[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Rostbef z dipem z awokado

Tu jesteśmy blisko klimatów kuchni tex-mex, chociaż w łagodniejszej, europejskiej wersji. Solidna porcja sezonowanej wołowiny, pieczone ćwiartki ziemniaków, mus z awokado i kolba kukurydzy obok dają pewność, że najesz się po uszy. Trzęsące, bo to świetne jest.  

wołowina, stek

Ekspert MH: Tomasz Tołoko

Szef zmiany w restauracji Nigdy nie zapomnę we Wrocławiu. Szlify kucharskie zdobywał m. in. w Star Anise i South County w Cork, Kylemore w Dublinie (Irlandia) i w kilku renomowanych restauracjach Wrocławia.

ZOBACZ TEŻ: Dlaczego warto jeść wołowinę?

REKLAMA

Składniki na 2 porcje:

  • 0,5 kg sezonowanego rostbefu
  • 3 awokado
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 młode ziemniaki
  • 1 kolba kukurydzy
  • 20 g masła
  • oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny, gałązka świeżego rozmarynu

1. Opłucz ziemniaki w bieżącej, zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je wzdłuż na ćwiartki i wrzuć do miski. Dodaj sól, zmiażdżony ząbek czosnku, gałązkę rozmarynu, trochę oliwy i wymieszaj wszystko ze sobą. Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika (160 oC) na pół godziny.

2. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją i dodaj łyżkę cukru. Gdy zacznie wrzeć, włóż kolbę kukurydzy i gotuj 15 minut pod przykryciem. Koneserzy twierdzą, że wcześniejsze namoczenie kukurydzy przez godzinę w misce z wodą i lodem daje jeszcze lepsze efekty smakowe. Jeżeli masz czas, wypróbuj.

3. Obierz awokado ze skórki, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz ząbek czosnku, grubo posiekaj i wrzuć razem z awokado do blendera. Dodaj odsączony ser feta w kawałkach, sok z cytryny i odrobinę oliwy. Zmiksuj całość na gładko. Wstaw na chwilę do lodówki i wrzuć do środka pestki z awokado, żeby dip nie sczerniał.

4. Z kawałka rostbefu wytnij dwa steki po około 250 g każdy. Wysmaruj je delikatnie oliwą, dopraw pieprzem, solą i wrzuć na rozgrzaną patelnię z grubym dnem. Smaż po dwie minuty z każdej strony (będzie średnio wysmażony), przełóż na deskę, zawiń w folię i zostaw na kilka minut. Na innej patelni rozgrzej trochę masła i wrzuć na chwilę 2 połówki kukurydzy. Podawaj z dipem, ziemniakami i stekiem.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij