1. Awokado faszerowane tuńczykiem
Info: dla 2 osób, przygotowanie 10 minut
Składniki:
- 2 owoce awokado
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- ćwiartka cebuli
- 4 łyżki majonezu light
- 1 cytryna
- 1 jajko na twardo
- 1 laska selera naciowego
- sól, pieprz
Jak zrobić?
Cebulę i seler bardzo drobno posiekać, wymieszać z odsączonym tuńczykiem, majonezem, posiekanym jajkiem i przyprawami. Przekroić na pół awokado, wyjąć pestki i skropić połówki sokiem z cytryny. Wyciągnąć łyżką miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki i wymieszać go z pozostałymi składnikami. Napełnić powstałym farszem puste awokado i szybko podawać. Wartość energetyczna porcji 480 kcal.
PRZECZYTAJ: Z czym jeszcze warto jeść awokado?
2. Sałatka z łososiem
Info: dla 2 osób, przygotowanie 15 minut
Składniki:
- 2 owoce awokado
- 1 czerwony grejpfrut
- 1 pomarańcza
- 4 plastry surowego łososia
- 1/2 cebuli
- 1/2 cytryny
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- sól, czerwony pieprz w ziarnach
Jak zrobić?
Obieramy grejpfruta i pomarańcz ę. Z cząstek zdejmujemy błony i zbieramy do miseczki wyciekający sok. Awokado obieramy i dzielimy na cząstki. Cebul ę kroimy na cienkie plasterki. Łososia szarpiemy na kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Teraz sos: oliwę, sok z owoców, sok z cytryny i sól mieszamy, aż się połączą. Polewamy sałatkę i posypujemy szczypiorkiem i czerwonym pieprzem. Wartość energetyczna porcji 390 kcal.
ZOBACZ: Przekąski z awokado w roli głównej
3. Awokado z sosem winegret
Info: dla 2 osób, przygotowanie 8 minut
Składniki:
- 2 owoce awokado
- 1/3 filiżanki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (najlepsza jest francuska z Dijon)
- sól, pieprz
Jak zrobić?
Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z musztardą i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz zmiażdżony czosnek. Mieszamy do chwili, aż sos zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji. Dla złagodzenia smaku sosu można dodać do niego łyżeczkę miodu. Owoce rozcinamy na pół, wyjmujemy pestkę, a w dziury wlewamy sos. Podajemy z łyżeczką. Wartość energetyczna porcji 380 kcal.