- Risotto z dynią i szałwią
- Kedgeree z wędzoną makrelą
- Paella z krewetkami i omułkami
- Smażony ryż z brokułami i jajkiem
Rodzaje ryżu, które znajdziesz w poniższych przepisach
Arborio
W trakcie przygotowania nabiera kremowości, więc jest idealny do risotto. Ma też wysoki indeks glikemiczny i świetnie nadaje się jako szybkie źródło energii dla zmęczonych mięśni.
Basmati
Ten południowoazjatycki klasyk nie zmienia się podczas gotowania w papkowatego paciaja pełnego grudek. Jest także pełen błonnika, który nasyci Cię na długo, więc jeżeli się odchudzasz, to znalazłeś dobrego sojusznika.
Calasparra
Zazwyczaj używany do zrobienia paelli, wyróżnia się zadziwiającą chłonnością – powiększa swoją masę ponaddwukrotnie. Oznacza to, że kumuluje w sobie nie tylko smak, ale i wartości odżywcze.
Tajski czerwony
Jego naturalny, czerwony kolor nie tylko sprawia, że świetnie wygląda na talerzu, ale dowodzi też obecności antocyjanu – silnego przeciwutleniacza dbającego o zdrowie serca.
Jak ugotować ryż?
Mamy oczywiście ryż w praktycznych torebkach, ale warto używać i umieć gotować ten z kilogramowych paczek. Zawsze zaczynaj od wypłukania ryżu – zrób to na sicie lub w garnku, zmieniając wodę, aż będzie przezroczysta. Pozbędziesz się skrobi, a ryż nie będzie się kleił. Wlej wodę do garnka, dodaj kilka kropel oleju i posól. Zwykle przyjmuje się proporcje 2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu, ale jeśli potrzebujesz ryż bardziej sypki, np. do sałatki, wlej tylko 1,5 szklanki. Wrzuć ryż do wrzącej wody i od czasu do czasu przemieszaj, żeby nie przywarł do dna. Kiedy zacznie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj – gotuj 12-15 minut. Pokrywka sprawi, że para wodna zostanie w środku, a ryż będzie szybciej absorbował wodę. Po tym czasie sprawdź, czy ryż wchłonął całą wodę, zdejmij go z ognia i przykryj szmatką. Przed nałożeniem na talerz spulchnij ryż widelcem.
1. Przepisy na dania z ryżem – risotto z dynią i szałwią

Składniki na 6 porcji:
- ryż arborio, 500 g
- dynia masłowa
- bulion drobiowy lub warzywny, 1,25 l
- szalotki, 4
- czosnek, 2
- masło, 50 g
- białe wino, 250 ml
- parmezan, 75 g
- garść szałwii
Przygotowanie
Dynię obierz, oczyść z pestek, pokrój na małe kawałki, zawiń w folię i piecz przez 30 min. Zagotuj bulion. Na patelni podsmaż na połowie masła posiekane szalotki i czosnek, aż zmiękną. Wrzuć ryż, wlej wino i zamieszaj. Kiedy ryż wchłonie wino, wlewaj partiami bulion, mieszaj i gotuj ok. 20 min. Dorzuć kawałki dyni, posyp parmezanem, dodaj resztę masła, dopraw, wymieszaj i posyp posiekaną szałwią.
2. Przepisy na dania z ryżem – kedgeree z wędzoną makrelą

Składniki na 4 porcje:
- ryż basmati, 250 g
- 1 wędzona makrela, bez ości
- mleko, 1 l
- olej, 4 łyżki
- woda, 375 ml
- cebula, 4
- czosnek, 4 ząbki
- kurkuma, 1 łyżka
- zielone chili, 1
- imbir, 25 g
- garść kolendry
- jajka, 4
Przygotowanie
Ugotuj makrelę w mleku przez 10 min. Wyjmij rybę, ostudź, a mleko odstaw. Rozgrzej połowę oleju w garnku, wsyp ryż i podsmażaj przez minutę. Wlej wodę, przykryj i gotuj 15 min, aż ryż wchłonie płyn. Zamieszaj widelcem, żeby nie przywarł. Na patelni rozgrzej resztę oleju i podsmaż posiekane cebule i czosnek. Dodaj starty imbir, chili i gotuj 15 min. Dodaj rybę, ryż i ciepłe mleko – odparuj. Posyp kolendrą i dołóż po półtwardym jajku.
3. Przepisy na dania z ryżem – paella z krewetkami i omułkami

Składniki na 6 porcji:
- ryż calasparra, 500 g
- oliwa, 4 łyżki
- szalotki, 3
- czosnek, 3 ząbki
- czerwona papryka
- wędzona papryka
- białe wino, 250 ml
- bulion rybny, 1 l
- omułki, 500 g
- krewetki, 250 g
- bób, 100 g
- sok z 1/2 cytryny
- garść natki pietruszki
Przygotowanie
Na dużej patelni uduś szalotki, czosnek i paprykę. Dodaj ryż i wino – kiedy się wchłonie, wlej bulion i gotuj 10 min. Bez mieszania wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 ºC na 10 min. Dorzuć krewetki i omułki i piecz 3 min. Bób ugotuj przez minutę i dodaj przed podaniem z cytrynowym sokiem i natką pietruszki.
4. Przepisy na dania z ryżem – smażony ryż z brokułami i jajkiem

Składniki na 4 porcje:
- czerwony ryż, 500 g
- olej sezamowy
- imbir, starty
- czosnek, 4 ząbki
- czerwone chili
- cebula dymka, 3
- jajka, 2
- brokuł, 3 różyczki
- batat, 1
- cebula, 1
- sos sojowy, 4 łyżki
- arachidy, 50 g
- sok z cytryny
Przygotowanie
Ugotuj ryż jak w przepisie na kedgeree (powyżej) i odstaw. Rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż imbir, czosnek, chili i cebulę – gdy zmiękną, przełóż je do miski. Rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim brokuły i paski batata, wbij do nich jajka i mieszaj. Dodaj warzywa z miski, posiekane dymki, sos sojowy i posiekane orzeszki arachidowe. Podsmażaj do chrupkości i zakończ sokiem z cytryny