1. Tłuszcz kwasem
Zrób panzanellę, czyli toskańską sałatkę chlebowo- -pomidorową. 1 ½ łyżki octu winnego zmieszaj z odrobiną oliwy – tym dressingiem polej ½ puszki cieciorki, 2 pokrojone pomidory, mieszankę sałat, ½ cienko posiekanej cebuli oraz chrupiące pieczywo w kawałkach. Według japońskich naukowców, kwas octowy ogranicza gromadzenie się tłuszczu w organizmie.
2. Zdrowie na oku
Usmaż stek z łososia. Po zdjęciu z patelni polej fi let sake i sosem sojowym, a następnie wrzuć z powrotem na ogień – wystarczy kilka minut. Podawaj z ugotowanymi na parze warzywami. Jedzenie łososia dwa razy w tygodniu spowalnia proces pogarszania się wzroku.
3. Oporny na choroby
Fasola jest bogata w skrobię oporną – probiotyk wspomagający system immunologiczny. Rozgnieć ją, podsmaż z chili, dodaj ugotowane mięso z kurczaka oraz czerwoną paprykę.
4. Uzupełnianie strat
Ułóż na liściach sałaty awokado, pomidorki koktajlowe, tuńczyka z puszki i białą fasolę. Jej nasiona uzupełniają potas, który wraz z potem tracisz na siłowni. Będziesz czuł się dobrze, nawet gdy opadnie poziom endorfin.
5. Pożegnanie przekąsek
Do pokrojonych pomidorów dodaj mieszankę różnych rodzajów fasoli, kawałki kurczaka i skórkę otartą z cytryny. American College of Nutrition donosi, że zawarte w skórce cytrusów pektyny ograniczają apetyt.
6. Superkanapka
Kawałki bagietki posmaruj pesto, dodaj mozzarellę i plasterki pomidora – skrop oliwą i grilluj 10 min. „New England Journal of Medicine” twierdzi, że zwiększenie ilości oliwy oraz warzyw w diecie obniża ryzyko chorób układu krążenia o 30%.
7. Tłuste-chude
Dwa ugotowane na twardo jaja rozgnieć z twarożkiem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Domieszaj kawałki tuńczyka i łososia. Tą pastą możesz smarować chrupiące pieczywo. Kombinacja tłustego i chudego mięsa ryb działa na serce lepiej niż jedzenie tylko jednego rodzaju – wynika z badań University of Minnesota.