I. Oczyść się - nerka
Nerki to najwięksi pracusie w organizmie, wykonujący niezbędną, choć niewidoczną pracę, chroniącą Twoją krew przed toksynami. Są też niedoceniane jako jadalny kawałek mięsa. A przecież nerki to znakomite źródło chudego białka, zawierające przy tym mnóstwo selenu.
W tym tkwi ich siła – naukowcy z czasopisma „Neuro Toxicology” odkryli, że właśnie selen trzyma toksyny z dala od organizmu. Jak większość podrobów, nerki są bogate w żelazo, które jest niesamowicie ważne w procesie produkcji czerwonych krwinek oraz rozprowadzania krwi po całym organizmie. Najwyższy czas oczyścić atmosferę. Wokół nerek.
Składniki:
- 2 jagnięce nerki
- 100 g mąki
- łyżeczka musztardy w proszku
- szczypta papryki
- 2 kromki chleba na zakwasie
- duży kawałek masła
Do sosu:
- ½ szklanki sherry
- łyżeczka sosu Worcestershire
- kropla tabasco
Przygotowanie:
1. Przygotuj piekielnie dobrą panierkę: wymieszaj razem mąkę, musztardę w proszku i paprykę. Obtocz nerki w mieszance.
2. Przypiecz kromki chleba na tosty. Na patelni roztop masło i smaż nerki po 3 minuty z każdej strony, aż uzyskasz chrupiącą skórkę. Zsuń mięso na tosty.
3. Nie wyłączaj ognia pod patelnią. Wlej na nią sherry i zamieszaj, żeby oderwać od dna wszystkie smakowite kąski. Na koniec dodaj sosy Worcestershire i tabasco. Polej nimi danie i wcinaj.
Bonus: Tabasco działa antybakteryjnie, pomaga więc nerkom wykonać część ich roboty.
Przeczytaj też: Wszystko o białku
II. Miej serce i zjadaj serce
Bycie typem bez serca może sprawdzać się w interesach, ale nigdy w kuchni! Może nie brzmi to zbyt apetycznie, ale jedzenie wołowego serca jest dobre dla Twojej własnej pikawy. Ten organ jest napakowany zdrowymi składnikami, takimi jak magnez i tauryna.
Badacze z Harvad School of Public Health odkryli, że zwiększenie ilości magnezu w diecie obniża ryzyko chorób wieńcowych aż o 22%, tauryna zaś pomaga obniżać ciśnienie krwi. A wszystko to możesz przełknąć w postaci soczystego burgera: tańszego i smaczniejszego od suplementów diety. Podejdź do sprawy z sercem, chłopie!
Składniki:
- 100 g mielonego serca wołowego
- 100 g mielonej, dojrzewającej wołowiny
- bułka
- 2 łyżeczki śmietany
Do sosu:
- duża szczypta oregano
- garść kaparów
- oliwa z oliwek
- szczypta chili w płatkach
- posiekana nać pietruszki
Przygotowanie:
1. Rozgrzej oliwę na patelni. Oba rodzaje mięsa wymieszaj z odrobiną oliwy i uformuj z nich burgera.
2. Ostrożnie połóż kotlet na dobrze rozgrzanej patelni. Umieść wszystkie składniki sosu w blenderze i zmiksuj na miazgę.
3. Lekko zgrilluj bułkę w piekarniku. Włóż do niej smażony przez 3 minuty z każdej strony kotlet wołowy. Polej wszystko zmiksowanym sosem i ciapnij na wierzch odrobinę śmietany. Serce rośnie!
Bonus: Serce na talerzu zapewni Ci dawkę niacyny, która poprawia przepływ krwi, poszerzając tętnice.