[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Przepisy na podroby - alternatywne źródło białka

Odrzuć kulinarne przesądy. Podroby, czyli jadalne organy wewnętrzne zwierząt, to kopalnia składników odżywczych. Lepsza i tańsza niż suplementy. Sprawdź, jak je przyrządzić, by były nie tylko wartościowym, ale i pysznym posiłkiem. 

Podroby, przepisy, dania białkowe Nie tylko kurczak i wołowina. Podroby to świetne źródło białka i innych cennych składników odżywczych.

I. Oczyść się - nerka

Nerki to najwięksi pracusie w organizmie, wykonujący niezbędną, choć niewidoczną pracę, chroniącą Twoją krew przed toksynami. Są też niedoceniane jako jadalny kawałek mięsa. A przecież nerki to znakomite źródło chudego białka, zawierające przy tym mnóstwo selenu.

W tym tkwi ich siła – naukowcy z czasopisma „Neuro Toxicology” odkryli, że właśnie selen trzyma toksyny z dala od organizmu. Jak większość podrobów, nerki są bogate w żelazo, które jest niesamowicie ważne w procesie produkcji czerwonych krwinek oraz rozprowadzania krwi po całym organizmie. Najwyższy czas oczyścić atmosferę. Wokół nerek.

Składniki:

  • 2 jagnięce nerki
  • 100 g mąki
  • łyżeczka musztardy w proszku
  • szczypta papryki
  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • duży kawałek masła

Do sosu:

  • ½ szklanki sherry
  • łyżeczka sosu Worcestershire
  • kropla tabasco

Przygotowanie:

1. Przygotuj piekielnie dobrą panierkę: wymieszaj razem mąkę, musztardę w proszku i paprykę. Obtocz nerki w mieszance.

2. Przypiecz kromki chleba na tosty. Na patelni roztop masło i smaż nerki po 3 minuty z każdej strony, aż uzyskasz chrupiącą skórkę. Zsuń mięso na tosty.

3. Nie wyłączaj ognia pod patelnią. Wlej na nią sherry i zamieszaj, żeby oderwać od dna wszystkie smakowite kąski. Na koniec dodaj sosy Worcestershire i tabasco. Polej nimi danie i wcinaj.

Bonus: Tabasco działa antybakteryjnie, pomaga więc nerkom wykonać część ich roboty.

Przeczytaj też: Wszystko o białku

II. Miej serce i zjadaj serce

Bycie typem bez serca może sprawdzać się w interesach, ale nigdy w kuchni! Może nie brzmi to zbyt apetycznie, ale jedzenie wołowego serca jest dobre dla Twojej własnej pikawy. Ten organ jest napakowany zdrowymi składnikami, takimi jak magnez i tauryna.

Badacze z Harvad School of Public Health odkryli, że zwiększenie ilości magnezu w diecie obniża ryzyko chorób wieńcowych aż o 22%, tauryna zaś pomaga obniżać ciśnienie krwi. A wszystko to możesz przełknąć w postaci soczystego burgera: tańszego i smaczniejszego od suplementów diety. Podejdź do sprawy z sercem, chłopie!

Składniki:

  • 100 g mielonego serca wołowego
  • 100 g mielonej, dojrzewającej wołowiny
  • bułka
  • 2 łyżeczki śmietany

Do sosu:

  • duża szczypta oregano
  • garść kaparów
  • oliwa z oliwek
  • szczypta chili w płatkach
  • posiekana nać pietruszki

Przygotowanie:

1. Rozgrzej oliwę na patelni. Oba rodzaje mięsa wymieszaj z odrobiną oliwy i uformuj z nich burgera.

2. Ostrożnie połóż kotlet na dobrze rozgrzanej patelni. Umieść wszystkie składniki sosu w blenderze i zmiksuj na miazgę.

3. Lekko zgrilluj bułkę w piekarniku. Włóż do niej smażony przez 3 minuty z każdej strony kotlet wołowy. Polej wszystko zmiksowanym sosem i ciapnij na wierzch odrobinę śmietany. Serce rośnie!

Bonus: Serce na talerzu zapewni Ci dawkę niacyny, która poprawia przepływ krwi, poszerzając tętnice.

REKLAMA

REKLAMA

III. Postaw na ogon

Ogon wołowy to kawałek mięsa, który może dodać Ci wigoru w łóżku. Jest napakowany zestawem składników odżywczych, wspomagających erekcję. Jednym z nich jest witamina B12, usprawniająca przepływ krwi w organizmie.

Zawiera też zalecaną dzienną dawkę cynku, istotnego dla zdrowia seksualnego facetów. Duszony ogon wołowy jest tak soczysty, jak żaden inny kawał mięsa, za to o połowę mniej tłusty. Idealne danie na wieczór, podczas którego chcesz komuś zaimponować.

