4 przepisy na soki z wyciskarki

Niesłusznie kojarzone z celebryckimi modami lub wątpliwymi detoksami, są faktycznie najprostszym sposobem na zdrowe mikroelementy w Twoim życiu.

Przepisy na soki z wyciskarki FOT. LOUISA PARRY

  1. Sok na energię
  2. Sok na odporność
  3. Sok na kaca
  4. Sok na trawienie

Jakiej sokowirówki użyć?

Szybkie sokowirówki wytwarzają ciepło, które utlenia część witamin i minerałów, więc wybieramy te wolnoobrotowe do wyciskania na zimno. Tu mamy wybór między takimi, które pracują w pionie lub w poziomie (te drugie są wolniejsze: trzeba w nich popychać warzywa lub owoce, ale są za to dokładniejsze, zwłaszcza te dwuślimakowe) – sam zdecyduj na czym Ci bardziej zależy.

REKLAMA

W czym przechowywać sok?

Soki z wyciskarki są najlepsze wypijane zaraz po zrobieniu, ale gdybyś chciał zabrać porcję do pracy lub na trening, przyda się poręczny termos. Najlepiej taki z podwójnymi ściankami, bo nie dość, że ochroni sok przed światłem i utlenianiem, to jeszcze go schłodzi. A słomka wielokrotnego użytku ochroni zęby przed cukrem.

Jak zrobić sok z wyciskarki?

Zaczynamy od bardzo dokładnego umycia warzyw i owoców – możesz do tego użyć sody oczyszczonej. Zasada jest prosta: obieramy i odrzucamy te skórki, których nigdy nie jemy, np. z kiwi, banana, arbuza czy cytrusów. Podobnie z pestkami: małe zostawiamy, ale np. te ze śliwek, moreli i brzoskwiń wyrzucamy. Sokowirówki różnią się wielkościami otworów wlotowych, więc musisz odpowiednio pokroić produkty. Teraz wybierz prędkość silnika i do roboty!

1. Sok na energię

Makro: 268 kcal, 44 g węgli

Wyciśnij sok z 1 ogórka, 4 łodyg rabarbaru, 1⁄2 szkl. truskawek i 2 jabłek. Wmieszaj 1⁄2 łyżeczki mielonego cynamonu. Oprócz witamin C, K i 1,3 g potasu pokryjesz 46% dziennego zapotrzebowania na żelazo.

2. Sok na odporność

Makro: 116 kcal, 15 g węgli

3 garście szpinaku, 1⁄2 główki sałaty rzymskiej, 1 ogórek, 2 garście jarmużu, po 1 garści natki pietruszki i mięty, 1 limonka. Wymieszaj z 1⁄2 szkl. wody kokosowej. Pokryjesz 64% zapotrzebowania na żelazo, 30% na magnez i 27% na wapń.

3. Sok na kaca

Makro: 104 kcal, 23,4 g węgli

Wyciśnij sok z 1 cytryny, 1 limonki, 1 świeżej czerwonej chili (lub 2, ale rozważ kwestię pestek), wymieszaj z 1 łyżką syropu z agawy i 400 ml wody. Dostajesz łatwo przyswajalne węgle, potas i wapń, które postawią Cię do pionu.

4. Sok na trawienie

Makro: 247 kcal, 45,7 g węgli

Wyciśnij 2 średnie buraki, 1 pomarańczę, 1⁄2 ogórka, 2 cm imbiru, 2 marchewki i 1 limonkę. Pokryjesz 53% potrzeb na żelazo, niemal 1/3 na magnez, 21% na wapń i 3/4 dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. A azotany z buraka obniżą ciśnienie.

REKLAMA