Składniki na 4 porcje:
- kalafior, pokrojony
- ½ cebuli w plastrach
- przyprawa Cajun
- 250 g quinoa
- kukurydza z puszki
- 2 limonki, sok i skórka
- garść świeżej kolendry
- 300 g hummusu z buraków
- 8 buraków
- 200 g groszku z puszki
- 200 g groszku śnieżnego w strączkach
- 4 jajka
- 4 kromki chleba na zakwasie
Sposób przygotowania:
Rozpocznij od przygotowania kalafiora. Znajdziesz w nim pełno glukozynolanów, organicznych substancji chroniących wątrobę, więc dobrze go mieć w menu. Pokrój go na plastry i wyłóż wraz plasterkami cebuli na blachę do pieczenia. Skrop oliwą i posyp mieszanką przypraw Cajun (planteon.pl – warto mieć, bo jest świetna do wszystkiego). Piecz w 180 °C przez 18 minut.
ZOBACZ TEŻ: 7 warzyw, których nie jesz, a powinieneś
Teraz ugotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotuj buraki do miękkości lub kup opakowanie już ugotowanych. Kukurydzę odsącz i wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, żeby trochę uprażyć ziarna. Wymieszaj je w misce z quinoa, sokiem z limonek, startą skórką i posiekaną kolendrą. Obetnij zdrewniałe końcówki strąków z groszkiem (możesz je zblanszować, wrzucając na pół minuty do wrzątku, ale surowy też jest świetny - kupisz na slodkokwasny.com).
Wyłóż hummus na talerze, potem plastry kalafiora z cebulą, dodaj quinoa, odsączony i opłukany groszek z puszki i ten w strączkach i zwieńcz dzieło jajkiem w koszulce (do wrzącej, lekko osolonej wody z łyżką octu wbij jajko i wyjmij łyżką cedzakową po 3 minutach. I tak 4 razy). Do tego tosty z chleba i gotowe.
BONUS: Więcej GROSZKU = więcej spalającej tłuszcz witaminy K.
Komentarze