Składniki:

  • wołowy ogon
  • 50 g smalcu
  • 2 posiekane cebule
  • 4 posiekane marchewki
  • 2 posiekane pory
  • puszka posiekanych pomidorów
  • rozgnieciony ząbek czosnku
  • 250 ml czerwonego wina
  • 1 l bulionu wołowego

Przygotowanie:

1. Ogon usmaż na smalcu. Odstaw. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, marchewkę i pory. Dodaj pomidory oraz czosnek i gotuj na wolnym ogniu.

2. Ogon z warzywami umieść w garnku. Na patelni zredukuj wino, aż będzie miało konsystencję syropu, dodaj do niego bulion. Przelej do garnka i duś przez 1,5 godziny.

3. Przecedź sos na patelnię i gotuj, aż zgęstnieje. Mięso ułóż na warzywach, a następnie polej gotowym sosem. I rób wrażenie.

Bonus: Ogon wołowy zawiera tyle samo poprawiającego nastrój tryptofanu, co indyk. Idealnie sprawdzi się na randce

IV. Detoks z wątroby

Odpuść sobie koktajl z jarmużu i selera – możesz oczyścić organizm, jedząc mięso. Cielęca wątroba jest odżywczą torpedą, zawierającą w 100 g cztery razy więcej witaminy C niż jabłka. Witamina C zaś jest kluczowym graczem, jeśli chodzi o sprzęganie z glutationem – to jeden z najważniejszych procesów detoksykacyjnych.

W wątróbce znajdziesz też 20 razy tyle witaminy B12, co w rumsztyku. Jeśli chcesz odzyskać energię po całonocnych imprezach, będziesz jej bardzo potrzebował.

Składniki:

  • olej
  • wątróbka cielęca w plastrach

Do sosu:

  • łyżka purée z pomidorów
  • łyżka musztardy Dijon
  • łyżka sosu Worcestershire
  • ½ litra bulionu drobiowego  
  • 6 filetów anchois

Przygotowanie:

1. Zmiksuj składniki sosu, ale bez bulionu (możesz dodać do sosu chlust wytrawnej sherry – wzbogaci smak). Odstaw. Bulion gotuj na małym ogniu, aż zredukuje się o połowę.

2. Obsmaż wątróbkę po 2 minuty z każdej strony, aż równo się zrumieni. Zdejmij z patelni, owiń folią i odstaw.

3. Połącz zmiksowany sos z bulionem, podgrzewaj na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Gotowym sosem polej wątróbkę, dodaj obok purée z ziemniaków i wsuwaj przed imprezą. Wątróbka z sosem

Bonus: To danie jest pogromcą migreny, bo zawiera magnez i witaminę E.

V. Liźnij odporności

Nie lubisz jeść czegoś, co już kiedyś było w czyimś pysku? Nie pękaj. O ile oczywiście jest to dobrze przyrządzony jęzor, należący wcześniej do krowy – tam znajdziesz same korzyści. Sekretem sałatki z ozorami jest wysoki poziom cynku w tych podrobach.

Cynk odmładza układ immunologiczny, powodując namnażanie komórek T, którym – jeśli jest ich dostatecznie dużo – nie oprą się żadne drobnoustroje. Język ma też cztery razy więcej żelaza niż szynka, a ten pierwiastek zapewnia większą dawkę energii, zwiększając ilość czerwonych krwinek, transportujących tlen wzdłuż i wszerz organizmu.

Składniki:

  • ozór wołowy
  • 2 posiekane łodygi selera naciowego
  • 2 posiekane marchewki
  • 2 posiekane cebule
  • liść laurowy i gwiazdka anyżu

Do sałatki:

  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 posiekane szalotki
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Wrzuć wszystko, poza składnikami na sałatkę, do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 3 godziny.

2. Wyciągnij język i zostaw do ostygnięcia. A teraz rzeźnicki hard core: natnij język i zedrzyj z niego skórę. Przygotuj sałatkę.

3. Pokrój język w cienkie plastry. Serwuj z przygotowaną sałatką, musztardą i pieczywem.

Bonus: Porcja ozora zawiera 18 g białka wzmacniającego nie tylko Twoje mięśnie, ale i system immunologiczny. Podwoisz odpornościowe działanie, gdy zaserwujesz go z chrzanem. 

Powyższe przepisy z pewnością wzbogacą Twoje kulinarne menu o kilka wartościowych pozycji. Zdajemy sobie jednak sprawę, że nie zawsze masz czas, by bawić się w domowego kucharza. Jeśli już musisz sięgnąć po gotowe dania w sieciówkach, wybierz z korzyścią dla zdrowia. Oto najlepsze dania w sieciowych restauracjach.

MH 06/2014

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij