Przez żołądek do serca: 3 przepisy na kolację we dwoje

Przez żołądek do serca - to stare powiedzenie nie traci na aktualności nawet dziś, gdyż współczesne kobiety wprost uwielbiają gotujących facetów. Oto trzy przepisy na uwodzicielską kolację, która pozwoli Ci sprowadzić wieczór na z góry upatrzone przez Ciebie tory. Dobrej zabawy.

makaron, spaghetti, łosoś 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com

1. Spaghetti z łososiem i groszkiem

Idealne danie na wieczór z kobietą dla facetów, którzy nie są fanami Kuchnia.TV i dla których czas to pieniądz. Szybkie, proste i zostawia Ci mnóstwo czasu dla partnerki.

Czas przygotowania: 20 min

Składniki:

250 g spaghetti

180 g wędzonego łososia poszarpanego na małe kawałki

150 g bobu (może być mrożony)

200 ml kwaśnej śmietany

200 ml greckiego jogurtu

150 g zielonego groszku (może być mrożony)

2 żółtka

35 g parmezanu

starta skórka z cytryny (dokładnie umytej) + plasterek cytryny

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

mały pęczek posiekanego koperku i kilka listków pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Zagotuj duży garnek osolonej wody i wrzuć spaghetti. Gotuj 6 minut, aż będzie al dente (wyciągnij widelcem nitkę i spróbuj). Odcedź na sicie.

2. Ugotuj groszek i bób (ok. 7 min) i odcedź na sicie.

3. Przygotuj sos – wymieszaj dokładnie śmietanę, jogurt, żółtka, parmezan, łososia, skórkę cytrynową, sól i pieprz.

4. Do małego rondelka wlej sos i podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając, aż zacznie się gotować. Następnie wrzuć do sosu makaron, groszek i bób, po czym zamieszaj.

5. Ułóż makaron z sosem na dwóch talerzach i udekoruj koperkiem, pietruszką i plasterkiem cytryny.

bekon, szpinak, mięso 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com

2. Pieczony boczek z czarnym octem ryżowym i warzywami

Świetne danie na randkę, ponieważ wymaga jedynie 10 minut przygotowań. Następnie wkładasz do piekarnika i masz czas na zabawianie rozmową swojej partnerki.

Czas przygotowania: 60 min

Składniki:

500 g chudego boczku

1 łyżka stołowa chińskiej przyprawy pięciu smaków

sól morska oraz czarny pieprz do smaku

3 łyżki czarnego octu ryżowego

6 łyżek sosu sojowego

1 łyżka oliwy chili

6 cebulek dymek (takich z zielonym szczypiorem)

400 g zielonych warzyw – różyczki brokułów, kapusta pak choi, ale może też być młody szpinak

2 woreczki ryżu basmati 

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury(przynajmniej 230 °C). Ostrym nożem usuń warstwę tłuszczu i natrzyj mięso przyprawą pięć smaków oraz solą i pieprzem. Ułóż je na blasze do pieczenia i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 50 min, do momentu aż skórka będzie zrumieniona i chrupiąca.

2. Wyjmij mięso i odstaw w ciepłe miejsce. Zrób sos – mieszając razem ocet ryżowy, sos sojowy, oliwę chili oraz posiekaną dymkę i przelej miksturę po równo do dwóch miseczek. Ugotuj krótko (4 min) na parze warzywa. W osobnym garnku ugotuj ryż.

3. Pokrój mięso na kawałki o boku mniej więcej 2,5 cm, a sok, który wyciekł z mięsa, wlej do miseczek z sosem. Umieść warzywa i ryż w każdej z miseczek i dodaj kilka kawałków mięsa. Podaj na stół.

przegrzebki, małże 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com

3. Przegrzebki z patelni z chorizo, jabłkami i purée ziemniaczanym

Masz szansę naprawdę błysnąć. Ten zestaw smaków zrobi kolosalne wrażenie, a w dodatku potrawa z powodzeniem konkuruje z menu z najlepszej restauracji.

Czas przygotowania: 40 min

Składniki:

3 łyżki oleju do smażenia

8 przegrzebków znanych także jako małże świętego Jakuba

1 łyżka masła

sól morska

purée z 4 ziemniaków zmiksowanych z łyżką śmietany 18%

2 dosyć kwaśne jabłka pokrojone w kostkę

2 kiełbaski chorizo pokrojone w kawałki

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj ziemniaki i zrób purée.

2. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć przegrzebki. Dodaj masło i pilnuj, żeby się nie przypaliło – wystarczy, jeśli się lekko spieni. Smaż małże przez 1 min z każdej strony, tak by się lekko zezłociły.

3. Rozłóż purée na 2 talerzach i umieść na nich przegrzebki. Na patelnię, na której smażyły się przegrzebki, wlej pozostały olej, dorzuć jabłka i chorizo i smaż na dużym ogniu ok. 2-3 min aż do zezłocenia.

4. Teraz możesz poszaleć, artystycznie układając na talerzu chorizo i jabłka (możesz dodać dla koloru ze dwa pomidorki koktajlowe, ale nie jest to konieczne), a następnie polej wszystko sosem utworzonym na patelni.

MH 05/12

Zobacz również:
REKLAMA