Jakiej sokowirówki użyć?
Szybkie sokowirówki wytwarzają ciepło, które utlenia część witamin i minerałów, więc wybieramy te wolnoobrotowe do wyciskania na zimno. Tu mamy wybór między takimi, które pracują w pionie lub w poziomie (te drugie są wolniejsze: trzeba w nich popychać warzywa lub owoce, ale są za to dokładniejsze, zwłaszcza te dwuślimakowe) – sam zdecyduj na czym Ci bardziej zależy.
W czym przechowywać sok?
Soki z wyciskarki są najlepsze wypijane zaraz po zrobieniu, ale gdybyś chciał zabrać porcję do pracy lub na trening, przyda się poręczny termos. Najlepiej taki z podwójnymi ściankami, bo nie dość, że ochroni sok przed światłem i utlenianiem, to jeszcze go schłodzi. A słomka wielokrotnego użytku ochroni zęby przed cukrem.
Jak zrobić sok z wyciskarki?
Zaczynamy od bardzo dokładnego umycia warzyw i owoców – możesz do tego użyć sody oczyszczonej. Zasada jest prosta: obieramy i odrzucamy te skórki, których nigdy nie jemy, np. z kiwi, banana, arbuza czy cytrusów. Podobnie z pestkami: małe zostawiamy, ale np. te ze śliwek, moreli i brzoskwiń wyrzucamy. Sokowirówki różnią się wielkościami otworów wlotowych, więc musisz odpowiednio pokroić produkty. Teraz wybierz prędkość silnika i do roboty!
1. Sok na energię
Makro: 268 kcal, 44 g węgli
Wyciśnij sok z 1 ogórka, 4 łodyg rabarbaru, 1⁄2 szkl. truskawek i 2 jabłek. Wmieszaj 1⁄2 łyżeczki mielonego cynamonu. Oprócz witamin C, K i 1,3 g potasu pokryjesz 46% dziennego zapotrzebowania na żelazo.
2. Sok na odporność
Makro: 116 kcal, 15 g węgli
3 garście szpinaku, 1⁄2 główki sałaty rzymskiej, 1 ogórek, 2 garście jarmużu, po 1 garści natki pietruszki i mięty, 1 limonka. Wymieszaj z 1⁄2 szkl. wody kokosowej. Pokryjesz 64% zapotrzebowania na żelazo, 30% na magnez i 27% na wapń.
3. Sok na kaca
Makro: 104 kcal, 23,4 g węgli
Wyciśnij sok z 1 cytryny, 1 limonki, 1 świeżej czerwonej chili (lub 2, ale rozważ kwestię pestek), wymieszaj z 1 łyżką syropu z agawy i 400 ml wody. Dostajesz łatwo przyswajalne węgle, potas i wapń, które postawią Cię do pionu.
4. Sok na trawienie
Makro: 247 kcal, 45,7 g węgli
Wyciśnij 2 średnie buraki, 1 pomarańczę, 1⁄2 ogórka, 2 cm imbiru, 2 marchewki i 1 limonkę. Pokryjesz 53% potrzeb na żelazo, niemal 1/3 na magnez, 21% na wapń i 3/4 dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. A azotany z buraka obniżą ciśnienie.