Rostbef z warzywami [Fit przepisy]

To danie idealnie obrazuje koncepcję, że im bardziej kolorowo  na talerzu, tym lepiej. I nie to, żebyśmy mieli coś przeciwko zwyczajnym ziemniakom – one też są spoko. Ale pomarańczowe bataty przełamią monotonię i dostarczą dawki karotenów.

rostbef Men's Health

Składniki:

  • rostbef wołowy,  200 g
  • bataty, 200 g
  • brokuły odmiany broccolini, 3 (mogą być też zwykłe)
  • jarmuż, garść
  • sok z cytryny (do smaku)
  • płynny miód, 1 łyżeczka
  • musztarda pełnoziarnista, 1 łyżka
  • oliwa, 2 łyżki

Jak wykonać?

1. Pokrój bataty w dość grube łódki, natrzyj oliwą i piecz je w piekarniku przez 25 minut (200 °C). W tym czasie przygotuj dressing – w miseczce dobrze wymieszaj sok z cytryny, miód oraz musztardę. Mięso natrzyj oliwą, solą  i pieprzem.

REKLAMA

2. Wrzuć mięso na mocno rozgrzaną patelnię grillową i smaż około 4 minut na każdą stronę – w środku ma być lekko różowe. Zdejmij je na talerz, a na patelnię wrzuć na minutę brokuły oraz jarmuż. Pokrój mięso w grube plastry, podawaj z warzywami  i dressingiem.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA