4 przepisy na dania z wołowiną

Krowy miały przed laty swój słabszy okres, gdy złe języki oskarżały je o powodowanie miażdżycy, zły cholesterol i zawały serca, ale na szczęście chóralnie to odszczekano. Cieszmy się więc, że znowu mogą nam królować.

Przepisy na dania z wołowiną fot. MICHAEL HEDGE

1. Siekana polędwica z parmezanem 

  • 1 porcja: 335 kcal, 19 g tłuszczu, 25,7 g białka, 12,2 g węgli

Składniki na 4 porcje

  • Polędwica, 400 g, posiekana na kawałki 4 mm
  • Oliwa extra virgin, 50 ml
  • Cytryna, starta skórka i sok
  • Parmezan, starty, 40 g
  • Chleb na zakwasie, 4 kromki
  • Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób

Tu mamy patent na lekko zmodyfikowane carpaccio. Posiekaj wołowinę na małe kostki, mniej więcej 4 mm (jeżeli chwilę przemrozisz ją w zamrażalniku, będzie się łatwiej kroić). Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skrop oliwą i rozdziel sprawiedliwie na porcje. Posyp każdą z nich parmezanem i podawaj z lekko podpieczonym kromkami chleba na zakwasie.

REKLAMA

Przepisy na dania z wołowinąfot. MICHAEL HEDGE

2. Rumsztyk z cebulką

  • 1 porcja: 950 kcal, 74 g tłuszczu, 55 g białka, 16,5 g węgli

Składniki na 2 porcje

  • Rumsztyk, 2 x 200 g
  • Cebula, 500 g, posiekana
  • Masło klarowane, 50 g
  • Mąka pszenna, 10 g
  • Szpik kostny, 100 g, (opcjonalnie)
  • Natka pietruszki, posiekana, 1 łyżka

Sposób

Na patelni podsmaż na połowie masła cebulę na ciemnozłoto. Mięso dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i usmaż na drugiej patelni. Wyłóż na talerze, dodaj na wierzch usmażoną cebulę i posyp natką pietruszki. Prościzna. Ale, ale, spróbuj tego, to poczujesz, czym jest prawdziwy smak. Kilka kości wołowych ze szpikiem dopraw, wstaw do piekarnika 200 °C i piecz 25 min. Szpik wyjmij łyżeczką i rozsmaruj na usmażonym rumsztyku. No i jak?

Przepisy na dania z wołowinąfot. MICHAEL HEDGE

3. Antrykot z masłem czosnkowym

  • 1 porcja: 710 kcal, 54 g tłuszczu, 53 g białka, 2,5 g węgli

Składniki na 4 porcje

  • Antrykot, 1 kg
  • Masło klarowane, 150 g
  • Tymianek, 4 gałązki
  • Główka czosnku, obrana
  • Rozmaryn, 1 gałązka
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Natka pietruszki, posiekana, 1 łyżka
  • Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób

Rozgrzej połowę masła na patelni z grubym dnem i połóż na niej doprawione mięso w jednym kawałku. Smaż na dużym ogniu, aż spód będzie chrupki i ciemnobrązowy. Obróć, dodaj tymianek, rozmaryn i ząbki czosnku – smaż, aż będzie średniokrwisty, i przełóż na 10 minut na deskę do krojenia. Na tę samą patelnię wyciśnij sok z cytryny, dodaj resztę masła, natkę i łopatką oczyść dno patelni. Pokrój mięso i na talerzach polej masłem z patelni.

Przepisy na dania z wołowinąfot. MICHAEL HEDGE

4. Sandwich z rostbefem i dodatkami

  • 1 porcja: 700 kcal, 41 g tłuszczu, 48 g białka, 32 g węgli

Składniki na 1 sandwich

  • Rostbef, 200 g
  • Chleb na zakwasie, 2 kromki
  • Majonez, 30 ml
  • Musztarda Dijon, 30 ml
  • Czerwona cebula, 10 g
  • Chrzan, 3 g
  • Rukiew wodna, garść

Sposób

Dobry sandwich jest prosty do zrobienia, ale trzeba znaleźć właściwą kombinację składników. Zgrilluj doprawione mięso i odstaw na chwilę. Podpiecz lekko kromki chleba. Pokrój stek w 1-centymetrowe paski i wymieszaj majonez z musztardą. Miksturą wysmaruj kromki od wewnątrz, połóż paski mięsa, dodaj chrzan, plasterki cebuli i rukiew wodną. Zamknij konstrukcję drugą kromką i przekrój je na pół.

Zobacz również:
REKLAMA