Łosoś z arabską nutą
Hodowlany łosoś wcale nie jest samym złem, karmionym rtęcią i antybiotykami. To świetne źródło kwasów omega-3, które spokojnie może – a wręcz powinno! – raz na tydzień lub dwa lądować na Twoim talerzu.

Składniki:
- żółta i zielona papryka, 75 g
- filet z łososia, 200 g
- pasta harissa, 1 łyżka
- komosa ryżowa, 100 g (przed ugotowaniem)
Przepis:
1. Ułóż na wyłożonej pergaminowym papierem blasze pokrojone w paski kawałki papryki. Natrzyj łososia pastą harissa i połóż obok. Zagnij brzegi papieru do pieczenia w taki sposób, żeby się zbiegły i stworzyły szczelne opakowanie. Umieść paczkę w paczkomacie – wróć, w piekarniku – podgrzanym do 180 0C. Po 10-12 minutach łosoś powinien być gotowy.
2. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale dodaj do wody trochę bulionu (w proszku albo z kostki – w sklepach są dostępne ekoopcje bez dodatku oleju palmowego albo wzmacniaczy smaku), żeby podrasować nieco papierowy smak komosy. Danie podawaj posypane natką pietruszki.
Morszczuk z chorizo
Ciecierzyca jest świetnym źródłem roślinnych protein, których wytworzenie jest dla klimatu o wiele mniej obciążające niż produkcja białka zwierzęcego. Te ziarenka przedłużą życie nie tylko Ziemi, ale również Twoje. Białku towarzyszy w nich bowiem mnóstwo błonnika oraz innych cennych składników odżywczych.

Składniki:
- czarna soczewica, 100 g, po ugotowaniu
- chorizo, 50 g, w plasterkach
- marchewka, 80 g
- filet z morszczuka, 150 g (możesz zastąpić go inną chudą rybą, np. dorszem)
- brokuły, 100 g
- papryczka chili, odrobina, posiekana
Przepis:
1. Ugotuj ciecierzycę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odsącz. Podsmaż pokrojone w plasterki chorizo na patelni, a potem dorzuć ciecierzycę i daj im razem chwilę. Nie musisz dodawać tłuszczu – w zupełności wystarczy to, co wytopi się z hiszpańskiej kiełbasy.
2. Dopraw filet z morszczuka ulubionymi przyprawami, wsadź w rękaw do pieczenia i zapakuj do piekarnika rozgrzanego do 180 0C na jakieś 10 minut. Gdy będzie dochodził do siebie, ugotuj brokuły na parze. Wrzuć wszystko na talerz i posyp chili.