Przepisy z awokado - 3 proste propozycje

Awokado w kuchni jest jak kochanka - jeśli umiejętnie się z nim obejdziesz, odwdzięczy Ci się prawdziwym kulinarnym orgazmem. 

awokado, przepisy shutterstock.com
Na kanapce, na talerzu czy wyjadane łyżką - awokado jest dobre dla zdrowia w każdej odsłonie!

1. Awokado faszerowane tuńczykiem

Info: dla 2 osób, przygotowanie 10 minut

Składniki:

  • 2 owoce awokado
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • ćwiartka cebuli
  • 4 łyżki majonezu light
  • 1 cytryna
  • 1 jajko na twardo
  • 1 laska selera naciowego
  • sól, pieprz

Jak zrobić?

Cebulę i seler bardzo drobno posiekać, wymieszać z odsączonym tuńczykiem, majonezem, posiekanym jajkiem i przyprawami. Przekroić na pół awokado, wyjąć pestki i skropić połówki sokiem z cytryny. Wyciągnąć łyżką miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki i wymieszać go z pozostałymi składnikami. Napełnić powstałym farszem puste awokado i szybko podawać. Wartość energetyczna porcji 480 kcal.

PRZECZYTAJ: Z czym jeszcze warto jeść awokado?

2. Sałatka z łososiem

Info: dla 2 osób, przygotowanie 15 minut

Składniki:

  • 2 owoce awokado
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • 4 plastry surowego łososia
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • sól, czerwony pieprz w ziarnach

Jak zrobić?

Obieramy grejpfruta i pomarańcz ę. Z cząstek zdejmujemy błony i zbieramy do miseczki wyciekający sok. Awokado obieramy i dzielimy na cząstki. Cebul ę kroimy na cienkie plasterki. Łososia szarpiemy na kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Teraz sos: oliwę, sok z owoców, sok z cytryny i sól mieszamy, aż się połączą. Polewamy sałatkę i posypujemy szczypiorkiem i czerwonym pieprzem. Wartość energetyczna porcji 390 kcal.

ZOBACZ: Przekąski z awokado w roli głównej

3. Awokado z sosem winegret

Info: dla 2 osób, przygotowanie 8 minut

Składniki:

  • 2 owoce awokado
  • 1/3 filiżanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (najlepsza jest francuska z Dijon)
  • sól, pieprz

Jak zrobić?

Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z musztardą i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz zmiażdżony czosnek. Mieszamy do chwili, aż sos zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji. Dla złagodzenia smaku sosu można dodać do niego łyżeczkę miodu. Owoce rozcinamy na pół, wyjmujemy pestkę, a w dziury wlewamy sos. Podajemy z łyżeczką. Wartość energetyczna porcji 380 kcal.  

Zobacz również:
REKLAMA