Zobacz też: Czy ryby są zdrowe? Jakie jeść?
Ryby nie mają lekko. Pływają w zanieczyszczonych wodach i dźwigają na swoich płetwach coraz większy ładunek rtęci, która w dużych ilościach niekorzystnie oddziałuje na nasz układ nerwowy. Zamiast jednak wykreślać je z menu (to najlepsze źródło kwasów omega-3, których zwykle jemy o wiele za mało, oraz białka), rzuć okiem na naszą ściągę i zrób sprytne zakupy.
Oprócz ryb o niskiej zawartości tego metalu do koszyka wrzuć paczkę czarnej herbaty. Czasopismo "Archives of Environmental & Occupational Health" cytuje badania, z których wynika, że grupa kontrolna pijąca dziennie 6 filiżanek herbaty przyswoiła o wiele mniej rtęci niż osoby niemające jej w menu.
W sieci
Im większa ryba, im dłużej żyje i im wyżej jest w łańcuchu pokarmowym, tym więcej gromadzi się w niej rtęci. Ta szybka ściąga pozwoli Ci znaleźć najbezpieczniejsze gatunki (przy okazji podajemy ilość białka).
- Tilapia 26 g białka 0,004 g rtęci
- Sardynka 20,6 g białka 0,01 g rtęci
- Śledź 16,3 g białka 0,048 g rtęci
- Dorsz 22,1 g białka 0,066 g rtęci
- Tuńczyk 23 g białka 0,311 g rtęci
Zobacz też: Dieta regenerująca - co warto jeść?