REKLAMA

Przepisy z kawą w roli głównej

Uwielbiasz kawę i nie wyobrażasz sobie dnia bez niej? Ucieszy Cię zatem fakt, że „mała czarna” to niejedyna forma spożytkowania ziaren kawy. Odrobina kreatywności pozwoli Ci cieszyć się jej smakiem i zdrowotnymi zaletami również podczas obiadu. I po nim, podczas relaksu.

kawa shutterstock.com

1. Zimne martini

Składniki:

  • likier kawowy, 45 ml
  • kawa cold-brew, 30 ml
  • tequila, 20 ml
  • syrop z agawy, 15 ml

Sposób:

1. Zacznij wcześniej, bo cold-brew wymaga czasu. Możesz ją oczywiście kupić, ale warto zrobić samemu, wiedząc, że cold-brew nie jest po prostu zaparzoną kawą na gorąco i wystudzoną w lodówce. Grubo zmielone ziarna zalej zimną wodą i odstaw na 18-20 godzin, a potem przefiltruj. 2

REKLAMA

2. Wszystkie składniki wlej do szejkera wypełnionego lodem i energicznie wstrząśnij kilka razy. Przelej bez lodu do szkła, w którym serwuje się martini, i ciesz się smakiem.

Kawa, przepisyMotor Presse Polska

2. Mix przypraw z kawą

Składniki:

  • drobno zmielona kawa,
  • 2 łyżeczki
  • papryka wędzona, 1 łyżka
  • czosnek w proszku, 2 łyżeczki
  • cebula w proszku, 2 łyżeczki
  • kumin, 2 łyżeczki
  • nuszona natka, 2 łyżeczki
  • brązowy cukier, 2 łyżeczki
  • pieprz kajeński, 2 łyżeczki
  • sól morska, 1 łyżeczka
  • świeżo mielony czarny pieprz,1 łyżeczka

ZOBACZ TEŻ: Czy picie kawy szkodzi?

Sposób:

1. Z tych składników zrobisz świetną przyprawę do kurczaka i ryb. Zacznij od zmielenia ziaren kawy na drobny proszek.

2. Przesyp zmieloną kawę do miski i dodaj pozostałe składniki mikstury. Dokładnie wymieszaj i przełóż do jakiegoś szczelnie zamykanego pojemnika. W chłodnym, suchym miejscu możesz przechowywać nawet kilka miesięcy bez straty zalet zdrowotnych i aromatu.

Porada: Połącz miksturę z olejem i wetrzyj pod skórę ud lub piersi z kurczaka. Dopraw też z wierzchu i wstaw do lodówki na całą noc, zanim zabierzesz się do smażenia lub grillowania.

Kawa, przepisyMotor Presse Polska

3. Czarna szklanka

Składniki:

  • likier kawowy, 30 ml
  • single malt whisky, 15 ml
  • piwo porter, 30 ml
  • espresso, 30 ml
  • syrop z cukrem, 10 ml
  • śruta kakaowa, do dekoracji

Sposób:

1. Do tego bogatego koktajlu barmani zalecają whisky single malt ze względu na posmak dymu, który świetnie komponuje się ze słodyczą likieru (jeżeli nie masz pod ręką, użyj oczywiście whisky blend). Wlej wszystkie składniki (oprócz śruty kakaowej) do wypełnionego lodem szejkera i potrząśnij energicznie kilka razy.

2. Przelej koktajl do schłodzonej szklanki i udekoruj śrutą kakaową. Kakao ma prawie najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich roślin, natomiast ciemne piwo wniesie w posagu cały pakiet witamin z grupy B, które też nam dobrze służą. W dodatku ciemne piwo i kawa dzielą między sobą wspólne smaki, jak słód, kakao czy karmel, i to właśnie dlatego ta kombinacja świetnie smakuje i gładziutko wchodzi.

Kawa, przepisyMotor Presse Polska

4. Balsamiczny winegret z kawą

Składniki:

  • zimna kawa, 60 ml
  • ocet balsamiczny, 120 ml
  • miód, 85 g
  • czosnek, 2 ząbki
  • szalotka, posiekana
  • brązowy cukier, 2 łyżki
  • płatki chili, 1 łyżeczka
  • oliwa extra virgin, 120 ml

Sposób:

1. Zaparz kawę i ostudź ją do pokojowej temperatury. Wlej ją do miski z pozostałymi składnikami (z wyjątkiem oliwy).

2. Zblenduj całość na gładko, wlewając powoli oliwę podczas pracy. Ocet balsamiczny jest świetną bronią przeciwko miażdżycy, a kawa zmniejsza odkładanie się wapnia w tętnicach. Blenduj około 2 minut i wylej na sałatkę.

Porada: Użyj do sałatki z bulgurem gotowanym w bulionie i wymieszanym z pomidorkami cherry, czerwoną cebulą, kolendrą i 1 łyżeczką mixu przypraw z kawą (przepis powyżej).

Kawa, przepisyMotor Presse Polska

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA