Przepis na ramen miso z pieczonym boczkiem

Z Japonii ramen trafił do USA, stamtąd do Europy i do nas – na szczęście, bo to genialny wynalazek. I każdy może go przyrządzić tak, jak lubi.

Ramen miso z pieczonym boczkiem FOT. HEAMI LEE

Miska ramenu to kapitalna sprawa, bo możesz do niej wrzucić niezliczoną ilość dodatków, które lubisz. W tym konkretnym przepisie filarami są boczek wieprzowy, z którego pobierzemy 6 g białka w porcji 70 g, i jajko – również liczone średnio na mniej więcej 6 g białka.

Jeśli nie chcesz tłustej skóry na boczku, możesz poprosić rzeźnika o jej usunięcie lub zrobić to sam w domu. Jednak przemyśl to dobrze, bo ominie Cię perspektywa przypieczonego, chrupiącego, rewelacyjnego cuda...

Ramen miso z pieczonym boczkiem

Z tego przepisu wychodzą cztery naprawdę solidne miski ramenu, więc jedzenia masz po pachy. Wystarczy odgrzać na obiad lub kolację i wystarczy na tydzień. Jeżeli odgrzewasz w mikrofali, rób to bez jajek – po prostu wrzuć je później do gorącego bulionu.

Makro w jednej porcji:

  • 37 kcal
  • 45g tłuszcze
  • 40 g węgle
  • 41 g białko
  • 3,6 g błonnik

Składniki na 4 porcje:

  • 450 g surowego boczku wieprzowego (ze skórą lub bez)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 szkl. bulionu drobiowego
  • 5 cm korzenia imbiru, startego
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 3 łyżki białego miso
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • ostry sos (np. sriracha, chili)
  • 2 x 150 g gotowego makaronu ramen (ugotuj zgodnie z instrukcją i odsącz)
  • 4 jajka na półtwardo, przekrojone na pół

dodatki:

  • 4 łyżki ziaren kukurydzy
  • 4 łyżki posiekanej dymki
  • 4 łyżki kiełków fasoli
  • 4 liście kapusty bok choy
  • 2 arkusze wodorostów nori, ew. posiekana papryczka chili (z pestkami lub bez)

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszaj 4 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu. Osusz mięso papierowym ręcznikiem; jeżeli zostawiłeś skórkę, natnij ją poprzecznie końcówką noża. Włóż boczek do miski i natrzyj go przyprawami z każdej strony. Wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Rozgrzej piekarnik do 230 °C. Wyjmij mięso i włóż je do żaroodpornego naczynia naciętą skórą do góry. Wstaw naczynie na środkowy ruszt w piekarniku i piecz, aż skórka mocno zbrązowieje (około 30 minut). Zmniejsz temperaturę do 135 °C i piecz jeszcze około godziny. Wyjmij i przełóż na deskę.
  3. W garnku doprowadź bulion do wrzenia, zmniejsz ogień i dodaj imbir, czosnek, pastę miso, olej sezamowy i ostry sos. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, 5-10 minut. Spróbuj i dopraw.
  4. Pokrój wieprzowinę w cienkie plasterki. Wypełnij 4 miski, rozdzielając ramen, bulion, połówki jajek, boczek i dodatki.

Jeśli masz...

10 minut – ugotuj jajka na półtwardo

Jajka ze ściętym białkiem i lekko lejącym się żółtkiem są skarbem ramenu. Wlej do średniego garnka wodę do poziomu 2,5 cm i zagotuj. Z pomocą łyżki włóż do garnka 4 jajka prosto z lodówki, przykryj i gotuj dokładnie 6 minut. Wyjmij i przelewaj zimną wodą, aż dadzą się bezpiecznie obrać.

15 minut – zblanszuj warzywa

Blanszowanie jest techniką służącą do zmiękczania produktów i pozwalającą im zachować swój piękny, naturalny kolor. Zagotuj osoloną wodę i przygotuj  obok miskę z zimną wodą z kostkami lodu. Wrzuć do wrzątku bok choy i kiełki i gotuj 30-60 sekund. Wyjmij, włóż na chwilę do miski z lodem i odsącz.

Całą noc – skarmelizuj mięso

Po upieczeniu pozwól mięsu wystygnąć do temperatury pokojowej, a następnie zamknij je w worku foliowym i schowaj na noc do lodówki. Nazajutrz pokrój mięso na cienkie plasterki i podsmażaj je na suchej patelni około 5 minut z obu stron. Wrzuć do misek z gorącym bulionem.

Zobacz również:
REKLAMA