REKLAMA

Przepisy na kurczaka z ryżem - odświeżony klasyk

Ryż z kurczakiem to synonim do bólu monotonnej kulturystycznej diety. Ale to przecież nie jego wina, że przyrządza się go w taki sposób. Wyjdź poza schemat, a drób podziękuje Ci fantastycznym smakiem.

kurczak, ryż, dieta, przepisy shutterstock.com
To nie jest tak, że brązowy ryż zawsze jest lepszy od białego. Wszystko zależy od tego, czego akurat potrzebujesz. Brązowy pomoże wyrobić normę błonnika oraz podbije ilość mikroelementów, a biały po treningu szybciej naładuje mięśnie glikogenem.

REKLAMA

1. Kurczak paprykowo-czosnkowy

Składniki:

  • piersi z kurczaka, 150 g
  • brązowy ryż, 100 g (przed ugotowaniem)
  • cukinia, 80 g
  • czerwona cebula, 30 g
  • oliwa, 1 łyżka

Marynata:

  • wędzona papryka, 1 łyżeczka
  • czosnek w proszku, ½ łyżeczki
  • oregano, ½ łyżeczki
  • miód, 1 łyżeczka
  • ocet winny, 1 łyżeczka
  • oliwa, 1 łyżeczka
  • czosnek, 1 ząbek, rozgnieciony
  • sok z cytryny, 2 łyżeczki
  • sól czosnkowa, 1 1 łyżeczka
  • papryczka piquillo (słodka)

Sposób przygotowania:

  1. Załaduj wszystkie składniki marynaty do blendera i zamień na gładką masę. Przerzuć na patelnię i chwilę podgrzewaj, mieszając, aż zgęstnieje. Odstaw na bok.
  2. Kiedy marynata ostygnie, natrzyj jej częścią kurczaka i włóż go do lodówki na 2 godziny. Piecz go potem w piekarniku przez 12-15 minut w temperaturze 220 0C.
  3. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a na patelni na 1 łyżce oliwy podsmaż warzywa. Wymieszaj je z ryżem, przerzuć na talerz, dodaj kurczaka, a na wierzch nałóż resztę podgrzanej na patelni marynaty.

przepisy, ryż, kurczakMotor Presse Polska

2. Kurczak Tahiti z jarmużem i żurawiną

Jesteśmy wielkimi fanami pasty tahini, która dostarcza ładunku zdrowych tłuszczów i zamienia przeciętne dania w wybitne. Przykład? Ciecierzyca i hummus. I kurczak z tego przepisu. Zdrowe i pyszne – takie combo piechotą nie chodzi.

Składniki:

  • tahini, 2 łyżeczki
  • jogurt naturalny,

2 łyżki:

  • kumin, ½ łyżeczki
  • sok z cytryny, 1 łyżeczka
  • oliwa, 1 łyżka
  • oregano, ¼ łyżeczki
  • pierś z kurczaka, 150 g
  • quinoa, 60 g (przed ugotowaniem)
  • dynia piżmowa, 100 g, pokrojona w kostkę
  • jarmuż, 50 g, posiekany
  • słonecznik, 1 łyżeczka
  • suszona żurawina, 25 g (pół garści)

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od dressingu: wymieszaj tahini z jogurtem i sokiem z cytryny, a potem wstaw do lodówki. Teraz marynata: zblenduj kumin z oliwą i oregano na konsystencję pasty i natrzyj nią kurczaka. Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pokrój dynię w kostkę, skrop oliwą i podsmaż na patelni z solą i pieprzem przez 15 minut, aż lekko zbrązowieje i zmięknie. Zdejmij ją z patelni i wrzuć na chwilę jarmuż – bądź dla niego delikatny. Na koniec wymieszaj komosę z warzywami.
  3. Nastaw piekarnik na 220 0C i przez 12-15 minut piecz kurczaka. Na drugiej patelni podpraż słonecznik. Wrzuć na talerz komosę z warzywami, pokrój kurczaka w plastry, polej dressingiem i posyp słonecznikiem oraz żurawiną.

przepisy, ryż, kurczakMotor Presse Polska

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA