Zdejmij z ognia. Kromkę chleba pokrój na kostki, skrop je oliwą, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
ZOBACZ: Z czego zrobić sałatkę dla faceta?
Wysyp je na blachę i piecz w piekarniku 180 °C przez 10 minut. Dobry majonez (postaraj się na zakupach) zblenduj na gładko z 4 anchois z puszki. Oderwij pozostałe liście z główek i wymieszaj je ze zblendowanym majonezem. Do 4 misek rozdziel sprawiedliwie sos z pierwszego blendowania, liście sałaty z majonezem, przysmażony bekon, grzanki, pozostałe anchois, a całość posyp grudkami parmezanu.
Bonus: Nauka wiąże jedzenie SERÓW z długością życia. Zjadacze żyją dłużej.
POTRZEBUJESZ WIĘCEJ BIAŁKA? Błyskawiczne pankejki białkowe - instrukcje wideo!
Komentarze
~Tusza, 2020-04-14 08:32:50
~yonek, 2020-04-13 14:43:32
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?