1. Potęga mąki
Tacosy to jedno z najsłynniejszych i najbardziej popularnych dań Meksyku. Sprzedawane na każdym rogu ulicy, są genialnym w swojej prostocie daniem, które fantastycznie smakuje. Kluczem do zawrotnego, światowego sukcesu tacosów jest łatwość wykonania i dostępność składników – potrzebujesz małej, kukurydzianej tortilli, oczywiście salsy, świetna jest świeża kolendra, no i baza: warzywa, mięso z kurczaka, wieprzowina, wołowina lub ryby.
ZOBACZ: Kuchnia hiszpańska - przepisy i właściwości
Taco przekąsza się, zaspokajając pierwszy głód, jako przystawkę przed głównym daniem, a od równie sławnego burrito różni się tym, że zazwyczaj używa się do niego mąki kukurydzianej, a do burrito pszennej. Bierzemy się więc za lepienie placków, bo to właśnie rękodzieło odróżnia snoba od masowego zjadacza.
I) Żółta kukurydza
Cieszcie się, chlebowi abstynenci – kukurydza jest bezglutenowa. Dodatkowo zawiera połowę wymaganego dziennego przydziału żelaza, który przyda się do odbudowy mięśni po treningu.
II) Niebieska kukurydza
Ta odmiana zawiera 20% więcej białka i niższy indeks glikemiczny niż żółta (trafi sz ją w sieci na masala.com.pl). Ma odrobinę słodszy i lekko orzechowy smak, który złagodzi drapieżność chili i innych ostrych wynalazków.
III) Mąka razowa
Węglowodany pochodzące z pieczywa budzą Twoją uzasadnioną odrazę? Tym Cię przekonamy: taki placek dostarcza błonnika jak dla pułku wojska i witaminy grupy B jak w kumulacji Lotto.
IV) Tostada
Jeżeli upieczesz tortillę w piekarniku 180 °C przez 20 minut, spróbujesz kolejnego meksykańskiego klasyka – tostady. Przypomina naszą grzankę i smakuje doskonale.
2. Viva la revolucion!
Przestajemy być skazani na gotowe tortille z supermarketu – sami je sobie zrobimy! W misce wymieszaj 115 g mąki (trzy propozycje masz obok) ze szczyptą soli. Wlej 180 ml gorącej wody i wyrabiaj ciasto przez 2-3 minuty. Zawiń je w plastikową formę i odstaw na 20 minut. Żeby nie bawić się z wałkowaniem, podsypywaniem mąką itp., bierzemy naszą prasę do tortilli. (Jak to nie masz? Jest w sklepach, więc kup).
Formujemy z ciasta kulkę wielkości ping-ponga, wkładamy do środka i zaciskamy. Efekt? Piękny placek o średnicy 10 cm, czyli w sam raz. Rozgrzej mocno grilla, połóż placek i piecz 2 minuty 15 s, przewracając go co 45 s. Możesz też użyć tefl onowej patelni – smaż z jednej strony przez minutę, z drugiej 30 sekund, potem znowu obrót i kolejne 30 s. Upieczone ułóż w stosik na talerzu i przykryj innym talerzem. Muy bien.
PRZECZYTAJ: Zdrowie na ostro - chili con carne
3. Salsa razy dwa
Wielką gwiazdą oryginalnych, meksykańskich tacos jest oczywiście salsa. To takie ichnie, niepodrabialne el mariachi. Generalnie robi się ją na dwa sposoby. Pierwszy – salsa jest dość mocno kwaskowata, a zrobiona jest z małych, zielonych pomidorków, kolendry, czosnku, limonki i papryki jalapeño. Ta świetnie pasuje do lżejszych smaków: kurczaka i ryb. Do mocniejszch smaków, z większą ilością tłuszczu, w Meksyku używa się salsy zrobionej z gotowanych pomidorów, podsmażonej cebuli i czosnku oraz papryki chipotle.