[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.2

Przepisy na domowe tacos

Jeżeli sądzisz, że największym wkładem Meksyku w światowe dziedzictwo jest Salma Hayek, to się mylisz. Mają jeszcze tacos. Zabieramy się za nie. 

Taco, kuchnia hiszpańska Zdrowa przekąska? Tacos nadają się idealnie!

1. Potęga mąki

Tacosy to jedno z najsłynniejszych i najbardziej popularnych dań Meksyku. Sprzedawane na każdym rogu ulicy, są genialnym w swojej prostocie daniem, które fantastycznie smakuje. Kluczem do zawrotnego, światowego sukcesu tacosów jest łatwość wykonania i dostępność składników – potrzebujesz małej, kukurydzianej tortilli, oczywiście salsy, świetna jest świeża kolendra, no i baza: warzywa, mięso z kurczaka, wieprzowina, wołowina lub ryby.

ZOBACZ: Kuchnia hiszpańska - przepisy i właściwości

Taco przekąsza się, zaspokajając pierwszy głód, jako przystawkę przed głównym daniem, a od równie sławnego burrito różni się tym, że zazwyczaj używa się do niego mąki kukurydzianej, a do burrito pszennej. Bierzemy się więc za lepienie placków, bo to właśnie rękodzieło odróżnia snoba od masowego zjadacza.

I) Żółta kukurydza

Cieszcie się, chlebowi abstynenci – kukurydza jest bezglutenowa. Dodatkowo zawiera połowę wymaganego dziennego przydziału żelaza, który przyda się do odbudowy mięśni po treningu.

II) Niebieska kukurydza

Ta odmiana zawiera 20% więcej białka i niższy indeks glikemiczny niż żółta (trafi sz ją w sieci na masala.com.pl). Ma odrobinę słodszy i lekko orzechowy smak, który złagodzi drapieżność chili i innych ostrych wynalazków.

III) Mąka razowa

Węglowodany pochodzące z pieczywa budzą Twoją uzasadnioną odrazę? Tym Cię przekonamy: taki placek dostarcza błonnika jak dla pułku wojska i witaminy grupy B jak w kumulacji Lotto.

IV) Tostada

Jeżeli upieczesz tortillę w piekarniku 180 °C przez 20 minut, spróbujesz kolejnego meksykańskiego klasyka – tostady. Przypomina naszą grzankę i smakuje doskonale.

2. Viva la revolucion!

Przestajemy być skazani na gotowe tortille z supermarketu – sami je sobie zrobimy! W misce wymieszaj 115 g mąki (trzy propozycje masz obok) ze szczyptą soli. Wlej 180 ml gorącej wody i wyrabiaj ciasto przez 2-3 minuty. Zawiń je w plastikową formę i odstaw na 20 minut. Żeby nie bawić się z wałkowaniem, podsypywaniem mąką itp., bierzemy naszą prasę do tortilli. (Jak to nie masz? Jest w sklepach, więc kup).

Formujemy z ciasta kulkę wielkości ping-ponga, wkładamy do środka i zaciskamy. Efekt? Piękny placek o średnicy 10 cm, czyli w sam raz. Rozgrzej mocno grilla, połóż placek i piecz 2 minuty 15 s, przewracając go co 45 s. Możesz też użyć tefl onowej patelni – smaż z jednej strony przez minutę, z drugiej 30 sekund, potem znowu obrót i kolejne 30 s. Upieczone ułóż w stosik na talerzu i przykryj innym talerzem. Muy bien.

PRZECZYTAJ: Zdrowie na ostro - chili con carne

3. Salsa razy dwa

Wielką gwiazdą oryginalnych, meksykańskich tacos jest oczywiście salsa. To takie ichnie, niepodrabialne el mariachi. Generalnie robi się ją na dwa sposoby. Pierwszy – salsa jest dość mocno kwaskowata, a zrobiona jest z małych, zielonych pomidorków, kolendry, czosnku, limonki i papryki jalapeño. Ta świetnie pasuje do lżejszych smaków: kurczaka i ryb. Do mocniejszch smaków, z większą ilością tłuszczu, w Meksyku używa się salsy zrobionej z gotowanych pomidorów, podsmażonej cebuli i czosnku oraz papryki chipotle.

REKLAMA

REKLAMA

Dorsz i salsa verde

2 porcje

  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 10 ziaren pieprzu
  • starta skórka i sok z 1 limonki
  • garść świeżej kolendry
  • 250 g fi letu z dorsza
  • 6 tortilli z niebieskiej mąki

Salsa

  • 100 g zielonych pomidorów, ¼ cebuli, 40 g zielonej papryki, 1 ząbek czosnku, 2 jalapeños bez pestek.

Sposób

Zgrilluj składniki salsy przez 10 minut, zblenduj, dopraw i odstaw. Upraż nasiona i pieprz, zmiażdż je w moździerzu i dodaj 1½ łyżki oleju rzepakowego, startą skórkę i sok z limonki. Mieszanką zalej rybę, przykryj i odstaw na 2 godz. Rozgrzej grillową patelnię i smaż rybę na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Wyłóż rybę na placek i skrop salsą. Zawiń.

 

Szpinak i feta

2 porcje

  • 250 g dyni w kostkach
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 100 g szpinaku
  • 6 pełnoziarnistych tortilli
  • 150 g sera feta

Sposób

Kostki dyni odsącz, opłucz, osusz i skrop olejem rzepakowym. Dopraw solą, papryką i wstaw do piekarnika 180 °C, aż nabiorą złotego koloru. Szpinak ugotuj na parze i osusz papierowym ręcznikiem. Wyłóż go na placek, dodaj kostki dyni i posyp całość pokruszonym serem feta. Zawiń.

Kurczak salsa verde

2 porcje

  • salsa - jak przy dorszu powyżej
  • 250 g mięsa z uda, bez skóry i kości
  • 1 zielone chili, sok z 1 limonki, świeża kolendra
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry, chili w płatkach
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • • 6 tortilli z żółtej mąki

Sposób

Zrób salsę z przepisu powyżej. Mięso rzuć do garnka z wodą, dodaj szczyptę soli i cukru. Zagotuj i odstaw na 2 godziny. Na patelni podsmaż czosnek, chili i przyprawy, przełóż do moździerza i zmiażdż. Dodaj syrop, sok z limonki i listki kolendry, zamieszaj i wylej na odsączonego kurczaka. Odstaw na godzinę i smaż na patelni przez 20 minut. Rozdziel mięso na placki, dodaj salsę i posyp kolendrą.

Tuńczyk i majonez

2 porcje

  • 1 suszone, małe chili
  • 1 łyżka majonezu
  • sok z 1 limonki
  • 1 por, drobno posiekany
  • 1 łyżka przyprawy mirin
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 250 g świeżego tuńczyka
  • 6 tostadas
  • 1 awokado, plasterki

Sposób

Namocz paprykę w ciepłej wodzie przez 10 minut, osusz, posiekaj i wymieszaj z majonezem i z sokiem z limonki. Na oleju kokosowym podsmaż pora, aż zbrązowieje i będzie chrupiący. Przełóż na papierowy ręcznik. Wymieszaj zalewę mirin z sosem sojowym i polej tym pokrojonego w paski tuńczyka. Posmaruj placki majonezem, dołóż rybę, 

Kuchnia hiszpańska

Jeśli masz słabość do kuchni z serca półwyspu iberyjskiego, sprawdź również nasz przepis na polvorones.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij