Zastanawiasz się, co najlepiej wrzucić na grilla? Która ryba najlepiej nadaje się na zakąskę, a którą jeść, gdy się odchudzasz? Choć dawka zdrowia jest porównywalna we wszystkich rybach, każdy gatunek różni się w szczegółach - a te, jak wiadomo, bywają kluczem do sukcesu. Przygotowaliśmy krótkie zestawienie najpopularniejszych gatunków ryb z wyszczególnieniem tego, co warto o nich wiedzieć.
Najlepszy na więcej energii - tuńczyk
Tuńczyk zawiera dużo niacyny, która wspomaga zamianę pożywienia w energię. Niedobór niacyny może powodować bezsenność, osłabienie, kłopoty z pamięcią i koncentracją.
Dużo mówi się i pisze o tym, że tuńczyk, jako spora i długo żyjąca ryba, gromadzi znaczne ilości rtęci. I faktycznie, badania wykazały, że zawartość rtęci w dwóch puszkach tuńczyka z tej samej partii może się różnić nawet o 300%. Jeśli jadasz tuńczyka sporadycznie, nie ma się czym przejmować. Ale jeśli chciałbyś go wykorzystywać jako stałe źródło białka – lepiej sięgnij po jakąś mniejszą rybę.
- Energia w 100 gramach: 137 kcal
- Białko - 22,5 g
- Niacyna - 15 mg
- Tłuszcze nasycone - 0,2 g
- Omega-3 - 0,75 g
Co w stawie piszczy: Jak to jest z tą rtęcią w rybach?
Najlepsza na myślenie - makrela
Długołańcuchowe kwasy omega-3 są bardzo ważnym uczestnikiem procesu regeneracji układu nerwowego. Jednym z najbogatszych źródeł tych kwasów są tłuste ryby morskie, na przykład właśnie makrela.
- Energia w 100 gramach: 181 kcal
- Białko - 17,5g
- Niacyna - 9 mg
- Tłuszcze nasycone - 3,25 g
- Omega-3 - 2,25 g
Najlepszy dla zdrowia - łosoś
Jeżeli jesz dużo ryb i martwią Cię doniesienia o zanieczyszczeniu rtęcią, wybierz łososia – jest praktycznie wolny od metali ciężkich. Najlepiej wybierz dzikiego: ma o 7% mniej tłuszczu niż hodowlany.
- Energia w 100 gramach: 201 kcal
- Białko - 20 g
- Niacyna - 9 mg
- Tłuszcze nasycone - 3 g
- Omega-3 - 1,5 g