Ekspert MH: dr Marek Szołtysik
- W obu daniach znajdziemy solidną porcję białka, która jednym pozwoli zrzucać kilogramy bez uszczerbku masy mięśniowej, a drugim te mięśnie budować.
Zwiększamy zyski: wołowina z mozzarellą
Peklowana, a potem ugotowana wołowina jest genialna i choć wymaga czasu, to jest banalna w wykonaniu. No i właśnie ona wraz z mozzarellą zadbają o 77 g białka dostarczonych do mięśni. Do tego chleb na zakwasie, który zlikwiduje skoki cukru i ograniczy odkładanie się tłuszczu, oraz malutkie pikle z potasem, stabilizujące ciśnienie krwi i dbające o kości swoją witaminą K. Pytania?
Składniki:
- 50 g ziarnistej musztardy
- 50 g chrzanu
- sok z cytryny
- 4 kromki chleba na zakwasie
- 100 g korniszonów
- kilka marynowanych cebulek, posiekanych
Dodatki:
- 400 g peklowanej wołowiny
- 100 g majonezu
- 8 plastrów mozzarelli
Makro
- Kcal: 990
- Białko: 77 g
- Węgle: 55 g
- Tłuszcze: 52 g
Sposób na 2 porcje
1. Dopraw mięso
Wymieszaj poszarpane mięso z musztardą, majonezem i chrzanem. Dopraw solą z pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Obliż łyżkę.
2. Grillowanie
Lekko zgrilluj swoje dwie kromki, obróć i połóż na nich mięso wymieszane z dodatkami i po 2 plastry sera. Grilluj, aż ser zacznie się roztapiać.
3. Pikle
Korniszony przekrój wzdłuż i ułóż na jednej kromce. Marynowane cebulki przekrój na pół i dodaj do korniszonów.
4. Finał
Teraz ostrożnie złóż kromki ze sobą – z tej z piklami zrobiłeś tę dolną, prawda? Przekrój tosta na pół, będzie Ci wygodniej jeść.
Komentarze