Przepisy na curry: raita, keema, kori gassi, bhindi, paneer palak, pilaw

Zostawiliśmy oryginalne nazwy dań, gdybyś trafił do indyjskiej knajpy i chciał sprawdzić, czy – gotując – zbliżyłeś się do pierwowzoru.

Przepisy na curry FOT. ROWAN FEE

  1. Raita
  2. Keema
  3. Kori gassi
  4. Bhindi
  5. Paneer palak
  6. Pilaw

To jedno trzeba od razu powiedzieć: idealne curry nie istnieje. To znaczy takie, które można uznać za wzór z Sèvres, za oryginał, do którego wszyscy kucharze – z mniejszym lub większym szczęściem – zmierzają. Specjaliści od kuchni indyjskiej twierdzą, że istnieje przynajmniej kilkaset potraw określanych mianem „curry”, a ich smak zależy od tradycji, od regionu kraju, od użytych przypraw i kulinarnych upodobań. Podobnie ma się sprawa z używanymi składnikami: rybami, mięsem, drobiem, warzywami, owocami czy skorupiakami. Ich proporcje są płynne i zależne od wielu czynników, między innymi od wyznawanej religii i zasobności portfela. Ta oszałamiająca symfonia smaków i aromatów do wyboru każe więc odszczekać pierwsze zdanie, że nie ma curry idealnego, i napisać raczej, że każde curry jest idealne.

Samo słowo „curry” oznacza po prostu „sos” w języku tamilskim, a nie, jak wielu myśli, mieszankę przypraw. Ta mieszanka jest zresztą wyłącznie eksportowa, bo w samych Indiach, Bangladeszu, Pakistanie czy na Sri Lance przyprawy do curry przygotowuje się ręcznie w moździerzu podczas gotowania (skądinąd, jeżeli używasz w domu gotowej mieszanki curry, pamiętaj, że jest wyjątkowo wrażliwa na światło i wilgoć, więc szczelny, ciemny pojemnik jest obowiązkowy). Curry wraz z falą emigracji i indyjskimi restauracjami podbiło cały świat – także u nas zjesz bardzo porządne. I tak, na przykład, Brytyjczycy już uważają je za swoje narodowe danie i jeszcze chwila, a zaczną twierdzić, że to oni je wymyślili (podobnie jak Amerykanie twierdzą o pizzy).

Jest jeszcze inna kwestia, którą przy curry trzeba poruszyć: proces przygotowania składników jest skrócony do absolutnego minimum. To oznacza, że całe zdrowotne i odżywcze dobro – a jest go po sufit – zostaje na talerzu

1. Przepis na curry raita

Przepisy na curryFOT. ROWAN FEE

Składniki na 4 porcje:

  • Jogurt grecki, 100 g
  • Szczypta soli
  • Olej kokosowy, 2 łyżki
  • Gorczyca, 1 łyżeczka
  • Liście curry, 5 g
  • Imbir, 1 łyżeczka, posiekany
  • Szalotka, 1 łyżka, posiekana

Przygotowanie

Wymieszaj w misce jogurt z solą i odstaw do lodówki. Mocno rozgrzej olej na patelni i wrzuć gorczycę. Zamieszaj i dodaj liście curry, imbir i szalotkę – podsmażaj 30 sekund. Zdejmij i dołóż do jogurtu. Zamieszaj.

2. Przepis na curry keema

Przepisy na curryFOT. ROWAN FEE

Składniki na 4 porcje:

  • Łopatka barania, mielona 160 g
  • Ghee, 15 g
  • Cebula, posiekana
  • Liść laurowy
  • Imbir, 10 g, posiekany
  • Czosnek, 3 ząbki, posiekany
  • Zielone chili, posiekane
  • Kurkuma, 1 łyżeczka
  • Chili w proszku, 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pomidor
  • Kozieradka, listki
  • Garam masala, 1 łyżeczka
  • Kolendra, 20 g, posiekana

Przygotowanie

Rozgrzej masło ghee (użyj naszego klarowanego) i dodaj cebulę z liściem laurowym. Podsmażaj chwilę i dorzuć posiekane imbir, czosnek i zielone chili. Zamieszaj i dodaj mielone mięso – podsmażaj ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wrzuć przyprawy, posól i dodaj posiekanego pomidora. Teraz zmniejsz ogień i duś kilka minut. Dorzuć hojnie kozieradkę, pastę garam masala i jeszcze minuta gotowania. Zdejmij i posyp posiekaną kolendrą.

3. Przepis na curry kori gassi

Przepisy na curryFOT. ROWAN FEE

Składniki na 4 porcje:

Kurczak

  • Mięso kurczaka bez kości, 900 g
  • Sól
  • Szczypta kurkumy
  • Pasta czosnkowa
  • Pasta imbirowa

Pasta gassi

  • Pasta tamaryndowa, 1 łyżeczka
  • Płatki kokosa, 65 g
  • Olej kokosowy, 1 łyżka
  • Suszone chili, 10
  • Czarny pieprz, 1 łyżeczka
  • Nasiona kolendry, 1½ łyżeczki
  • Kumin, 1 łyżeczka
  • Kozieradka, ½ łyżeczki
  • Mleczko kokosowe, 300 ml

Reszta

  • Olej kokosowy, 2 łyżki
  • Czosnek, 5 ząbków, drobno posiekanych
  • Cebula, posiekana
  • Pomidor, drobno posiekany

Przygotowanie

Natrzyj kawałki mięsa solą i przyprawami. Rozgrzej mocno olej na patelni i podsmażaj przyprawy do zrobienia pasty gassi – jedna po drugiej. Podsmażone przekładaj do blendera, dodaj pastę tamaryndową, płatki kokosowe, połowę mleczka i zblenduj na gładko. Podsmaż cebulę i czosnek, aż zbrązowieją, dodaj pomidora, kurczaka i pastę z blendera. Przykryj i duś, aż mięso będzie gotowe. Wlej resztę mleka i gotuj na małym ogniu jeszcze 15 minut.

4. Przepis na curry bhindi

Przepisy na curryFOT. ROWAN FEE

Składniki na 4 porcje:

  • Olej kokosowy, 2 łyżki
  • Nasiona kolendry, 1 łyżeczka
  • Nasiona kozieradki, 1 łyżeczka
  • Nasiona kopru włoskiego, 2 łyżeczki
  • Czerwone chili
  • Zielone chili
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Okra, 250 g
  • Kurkuma, 1 łyżeczka
  • Sól
  • Kolendra, 1 łyżka, posiekana
  • Wiórki kokosowe, 20 g

Przygotowanie

Rozgrzej mocno olej na patelni i wrzuć kolendrę, kozieradkę, czerwone chili i koper. Smaż chwilę, aż poczujesz aromaty, i dodaj zielone chili i czosnek. Kiedy nabierze złotego koloru, dorzuć pokrojoną w kółka okrę (kupisz na stronie littleindia.pl) i gotuj ok. 5 minut. Dodaj kurkumę oraz sól i zamieszaj. Gotuj, aż okra zmięknie, i podawaj posypane posiekaną kolendrą i wiórkami kokosowymi.

5. Przepis na curry paneer palak

Przepisy na curryFOT. ROWAN FEE

Składniki na 4 porcje:

  • Szpinak baby, 200 g
  • Ghee, 4 łyżki
  • Kumin, 1 łyżeczka
  • Suszone chili, 2
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Imbir, 1 łyżeczka, posiekany
  • Sól
  • Sok z 1 cytryny

Przygotowanie

Rozgrzej masło ghee na patelni, wrzuć kumin i posiekane suszone chili. Kiedy zaczną pachnieć, dorzuć posiekany czosnek z imbirem i smaż minutę. Teraz osuszone listki szpinaku, sól i sok z cytryny. Przykryj i gotuj 5 minut. Gotowe.

6. Przepis na curry pilaw

Przepisy na curryFOT. ROWAN FEE

Składniki na 4-6 porcji:

  • Ryż basmati, 250 g
  • Ghee, 1 łyżka
  • Kumin, 2 łyżeczki
  • Liść laurowy, 2
  • Zielony kardamon, 4, zmiażdżony
  • Czarny pieprz, 1 łyżeczka
  • Goździki, 4
  • Cynamon, 1-2 laski
  • Cebula, posiekana
  • Kurkuma, 1 łyżka
  • Woda, 450 ml

Przygotowanie

Namocz ryż w misce przez 30 minut i odsącz. Rozgrzej masło ghee na patelni i podsmaż kumin, liście laurowy, kardamon, pieprz, goździki i cynamon. Kiedy zaczną pachnieć, wrzuć cebulę, a gdy ta zbrązowieje, dodaj ryż, kurkumę i wlej wodę. Zamieszaj, przykryj i duś około 15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę.

Zobacz również:
REKLAMA