REKLAMA

Przepisy na dania z ryb [Budowanie mięśni]

Ryby to świetne źródła białka, a statystyki pokazują, że brakuje ich w jadłospisach większości z nas. Oto dwa pomysły, jak zrobić na ich bazie potreningowy posiłek.

ryba shutterstock.com

Łosoś z arabską nutą

Hodowlany łosoś wcale nie jest samym złem, karmionym rtęcią i antybiotykami. To świetne źródło kwasów omega-3, które spokojnie może – a wręcz powinno! – raz na tydzień lub dwa lądować na Twoim talerzu.   

REKLAMA

dania z ryb, przepisyMotor Presse Polska

Składniki:

  • żółta i zielona papryka, 75 g
  • filet z łososia, 200 g
  • pasta harissa, 1 łyżka
  • komosa ryżowa, 100 g (przed ugotowaniem)

Przepis:

1. Ułóż na wyłożonej pergaminowym papierem blasze pokrojone w paski kawałki papryki. Natrzyj łososia pastą harissa i połóż obok. Zagnij brzegi papieru do pieczenia w taki sposób, żeby się zbiegły i stworzyły szczelne opakowanie. Umieść paczkę w paczkomacie – wróć, w piekarniku – podgrzanym do 180 0C. Po 10-12 minutach łosoś powinien być gotowy.

2. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale dodaj do wody trochę bulionu (w proszku albo z kostki – w sklepach są dostępne ekoopcje bez dodatku oleju palmowego albo wzmacniaczy smaku), żeby podrasować nieco papierowy smak komosy. Danie podawaj posypane natką pietruszki.

Morszczuk z chorizo

Ciecierzyca jest świetnym źródłem roślinnych protein, których wytworzenie jest dla klimatu o wiele mniej obciążające niż produkcja białka zwierzęcego. Te ziarenka przedłużą życie nie tylko Ziemi, ale również Twoje. Białku towarzyszy w nich bowiem mnóstwo błonnika oraz innych cennych składników odżywczych.

dania z ryb, przepisyMotor Presse Polska

Składniki:

  • czarna soczewica, 100 g, po ugotowaniu
  • chorizo, 50 g, w plasterkach
  • marchewka, 80 g
  • filet z morszczuka, 150 g (możesz zastąpić go inną chudą rybą, np. dorszem)
  • brokuły, 100 g
  • papryczka chili, odrobina, posiekana

Przepis:

1. Ugotuj ciecierzycę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odsącz. Podsmaż pokrojone w plasterki chorizo na patelni, a potem dorzuć ciecierzycę i daj im razem chwilę. Nie musisz dodawać tłuszczu – w zupełności wystarczy to, co wytopi się z hiszpańskiej kiełbasy.

2. Dopraw filet z morszczuka ulubionymi przyprawami, wsadź w rękaw do pieczenia i zapakuj do piekarnika rozgrzanego do 180 0C na jakieś 10 minut. Gdy będzie dochodził do siebie, ugotuj brokuły na parze. Wrzuć wszystko na talerz i posyp chili.

Komentarze

 (6)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA