1. Kurczak paprykowo-czosnkowy
Składniki:
- piersi z kurczaka, 150 g
- brązowy ryż, 100 g (przed ugotowaniem)
- cukinia, 80 g
- czerwona cebula, 30 g
- oliwa, 1 łyżka
Marynata:
- wędzona papryka, 1 łyżeczka
- czosnek w proszku, ½ łyżeczki
- oregano, ½ łyżeczki
- miód, 1 łyżeczka
- ocet winny, 1 łyżeczka
- oliwa, 1 łyżeczka
- czosnek, 1 ząbek, rozgnieciony
- sok z cytryny, 2 łyżeczki
- sól czosnkowa, 1 1 łyżeczka
- papryczka piquillo (słodka)
Sposób przygotowania:
- Załaduj wszystkie składniki marynaty do blendera i zamień na gładką masę. Przerzuć na patelnię i chwilę podgrzewaj, mieszając, aż zgęstnieje. Odstaw na bok.
- Kiedy marynata ostygnie, natrzyj jej częścią kurczaka i włóż go do lodówki na 2 godziny. Piecz go potem w piekarniku przez 12-15 minut w temperaturze 220 0C.
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a na patelni na 1 łyżce oliwy podsmaż warzywa. Wymieszaj je z ryżem, przerzuć na talerz, dodaj kurczaka, a na wierzch nałóż resztę podgrzanej na patelni marynaty.

2. Kurczak Tahiti z jarmużem i żurawiną
Jesteśmy wielkimi fanami pasty tahini, która dostarcza ładunku zdrowych tłuszczów i zamienia przeciętne dania w wybitne. Przykład? Ciecierzyca i hummus. I kurczak z tego przepisu. Zdrowe i pyszne – takie combo piechotą nie chodzi.
Składniki:
- tahini, 2 łyżeczki
- jogurt naturalny,
2 łyżki:
- kumin, ½ łyżeczki
- sok z cytryny, 1 łyżeczka
- oliwa, 1 łyżka
- oregano, ¼ łyżeczki
- pierś z kurczaka, 150 g
- quinoa, 60 g (przed ugotowaniem)
- dynia piżmowa, 100 g, pokrojona w kostkę
- jarmuż, 50 g, posiekany
- słonecznik, 1 łyżeczka
- suszona żurawina, 25 g (pół garści)
Sposób przygotowania:
- Zacznij od dressingu: wymieszaj tahini z jogurtem i sokiem z cytryny, a potem wstaw do lodówki. Teraz marynata: zblenduj kumin z oliwą i oregano na konsystencję pasty i natrzyj nią kurczaka. Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pokrój dynię w kostkę, skrop oliwą i podsmaż na patelni z solą i pieprzem przez 15 minut, aż lekko zbrązowieje i zmięknie. Zdejmij ją z patelni i wrzuć na chwilę jarmuż – bądź dla niego delikatny. Na koniec wymieszaj komosę z warzywami.
- Nastaw piekarnik na 220 0C i przez 12-15 minut piecz kurczaka. Na drugiej patelni podpraż słonecznik. Wrzuć na talerz komosę z warzywami, pokrój kurczaka w plastry, polej dressingiem i posyp słonecznikiem oraz żurawiną.

Komentarze
~Adma, 2021-01-25 00:23:57
~Daco, 2021-01-14 21:10:49
~mirka, 2021-01-12 21:05:18
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?