[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Rodzaje kawy: pochodzenie i sposób przygotowania

Skoro możesz znać się na rodzajach piw, win i rozróżniać burbona od whisky, dlaczego miałbyś nie znać się na rodzajach kawy?

Rodzaje kawy

Kawa i jej rodzaje oraz sposoby przygotowania

Café au lait

Kraj pochodzenia: Francja

REKLAMA

Sposób przyrządzania: Do miseczki wlej filiżankę mocnej kawy i mleko o temperaturze 70 stopni. Pijąc, trzymaj miseczkę w obu dłoniach. Typowa kawa śniadaniowa do croissantów.

Kawa z filtra

Kraj pochodzenia: uniwersalna

Sposób przyrządzania: 6-9 g (1 miarka do kawy) średnio zmielonego proszku wsyp do filtra i powoli zalewaj gorącą, ale nie wrzącą wodą. Nie zostawiaj na dłużej niż 30 minut.

Espresso romano

Kraj pochodzenia: Włochy

Sposób przyrządzania: to tradycyjne espresso z kawałkiem skórki cytrynowej. Natarty cytryną brzeg filiżanki nada Twojemu espresso nowy wymiar.

Caffe latte

Kraj pochodzenia: Włochy

Sposób przyrządzania: W oryginale nie ma spienionego mleka, ale wersja z pianką jest najpopularniejsza. Zalej espresso ciepłym mlekiem, na to wlej kremową, półpłynną pianę z odtłuszczonego mleka.

Espresso

Kraj pochodzenia: Włochy

Sposób przyrządzania: 6-9 g bardzo drobno zmielonej kawy (arabica, robusta) zaparzaj w ekspresie ciśnieniowym. Idealne espresso jest orzechowordzawe i ma warstwę gęstej pianki.

Mokka

Kraj pochodzenia: Turcja

Sposób przyrządzania: Zmieloną kawę kilkakrotnie podgrzewaj w tygielku z zimną wodą. Turecka mokka jest słodzona. Arabska nie jest słodka, ale dodaje się do niej przyprawy.

Cappuccino

Kraj pochodzenia: Włochy

Sposób przyrządzania: Do espresso dodaj spienione mleko o temperaturze maksymalnie 65 stopni. Tradycyjnie pije się je bez kakaowej posypki, która tłumi smak kawy.

Po irlandzku

Kraj pochodzenia: Irlandia

Sposób przyrządzania: Zaparz filiżankę kawy, wlej do wysokiego naczynia, dodaj kieliszek whisky i co najmniej łyżeczkę cukru. Całość przykryj warstwą gęstej śmietanki. Nie mieszaj.

Kawa po wiedeńsku

Kraj pochodzenia: Austria

Sposób przyrządzania: Ubij 50 ml ciepłego mleka z łyżką czekolady w proszku i cukru. Wlej do porcelanowej filiżanki i zalej kawą. Możesz przykryć warstwą bitej śmietany. 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij