Przyprawa cajun: jak zrobić, przepisy

Luizjana i Nowy Orlean są nie tylko rodzicami jazzu, ale też rodzicami, być może, najbardziej uniwersalnej mieszanki przypraw na świecie – cajun.

Przyprawa cajun: jak zrobić, przepisy fot. shutterstock.com

To nie zdarza się często, żeby mieszanka przypraw pasowała w zasadzie do wszystkich potraw – prawie jak sól czy pieprz. Od jajecznicy, przez mięsa każdego gatunku, warzywa duszone i grillowane i oczywiście owoce morza. Autor mieszanki jest nieznany, ale bez wątpienia był smakowym geniuszem i nieodkrytym talentem medycznym, bo przyprawa cajun robi dobrze całemu człowiekowi, nie tylko jego smakowi.

REKLAMA

Przyprawa cajun – jak zrobić?

Do zrobienia własnej mieszanki cajun będziesz potrzebował:

  • 1 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżki pieprzu cayenne
  • 1 łyżki cebuli w proszku
  • 1 łyżki sproszkowanego czosnku
  • 1/2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki (opcjonalnie)

Zblenduj wszystkie składniki, choć, jeżeli już bawić się w rzemieślniczą kuchnię, lepiej będzie (i bardziej stylowo) użyć tłuczka i moździerza – stare narzędzia są równie skuteczne jak nowoczesne. Przesyp miks do szczelnie zamykanego pojemnika i ciesz się smakiem. Będziesz go miał dłużej, jeżeli będziesz trzymał pojemnik w lodówce – cayenne i papryka w chłodzie dłużej zachowują moc.

Przepisy z przyprawą cajun

Sałatka z kurczakiem i szpinakiem

Przyprawa cajun: jak zrobić, przepisyFOT. LOUISA PARRY

Składniki:

  • Piersi z kurczaka, 2
  • Miks cajun, 2 łyżki
  • Dżem paprykowy z chili, 25 g
  • Ocet jabłkowy, 40 ml
  • Oliwa, 100 ml
  • Szpinak baby, 130 g
  • Winogrona, 60 g
  • Orzechy pekan, 100 g, pokrojone
  • Brązowy cukier, 100 g
  • Gorąca woda, 50 ml
  • Suszone pomidory, 100 g
  • Ser pleśniowy, 80 g

Przygotowanie

Hojnie wysmaruj filety miksem cajun, posól i smaż na patelni po 5 min z każdej strony. Zrób winegret z dżemu paprykowego (kupisz na mixit.pl), octu i oliwy i skrop nim szpinak i przekrojone na pół winogrona. Ugotuj połówki orzechów w wodzie z cukrem i skrop syropem szpinak – dodaj pokrojone pomidory i ser. Na wierzch połóż paski kurczaka, wymieszaj i gotowe.

Sandwicz z ostrygami

Przyprawa cajun: jak zrobić, przepisyFOT. LOUISA PARRY

Składniki:

  • Ostrygi, 10
  • Jajka, 2
  • Mąka pszenna, 150 g
  • Mąka kukurydziana, 150 g
  • Miks cajun, 2 łyżki
  • Minibagietki, 2
  • Majonez, 200 ml
  • Musztarda, 60 ml
  • Korniszony, 50 g
  • Natka, 1 łyżka
  • Ostry sos, 1⁄2 łyżeczki
  • Liście sałaty, 6
  • Pomidory, 2

Przygotowanie

Ostrygi (kupisz w Makro) włóż do miski z rozbełtanymi jajkami i zostaw na 10 min. W innej misce wymieszaj obie mąki, miks cajun i sól. Na patelni rozgrzej mocno olej, a ostrygi obtocz mąką z każdej strony w misce. Smaż, aż będą złotobrązowe, i dopraw solą pod koniec. Wymieszaj majonez, musztardę, posiekane korniszony, natkę, ostry sos i wysmaruj masą przekrojone bagietki. Dodaj sałatę, plasterki pomidora, ostrygi i skrop sokiem z cytryny.

Jambalaya z krewetkami i łososiem

Przyprawa cajun: jak zrobić, przepisyFOT. LOUISA PARRY

Składniki:

  • Duże krewetki, 100 g
  • Zielona papryka, 1
  • Cebula, 1,
  • dymka, 6
  • Seler, 2 łodygi
  • Oliwa, 2 łyżki
  • Ząbki czosnku, 4
  • Miks cajun, 1 łyżka
  • Przecier pomidorowy, 50 g
  • Pomidory, 400 g
  • Bulion drobiowy, 800 ml
  • Ryż, 120 g
  • Filet z łososia, 150 g

Przygotowanie

W głębokiej patelni z oliwą podsmaż drobno posiekaną cebulę, łodygi selera i zieloną paprykę przez 10 min. Dodaj posiekany czosnek, miks cajun i przecier pomidorowy – zamieszaj i smaż 5 min. Wrzuć kostki pomidorów (mogą być z puszki) i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, wsyp ryż, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 15-20 min. Dodaj obrane krewetki i kawałki łososia, zamieszaj, przykryj i gotuj 4 min. Odstaw, posyp posiekaną dymką i skrop ostrym sosem.

Wegańska potrawka Mirepoix

Przyprawa cajun: jak zrobić, przepisyFOT. LOUISA PARRY

Składniki:

  • Czerwona papryka, 1
  • Cebula, 1
  • Seler, 1 łodyga
  • Ząbki czosnku, 4
  • Miks cajun, 1 łyżka
  • Batat, 1
  • Bulion warzywny, 800 ml
  • Kukurydza, 100 g
  • Masło, 50 g
  • Szpinak baby, 60 g
  • Ryż, 120 g
  • Dymka, 6

Przygotowanie

W głębokiej patelni z masłem podsmaż drobno posiekaną cebulę, łodygi selera i czerwoną paprykę przez 10 min. Dodaj posiekany czosnek, miks cajun i pokrojonego w kostkę batata – podsmażaj 5 min. Wlej bulion, zmniejsz ogień i gotuj, aż batat zmięknie. W innym garnku ugotuj ryż zgodnie z instrukcją. Dodaj na patelnię kukurydzę, gotuj kilka minut i wrzuć liście szpinaku. Przykryj i odstaw. Dopraw, posyp dymką i podawaj z ryżem.

REKLAMA