Łosoś
Doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3. I miła odmiana od kurczaka czy steków. Doskonały do grillowania, smażenia, wędzenia i gotowania na parze. Na surowo? Również świetny w sushi albo tatarze. Łosoś wymiata w każdym wydaniu.
Awokado
Dla Azteków awokado to drzewo, na którym... rosną jądra. Dla nas owoc, który zawiera mnóstwo magnezu, potasu i witamin B, K i E. Fakt: Jest bogate w tłuszcze, ale te dobre, które pomagają między innymi chronić układ sercowo-naczyniowy. Warte każdej kalorii. Czy wspominaliśmy, że można zrobić z niego nieziemskie guacamole?
Słodki ziemniak
Potrzebujesz sił na ciężki WOD? Wybierz batata. Zawiera dużo witaminy B, która pomaga odzyskać energię z innych produktów. Poza tym to bardzo dobrej jakości węglowodany, które wspomogą uzupełnianie zapasów glikogenu po treningu. W pakiecie witamina A. Słodko.
Brokuły
Naukowcy są zgodni od lat: brokuł to warzywna petarda. Zielone różyczki zawierają kwas foliowy i beta-karoten. Zawarte w brokułach substancje hamują rozwój komórek nowotworowych, obniżają cholesterol i dostarczają mnóstwa witamin. Najlepiej gotuj na parze, żeby nie traciły wartości odżywczych.
Komentarze