[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Przepisy na tosty MH w dwóch wersjach kalorycznych

Z pomocą kilku ulepszeń zwykły tost staje się żywieniową potęgą, z którą można osiągać wszystko. Także wyżyny smaku. 

Przepisy na tosty

Ekspert MH: dr Marek Szołtysik

- W obu daniach znajdziemy solidną porcję białka, która jednym pozwoli zrzucać kilogramy bez uszczerbku masy mięśniowej, a drugim te mięśnie budować. 

Zwiększamy zyski: wołowina z mozzarellą

Peklowana, a potem ugotowana wołowina jest genialna i choć wymaga czasu, to jest banalna w wykonaniu. No i właśnie ona wraz z mozzarellą zadbają o 77 g białka dostarczonych do mięśni. Do tego chleb na zakwasie, który zlikwiduje skoki cukru i ograniczy odkładanie się tłuszczu, oraz malutkie pikle z potasem, stabilizujące ciśnienie krwi i dbające o kości swoją witaminą K. Pytania?

Składniki:

  • 50 g ziarnistej musztardy
  • 50 g chrzanu
  • sok z cytryny
  • 4 kromki chleba na zakwasie
  • 100 g korniszonów
  • kilka marynowanych cebulek, posiekanych

Dodatki:

  • 400 g peklowanej wołowiny
  • 100 g majonezu
  • 8 plastrów mozzarelli

Makro

  • Kcal: 990
  • Białko: 77 g
  • Węgle: 55 g
  • Tłuszcze: 52 g

Sposób na 2 porcje

1. Dopraw mięso

Wymieszaj poszarpane mięso z musztardą, majonezem i chrzanem. Dopraw solą z pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Obliż łyżkę.

2. Grillowanie

Lekko zgrilluj swoje dwie kromki, obróć i połóż na nich mięso wymieszane z dodatkami i po 2 plastry sera. Grilluj, aż ser zacznie się roztapiać.

3. Pikle

Korniszony przekrój wzdłuż i ułóż na jednej kromce. Marynowane cebulki przekrój na pół i dodaj do korniszonów.

4. Finał

Teraz ostrożnie złóż kromki ze sobą – z tej z piklami zrobiłeś tę dolną, prawda? Przekrój tosta na pół, będzie Ci wygodniej jeść. 

Przepisy na tosty

Zmniejszamy obwód: grillowany ser halloumi z salsą

Ser Halloumi to cypryjski skarb narodowy, ale bez większego problemu znajdziesz go u nas. Jest w oryginale mieszanką mleka koziego i owczego (choć teraz w czasie kryzysu często dolewa się też krowiego mleka), a po podgrzaniu pozostaje solidny, zachowuje mięsistą strukturę i wypełnia żołądek na długie godziny.

Do tego solidna porcja napychającego białka i 80% dziennego zapotrzebowania na wapń. Nieźle, co? Towarzystwo żytniego chleba ze swoim sycącym błonnikiem jest tutaj jak najbardziej na miejscu, bowiem nowe badania opublikowane w „Nutrition Journal” wykazały, że chleb żytni ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała. Zdrowe tłuszcze w salsa verde, które przydadzą się do treningu, dopełniają całości.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypiorek, posiekany
  • 4 kromki żytniego chleba

Salsa verde

  • ½ posiekanej szalotki
  • 4 anchois
  • 30 g natki pietruszki
  • 30 g bazylii
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego

Dodatki

  • 8 posiekanych pomidorków cherry
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 150 g sera halloumi (6 plastrów)

Makro

  • Kcal: 460
  • Białko: 35 g
  • Węgle: 32 g
  • Tłuszcze: 21 g

Sposób na 2 porcje

1. Siekanie

Rozgrzej piekarnik do 180 °C i posiekaj warzywa na kawałki. Wrzuć je do miski, skrop oliwą i wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem.

2. Pieczenie

Wyłóż warzywa na blachę, dopraw solą i pieprzem i piecz 15 minut. Zaczekaj, aż ostygną, i wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem.

3. Blendowanie

Zblenduj wszystkie składniki razem z oliwą i octem, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

4. Jedzenie

Na suchej, grillowej patelni podpiecz kromki, zdejmij i połóż plastry sera. Wysmaruj kromki salsą, dołóż warzywa, ser i złóż je ze sobą.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij