[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Ryż z warzywami [Kuchnia bez mięsa]

To danie doskonale smakuje na talerzu  i świetnie pakuje się do pudełka na wynos.

Fuzja różnych kuchni? Szef Ollie Templeton specjalizuje się w kuchni hiszpańsko-marokańskiej, ale jest otwarty, jak widać, na inne wpływy.

Składniki  na 4 porcje:

  • 200 g ryżu do sushi
  • bakłażan
  • ½ ogórka
  • ½ rzepy
  • 100 g jarmużu
  • 6 pomidorków cherry
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka ziaren sezamu, uprażonych
  • pęczek kolendry, posiekany

Jak przyrządzić?

1. Zacznij od ryżu: po pierwsze, wypłucz go, aż woda będzie przezroczysta. Do czystego ryżu wlej 200 ml wody i gotuj 15 minut na małym ogniu pod przykryciem – nie podnoś pokrywki, zaufaj.

REKLAMA

2. Pokrojonego bakłażana podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem i przełóż na papierowy ręcznik do ostygnięcia. Pokrój warzywa na kostki, pomidory na połówki i dopraw je solą, skrapiając octem i sosem sojowym. Resztę sosu i octu wymieszaj z cukrem.

3. Ugotowany ryż wyłóż na talerz, żeby całkowicie ostygł, wlej winegret i wmieszaj uprażone ziarna sezamu. Na wierzch wyłóż pokrojone warzywa, bakłażana, posiekaną kolendrę i zakończ dzieło solidnym chlustem jakiegoś ostrego sosu chili

Zielony bonus

1. Do owocowej granoli dodaj jogurt naturalny, trochę masła orzechowego i wędzone, suszone śliwki – oczywiście bez pestek.      

2. Plasterki mango posypane solą, płatkami chili  i skropione sokiem z limonki są szybką przekąską. Albo połówka awokado  z wypełnionym winegretem miejscem po pestce.      

3. A może lekka przystawka do ryby lub kurczaka? Po prostu połącz ugotowane lub podsmażone warzywa  z prażonymi pestkami dyni i cząstkami grejpfruta.. 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij