Wędzony łosoś - najlepszy na myślenie
Składniki
- połówki bagietki
- serek ricotta lub twarożek do smarowania
- plastry wędzonego łososia
- świeży ogórek
Jak robić
Przekrój kawałki bagietki wzdłuż, na pół, posmaruj włoskim serkiem ricotta lub swojskim twarożkiem, przykryj je plasterkami wędzonego łososia i obłóż talarkami świeżego ogórka. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.
Tak to działa
Tutaj kluczowy jest oczywiście wędzony łosoś, który zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe DHA i EHA. Te są o tyle istotne, że sami nie potrafimy ich produkować, a dla działania naszego układu nerwowego – zwłaszcza mózgu i wzroku – mają kolosalne znaczenie.
To właśnie one są w ogromnej mierze odpowiedzialne za zdolność uczenia się, szybkość reakcji, kojarzenie i ostrość widzenia. Prace prowadzone na uniwersytecie Oregon Health&Science potwierdzają zdolność tych kwasów do wspomagania pamięci i, co ciekawe, do zmniejszania objawów depresji.
Komentarze
~Czytelnik, 2019-01-08 02:31:46
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?