[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

REKLAMA

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Ryba i brokuł: korzyści z łączenia tych produktów

Naukowcy nie mają wątpliwości: kombinowanie przynosi wiele korzyści. Przynajmniej jeśli chodzi o jedzenie.

ryba brokuł fot. Shutterstock
Sześć lat temu dwaj naukowcy z Rutgers University – dr Allan Cooney i dr George C. Wagner – zgadali się przypadkiem na korytarzu uczelni. Obaj od pewnego czasu zajmowali się badaniem kofeiny, ale każdy obserwował ją z innych powodów.

"Ja sprawdzałem wpływ kofeiny na cierpiących na chorobę Parkinsona – mówi Wagner. – Allan z kolei badał zieloną herbatę i jej skuteczność w walce z rakiem skóry".

Po tej pogawędce uczeni postanowili wymienić się zdobytymi informacjami i połączyć siły. Rezultat: zaskakujące odkrycie, że kombinacja kofeiny i ćwiczeń fizycznych chroni przed rakiem skóry. Dzięki współczesnej nauce wiemy, że takich niezwykłych połączeń, które mogą służyć poprawie ludzkiego zdrowia, szczególnie w przypadku jedzenia, jest znacznie więcej. Oto najciekawsze z nich.

Ryby są zdrowe. Brokuły także. Ale dopiero połączone razem stają się superskuteczną bronią na nowotwory.

Ryby + brokuły

Bonus: Skuteczniejsza ochrona przed nowotworami.

Mechanizm: Tuńczyk i halibut mają dużo selenu – minerału, który podnosi poziom rakobójczego enzymu o nazwie thioredoxin reductase (TR-1). Brokuły również potrafią zwiększać ilość tego związku chemicznego w ciele człowieka, dlatego że zawierają sulforafan – flawanoid o potwierdzonym działaniu przeciwnowotworowym.

Gdy jednak brytyjscy naukowcy połączyli obie te substancje chemiczne, odkryli, że ich efektywność w spowalnianiu wzrostu komórek rakowych była aż 13-krotnie większa niż wtedy, gdy stosowano je oddzielnie. Badacze sądzą, że większa ilość selenu w komórkach ludzkiego ciała stymuluje sulforafan do podnoszenia poziomu TR-1.

Twoja strategia: Jedz regularnie ryby oraz mięso wołowe i indycze – one również są świetnym źrodłem selenu. Oprócz brokułów, włącz do swojej diety także kalafiora, brukselkę i kapustę, ponieważ i one są bogate w sulforafan.

REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij