[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

REKLAMA

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.1

Regeneracja wątroby, czyli jeden smaczny sposób na zdrowie

Jeżeli chodzi o walkę z najpoważniejszymi zagrożeniami zdrowotnymi, Szwajcarzy nie upierają się przy swojej neutralności.

fondue

Jaki szwajcarski wynalazek pomoże Twojej wątrobie się zregenerować?

Fondue.

Szwajcarzy mają jedne z niższych w Europie wskaźników otyłości, chorób serca, chorób wątroby oraz depresji. A, przypominam, mówimy o kraju, który słynie na cały świat ze swojej czekolady, serów (jedno i drugie tłuste jak nie wiem co) oraz z tego, że każdy obywatel ma w domu działko przeciwlotnicze, a już na pewno szwajcarski scyzoryk. Najnowsze badania wskazują, że przynajmniej jedna z tych rzeczy przyczyniła się w dużym stopniu do godnego podziwu stanu zdrowia przeciętnego Szwajcara.

Otóż związki poliaminowe, które znajdują się w dojrzałym serze, mogą zapobiegać replikacji uszkodzonych komórek wątroby, czyli, krótko mówiąc, neutralizują skutki nadużywania alkoholu. Amatorzy sera rzadziej miewają problemy z wątrobą, a ryzyko zapadnięcia na raka wątroby jest w ich przypadku niższe. Dalsze badania, które opublikowano w „Nature Medicine”, wykazały, że te związki poliaminowe mogą wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi, a co za tym idzie – na zmniejszenie ryzyka chorób serca.

Zobacz też: Wątroba: wyczyść filtr

Mamy jeszcze obiecujące badania na myszach, z których wynika, że ten cudowny składnik podwyższa oczekiwaną długość życia o 25%. Skoro tak, to pozostaje nam już tylko podać przepis na słynne fondue – 250 g startego sera gruyère, tyle samo ementalera, 250 ml wytrawnego białego wina, 1 ząbek czosnku, szczypta soli, szczypta startej gałki muszkatołowej. Rozpuszczamy to wszystko w rondelku, ustawiamy na podgrzewaczu i raczymy się zespołowo, maczając w tym sosie bagietkę.

REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij