To jedno trzeba od razu powiedzieć: idealne curry nie istnieje. To znaczy takie, które można uznać za wzór z Sèvres, za oryginał, do którego wszyscy kucharze – z mniejszym lub większym szczęściem – zmierzają. Specjaliści od kuchni indyjskiej twierdzą, że istnieje przynajmniej kilkaset potraw określanych mianem „curry”, a ich smak zależy od tradycji, od regionu kraju, od użytych przypraw i kulinarnych upodobań. Podobnie ma się sprawa z używanymi składnikami: rybami, mięsem, drobiem, warzywami, owocami czy skorupiakami. Ich proporcje są płynne i zależne od wielu czynników, między innymi od wyznawanej religii i zasobności portfela. Ta oszałamiająca symfonia smaków i aromatów do wyboru każe więc odszczekać pierwsze zdanie, że nie ma curry idealnego, i napisać raczej, że każde curry jest idealne.
Samo słowo „curry” oznacza po prostu „sos” w języku tamilskim, a nie, jak wielu myśli, mieszankę przypraw. Ta mieszanka jest zresztą wyłącznie eksportowa, bo w samych Indiach, Bangladeszu, Pakistanie czy na Sri Lance przyprawy do curry przygotowuje się ręcznie w moździerzu podczas gotowania (skądinąd, jeżeli używasz w domu gotowej mieszanki curry, pamiętaj, że jest wyjątkowo wrażliwa na światło i wilgoć, więc szczelny, ciemny pojemnik jest obowiązkowy). Curry wraz z falą emigracji i indyjskimi restauracjami podbiło cały świat – także u nas zjesz bardzo porządne. I tak, na przykład, Brytyjczycy już uważają je za swoje narodowe danie i jeszcze chwila, a zaczną twierdzić, że to oni je wymyślili (podobnie jak Amerykanie twierdzą o pizzy).
Jest jeszcze inna kwestia, którą przy curry trzeba poruszyć: proces przygotowania składników jest skrócony do absolutnego minimum. To oznacza, że całe zdrowotne i odżywcze dobro – a jest go po sufit – zostaje na talerzu
1. Przepis na curry raita

Składniki na 4 porcje:
- Jogurt grecki, 100 g
- Szczypta soli
- Olej kokosowy, 2 łyżki
- Gorczyca, 1 łyżeczka
- Liście curry, 5 g
- Imbir, 1 łyżeczka, posiekany
- Szalotka, 1 łyżka, posiekana
Przygotowanie
Wymieszaj w misce jogurt z solą i odstaw do lodówki. Mocno rozgrzej olej na patelni i wrzuć gorczycę. Zamieszaj i dodaj liście curry, imbir i szalotkę – podsmażaj 30 sekund. Zdejmij i dołóż do jogurtu. Zamieszaj.
2. Przepis na curry keema

Składniki na 4 porcje:
- Łopatka barania, mielona 160 g
- Ghee, 15 g
- Cebula, posiekana
- Liść laurowy
- Imbir, 10 g, posiekany
- Czosnek, 3 ząbki, posiekany
- Zielone chili, posiekane
- Kurkuma, 1 łyżeczka
- Chili w proszku, 1 łyżeczka
- Sól
- Pomidor
- Kozieradka, listki
- Garam masala, 1 łyżeczka
- Kolendra, 20 g, posiekana
Przygotowanie
Rozgrzej masło ghee (użyj naszego klarowanego) i dodaj cebulę z liściem laurowym. Podsmażaj chwilę i dorzuć posiekane imbir, czosnek i zielone chili. Zamieszaj i dodaj mielone mięso – podsmażaj ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wrzuć przyprawy, posól i dodaj posiekanego pomidora. Teraz zmniejsz ogień i duś kilka minut. Dorzuć hojnie kozieradkę, pastę garam masala i jeszcze minuta gotowania. Zdejmij i posyp posiekaną kolendrą.
3. Przepis na curry kori gassi

Składniki na 4 porcje:
Kurczak
- Mięso kurczaka bez kości, 900 g
- Sól
- Szczypta kurkumy
- Pasta czosnkowa
- Pasta imbirowa
Pasta gassi
- Pasta tamaryndowa, 1 łyżeczka
- Płatki kokosa, 65 g
- Olej kokosowy, 1 łyżka
- Suszone chili, 10
- Czarny pieprz, 1 łyżeczka
- Nasiona kolendry, 1½ łyżeczki
- Kumin, 1 łyżeczka
- Kozieradka, ½ łyżeczki
- Mleczko kokosowe, 300 ml
Reszta
- Olej kokosowy, 2 łyżki
- Czosnek, 5 ząbków, drobno posiekanych
- Cebula, posiekana
- Pomidor, drobno posiekany
Przygotowanie
Natrzyj kawałki mięsa solą i przyprawami. Rozgrzej mocno olej na patelni i podsmażaj przyprawy do zrobienia pasty gassi – jedna po drugiej. Podsmażone przekładaj do blendera, dodaj pastę tamaryndową, płatki kokosowe, połowę mleczka i zblenduj na gładko. Podsmaż cebulę i czosnek, aż zbrązowieją, dodaj pomidora, kurczaka i pastę z blendera. Przykryj i duś, aż mięso będzie gotowe. Wlej resztę mleka i gotuj na małym ogniu jeszcze 15 minut.
4. Przepis na curry bhindi

Składniki na 4 porcje:
- Olej kokosowy, 2 łyżki
- Nasiona kolendry, 1 łyżeczka
- Nasiona kozieradki, 1 łyżeczka
- Nasiona kopru włoskiego, 2 łyżeczki
- Czerwone chili
- Zielone chili
- Czosnek, 2 ząbki
- Okra, 250 g
- Kurkuma, 1 łyżeczka
- Sól
- Kolendra, 1 łyżka, posiekana
- Wiórki kokosowe, 20 g
Przygotowanie
Rozgrzej mocno olej na patelni i wrzuć kolendrę, kozieradkę, czerwone chili i koper. Smaż chwilę, aż poczujesz aromaty, i dodaj zielone chili i czosnek. Kiedy nabierze złotego koloru, dorzuć pokrojoną w kółka okrę (kupisz na stronie littleindia.pl) i gotuj ok. 5 minut. Dodaj kurkumę oraz sól i zamieszaj. Gotuj, aż okra zmięknie, i podawaj posypane posiekaną kolendrą i wiórkami kokosowymi.
5. Przepis na curry paneer palak

Składniki na 4 porcje:
- Szpinak baby, 200 g
- Ghee, 4 łyżki
- Kumin, 1 łyżeczka
- Suszone chili, 2
- Czosnek, 2 ząbki
- Imbir, 1 łyżeczka, posiekany
- Sól
- Sok z 1 cytryny
Przygotowanie
Rozgrzej masło ghee na patelni, wrzuć kumin i posiekane suszone chili. Kiedy zaczną pachnieć, dorzuć posiekany czosnek z imbirem i smaż minutę. Teraz osuszone listki szpinaku, sól i sok z cytryny. Przykryj i gotuj 5 minut. Gotowe.
6. Przepis na curry pilaw

Składniki na 4-6 porcji:
- Ryż basmati, 250 g
- Ghee, 1 łyżka
- Kumin, 2 łyżeczki
- Liść laurowy, 2
- Zielony kardamon, 4, zmiażdżony
- Czarny pieprz, 1 łyżeczka
- Goździki, 4
- Cynamon, 1-2 laski
- Cebula, posiekana
- Kurkuma, 1 łyżka
- Woda, 450 ml
Przygotowanie
Namocz ryż w misce przez 30 minut i odsącz. Rozgrzej masło ghee na patelni i podsmaż kumin, liście laurowy, kardamon, pieprz, goździki i cynamon. Kiedy zaczną pachnieć, wrzuć cebulę, a gdy ta zbrązowieje, dodaj ryż, kurkumę i wlej wodę. Zamieszaj, przykryj i duś około 15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę.