Przepisy z dynią: zupa krem i przekąska

Przygotowaliśmy dla Ciebie dwa przepisy z dynią w roli głównej. Będzie szybko, smacznie i pożywnie. Czyli tak jak lubisz. 

przepisy z dynią fot. shutterstock.com

W poniższych przepisach znajdziesz dwa rodzaje dyni: dynię piżmową i dynię zwyczajną.

Dynia piżmowa

Kształtem przypomina trochę kettlebell, więc nie upuść jej sobie na stopę. Tu jednak nie wygląd się liczy, tylko wnętrze. W 100 g znajdziesz 35% zalecanej dziennej dawki witaminy C, więc Twoja odporność będzie smacznie rosła.

Dynia zwyczajna

Halloween to nie jest jej życiowa misja, tylko dbanie o nasz wzrok. Zawiera bowiem luteinę i zeaksantynę, czyli karotenoidy, które dbają o nasze oczy.

1. Przepisy z dynią – zupa krem z dyni piżmowej

przepisy z dyniąFOT. LOUISA PARRY,

Składniki na 1 porcję:

  • dynia piżmowa
  • sól, 20 g
  • masło, 100 g
  • bulion drobiowy, 100 ml
  • olej z pestek dyni, 1 łyżka
  • grzanki czosnkowe, 1-2 łyżki
  • rozmaryn, szczypta
  • śmietana, 1-2 łyżki

Przygotowanie

Przekrój dynię na pół i pozbądź się pestek. Wypełnij każdą połówkę 50 g masła. Włóż je, wydrążoną stroną do góry, do naczynia żaroodpornego, wlej 5 ml bulionu, przykryj i wstaw do piekarnika 180 °C na 45 minut. Ostrożnie wyjmij miąższ i zblenduj razem z gorącym bulionem. Przelej przez drobne sito, wlej łyżkę oleju, dodaj grzanki, posyp rozmarynem i wmieszaj kwaśną śmietanę.

2. Przepisy z dynią – pieczona dynia i ser burrata z chili

przepisy z dyniąFOT. LOUISA PARRY,

Składniki na 1 porcję:

  • mała dynia zwyczajna
  • oliwa, 1-2 łyżki
  • sól morska
  • ser burrata, 1 opakowanie
  • marynowane chili, posiekane

Przygotowanie

Pokrój dynię na łódeczki, obierz skórkę i pozbądź się pestek. Skrop kawałki oliwą, dopraw solą i zawiń je w metalową folię. Wstaw do piekarnika 180 °C na ok. 25 minut – miąższ ma być jędrny, ale widelec nie może napotykać oporu. Wystudź i wstaw do lodówki, a zimne skrop jeszcze oliwą i wrzuć na grillową patelnię. Podawaj, kiedy zbrązowieje, razem z burratą i posiekanym chili.

REKLAMA