Przepisy na domowe tacos

Jeżeli sądzisz, że największym wkładem Meksyku w światowe dziedzictwo jest Salma Hayek, to się mylisz. Mają jeszcze tacos. Zabieramy się za nie. 

Taco, kuchnia hiszpańska shutterstock.com
Zdrowa przekąska? Tacos nadają się idealnie!

1. Potęga mąki

Tacosy to jedno z najsłynniejszych i najbardziej popularnych dań Meksyku. Sprzedawane na każdym rogu ulicy, są genialnym w swojej prostocie daniem, które fantastycznie smakuje. Kluczem do zawrotnego, światowego sukcesu tacosów jest łatwość wykonania i dostępność składników – potrzebujesz małej, kukurydzianej tortilli, oczywiście salsy, świetna jest świeża kolendra, no i baza: warzywa, mięso z kurczaka, wieprzowina, wołowina lub ryby.

ZOBACZ: Kuchnia hiszpańska - przepisy i właściwości

Taco przekąsza się, zaspokajając pierwszy głód, jako przystawkę przed głównym daniem, a od równie sławnego burrito różni się tym, że zazwyczaj używa się do niego mąki kukurydzianej, a do burrito pszennej. Bierzemy się więc za lepienie placków, bo to właśnie rękodzieło odróżnia snoba od masowego zjadacza.

I) Żółta kukurydza

Cieszcie się, chlebowi abstynenci – kukurydza jest bezglutenowa. Dodatkowo zawiera połowę wymaganego dziennego przydziału żelaza, który przyda się do odbudowy mięśni po treningu.

II) Niebieska kukurydza

Ta odmiana zawiera 20% więcej białka i niższy indeks glikemiczny niż żółta (trafi sz ją w sieci na masala.com.pl). Ma odrobinę słodszy i lekko orzechowy smak, który złagodzi drapieżność chili i innych ostrych wynalazków.

III) Mąka razowa

Węglowodany pochodzące z pieczywa budzą Twoją uzasadnioną odrazę? Tym Cię przekonamy: taki placek dostarcza błonnika jak dla pułku wojska i witaminy grupy B jak w kumulacji Lotto.

IV) Tostada

Jeżeli upieczesz tortillę w piekarniku 180 °C przez 20 minut, spróbujesz kolejnego meksykańskiego klasyka – tostady. Przypomina naszą grzankę i smakuje doskonale.

2. Viva la revolucion!

Przestajemy być skazani na gotowe tortille z supermarketu – sami je sobie zrobimy! W misce wymieszaj 115 g mąki (trzy propozycje masz obok) ze szczyptą soli. Wlej 180 ml gorącej wody i wyrabiaj ciasto przez 2-3 minuty. Zawiń je w plastikową formę i odstaw na 20 minut. Żeby nie bawić się z wałkowaniem, podsypywaniem mąką itp., bierzemy naszą prasę do tortilli. (Jak to nie masz? Jest w sklepach, więc kup).

Formujemy z ciasta kulkę wielkości ping-ponga, wkładamy do środka i zaciskamy. Efekt? Piękny placek o średnicy 10 cm, czyli w sam raz. Rozgrzej mocno grilla, połóż placek i piecz 2 minuty 15 s, przewracając go co 45 s. Możesz też użyć tefl onowej patelni – smaż z jednej strony przez minutę, z drugiej 30 sekund, potem znowu obrót i kolejne 30 s. Upieczone ułóż w stosik na talerzu i przykryj innym talerzem. Muy bien.

PRZECZYTAJ: Zdrowie na ostro - chili con carne

3. Salsa razy dwa

Wielką gwiazdą oryginalnych, meksykańskich tacos jest oczywiście salsa. To takie ichnie, niepodrabialne el mariachi. Generalnie robi się ją na dwa sposoby. Pierwszy – salsa jest dość mocno kwaskowata, a zrobiona jest z małych, zielonych pomidorków, kolendry, czosnku, limonki i papryki jalapeño. Ta świetnie pasuje do lżejszych smaków: kurczaka i ryb. Do mocniejszch smaków, z większą ilością tłuszczu, w Meksyku używa się salsy zrobionej z gotowanych pomidorów, podsmażonej cebuli i czosnku oraz papryki chipotle.

Dorsz i salsa verde

2 porcje

  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 10 ziaren pieprzu
  • starta skórka i sok z 1 limonki
  • garść świeżej kolendry
  • 250 g fi letu z dorsza
  • 6 tortilli z niebieskiej mąki

Salsa

  • 100 g zielonych pomidorów, ¼ cebuli, 40 g zielonej papryki, 1 ząbek czosnku, 2 jalapeños bez pestek.

Sposób

Zgrilluj składniki salsy przez 10 minut, zblenduj, dopraw i odstaw. Upraż nasiona i pieprz, zmiażdż je w moździerzu i dodaj 1½ łyżki oleju rzepakowego, startą skórkę i sok z limonki. Mieszanką zalej rybę, przykryj i odstaw na 2 godz. Rozgrzej grillową patelnię i smaż rybę na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Wyłóż rybę na placek i skrop salsą. Zawiń.

 

Szpinak i feta

2 porcje

  • 250 g dyni w kostkach
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 100 g szpinaku
  • 6 pełnoziarnistych tortilli
  • 150 g sera feta

Sposób

Kostki dyni odsącz, opłucz, osusz i skrop olejem rzepakowym. Dopraw solą, papryką i wstaw do piekarnika 180 °C, aż nabiorą złotego koloru. Szpinak ugotuj na parze i osusz papierowym ręcznikiem. Wyłóż go na placek, dodaj kostki dyni i posyp całość pokruszonym serem feta. Zawiń.

Kurczak salsa verde

2 porcje

  • salsa - jak przy dorszu powyżej
  • 250 g mięsa z uda, bez skóry i kości
  • 1 zielone chili, sok z 1 limonki, świeża kolendra
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry, chili w płatkach
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • • 6 tortilli z żółtej mąki

Sposób

Zrób salsę z przepisu powyżej. Mięso rzuć do garnka z wodą, dodaj szczyptę soli i cukru. Zagotuj i odstaw na 2 godziny. Na patelni podsmaż czosnek, chili i przyprawy, przełóż do moździerza i zmiażdż. Dodaj syrop, sok z limonki i listki kolendry, zamieszaj i wylej na odsączonego kurczaka. Odstaw na godzinę i smaż na patelni przez 20 minut. Rozdziel mięso na placki, dodaj salsę i posyp kolendrą.

Tuńczyk i majonez

2 porcje

  • 1 suszone, małe chili
  • 1 łyżka majonezu
  • sok z 1 limonki
  • 1 por, drobno posiekany
  • 1 łyżka przyprawy mirin
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 250 g świeżego tuńczyka
  • 6 tostadas
  • 1 awokado, plasterki

Sposób

Namocz paprykę w ciepłej wodzie przez 10 minut, osusz, posiekaj i wymieszaj z majonezem i z sokiem z limonki. Na oleju kokosowym podsmaż pora, aż zbrązowieje i będzie chrupiący. Przełóż na papierowy ręcznik. Wymieszaj zalewę mirin z sosem sojowym i polej tym pokrojonego w paski tuńczyka. Posmaruj placki majonezem, dołóż rybę, 

Kuchnia hiszpańska

Jeśli masz słabość do kuchni z serca półwyspu iberyjskiego, sprawdź również nasz przepis na polvorones.

Zobacz również:
REKLAMA