Miska ramenu to kapitalna sprawa, bo możesz do niej wrzucić niezliczoną ilość dodatków, które lubisz. W tym konkretnym przepisie filarami są boczek wieprzowy, z którego pobierzemy 6 g białka w porcji 70 g, i jajko – również liczone średnio na mniej więcej 6 g białka.
Jeśli nie chcesz tłustej skóry na boczku, możesz poprosić rzeźnika o jej usunięcie lub zrobić to sam w domu. Jednak przemyśl to dobrze, bo ominie Cię perspektywa przypieczonego, chrupiącego, rewelacyjnego cuda...
Ramen miso z pieczonym boczkiem
Z tego przepisu wychodzą cztery naprawdę solidne miski ramenu, więc jedzenia masz po pachy. Wystarczy odgrzać na obiad lub kolację i wystarczy na tydzień. Jeżeli odgrzewasz w mikrofali, rób to bez jajek – po prostu wrzuć je później do gorącego bulionu.
Makro w jednej porcji:
- 37 kcal
- 45g tłuszcze
- 40 g węgle
- 41 g białko
- 3,6 g błonnik
Składniki na 4 porcje:
- 450 g surowego boczku wieprzowego (ze skórą lub bez)
- 2 łyżeczki cukru
- 6 szkl. bulionu drobiowego
- 5 cm korzenia imbiru, startego
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 3 łyżki białego miso
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- ostry sos (np. sriracha, chili)
- 2 x 150 g gotowego makaronu ramen (ugotuj zgodnie z instrukcją i odsącz)
- 4 jajka na półtwardo, przekrojone na pół
dodatki:
- 4 łyżki ziaren kukurydzy
- 4 łyżki posiekanej dymki
- 4 łyżki kiełków fasoli
- 4 liście kapusty bok choy
- 2 arkusze wodorostów nori, ew. posiekana papryczka chili (z pestkami lub bez)
Przygotowanie
- W dużej misce wymieszaj 4 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu. Osusz mięso papierowym ręcznikiem; jeżeli zostawiłeś skórkę, natnij ją poprzecznie końcówką noża. Włóż boczek do miski i natrzyj go przyprawami z każdej strony. Wstaw do lodówki na godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 230 °C. Wyjmij mięso i włóż je do żaroodpornego naczynia naciętą skórą do góry. Wstaw naczynie na środkowy ruszt w piekarniku i piecz, aż skórka mocno zbrązowieje (około 30 minut). Zmniejsz temperaturę do 135 °C i piecz jeszcze około godziny. Wyjmij i przełóż na deskę.
- W garnku doprowadź bulion do wrzenia, zmniejsz ogień i dodaj imbir, czosnek, pastę miso, olej sezamowy i ostry sos. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, 5-10 minut. Spróbuj i dopraw.
- Pokrój wieprzowinę w cienkie plasterki. Wypełnij 4 miski, rozdzielając ramen, bulion, połówki jajek, boczek i dodatki.
Jeśli masz...
10 minut – ugotuj jajka na półtwardo
Jajka ze ściętym białkiem i lekko lejącym się żółtkiem są skarbem ramenu. Wlej do średniego garnka wodę do poziomu 2,5 cm i zagotuj. Z pomocą łyżki włóż do garnka 4 jajka prosto z lodówki, przykryj i gotuj dokładnie 6 minut. Wyjmij i przelewaj zimną wodą, aż dadzą się bezpiecznie obrać.
15 minut – zblanszuj warzywa
Blanszowanie jest techniką służącą do zmiękczania produktów i pozwalającą im zachować swój piękny, naturalny kolor. Zagotuj osoloną wodę i przygotuj obok miskę z zimną wodą z kostkami lodu. Wrzuć do wrzątku bok choy i kiełki i gotuj 30-60 sekund. Wyjmij, włóż na chwilę do miski z lodem i odsącz.
Całą noc – skarmelizuj mięso
Po upieczeniu pozwól mięsu wystygnąć do temperatury pokojowej, a następnie zamknij je w worku foliowym i schowaj na noc do lodówki. Nazajutrz pokrój mięso na cienkie plasterki i podsmażaj je na suchej patelni około 5 minut z obu stron. Wrzuć do misek z gorącym bulionem.