Zresztą nie ma co przekonywać przekonanych – jako kraj jesteśmy grillową potęgą i niedługo zaczniemy sądzić (podobnie jak Amerykanie o pizzy), że to my grilla wymyśliliśmy. Żeby nam się w głowach nie poprzewracało, przygotowaliśmy kulinarną wycieczkę po ogródkach całego świata. Grillujący wszystkich krajów, łączcie się!
Austria - biała kiełbasa z czosnkiem
Składniki:
- biała, parzona kiełbasa
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego lub przyprawy Maggi w płynie
- szczypta ostrej papryki chili
- 1 łyżka oliwy extra vergine
Jak robić: Obierz ząbki czosnku i pokrój je w słupki. Końcówką ostrego noża ponakłuwaj kiełbasy w kilku miejscach i do otworów włóż ząbki czosnku. Natnij delikatnie skórkę, by przyprawy mogły wniknąć do środka. Włóż kiełbasy do miski, polej sosem sojowym lub Maggi, dolej oliwę i posyp ostrą, suszoną papryką. Zamieszaj i odstaw na kwadrans. Połóż kiełbasy na rozgrzany ruszt, ale niezbyt blisko ognia. Grilluj około 15-20 minut, dosyć często obracając. Nie nakłuwaj jej podczas pieczenia. Podawaj z chrzanem lub ostrą musztardą i marynowanymi piklami.
Austria - biała kiełbasa z czosnkiem
Komentarze