[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.2

Przepisy na burgery ułożone przez ekspertów MH

Właściwy dobór składników w diecie pomaga osiągać stawiane przed sobą cele. A w połączeniu Z treningiem gwarantuje sukces. 

Burgery wołowe Nasz burger ma: 1056 kcal i aż 72 g białka. Idealny na masę.

Przepis na burgery ułożył:

Marek Szołtysik - Dr nauk o żywności Uniwersytetu Przyrodniczego We Wrocławiu.

Białkowy kolos: gwarantujemy, że nie będziesz chciał frytek.

Tylko z samego wołowego burgera dostaniesz ponad 50 g białka, a z dodatków uciułasz pozostałe 20 g – całkiem nieźle, prawda? Teraz trzeba je zmetabolizować – nasiona chia i zawarty w nich mangan to ułatwią. W pełnoziarnistej bułce znajdziesz wolno uwalniane złożone węglowodany, które uzupełnią poziom glikogenu, i dorzucamy wszechobecne awokado.

Owszem, ma kalorii od diabła i trochę, ale oprócz nich jednonienasycone kwasy tłuszczowe i 20 ważnych witamin i minerałów, które odganiają oponę z brzucha. Tak twierdzą uczeni w magazynie „Journal of Diabetes Care”.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 plastry sera halloumi
  • plastry awokado

Dodatki:

  • 450 g mielonego udźca wołowego
  • 3 jajka
  • szczypta nasion chia
  • 2 pełnoziarniste
  • Bułki

Sposób na 2 porcje:

1. Przyprawy

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. W misce wymieszaj posiekaną cebulę, czosnek, kumin, paprykę, sól i pieprz.

2. Mięso

Do miski dodaj mielone mięso, wbij 1 jajo, posyp chia i dobrze wymieszaj z przyprawami. Uformuj 2 burgery i odstaw w temperaturze pokojowej.

3. Ogień

Wrzuć burgery na rozgrzaną patelnię z oliwą i smaż 3 minuty z każdej strony. Wstaw do piekarnika na 8-10 minut. Na patelnię wbij 2 jajka i zrób sadzone.

4. Budowla

Na patelnię wrzuć ser halloumi (60 s na stronę) i załaduj bułki mięsem, serem, kilkoma liśćmi szpinaku i sadzonym jajkiem. Jesteś królem białka! 

Jesteś fanem wołowiny? Zobacz, jak przyrządzić steka idealnego.

Burgery wołowe Tylko 31 g tłuszczu i aż 47 g białka. Idealny posiłek potreningowy.

Kapelusze z głów: obetnij tłuszcz, zachowaj białko

Wykorzystanie pieczarek Portobello w miejsce bułki do burgerów z miejsca obcina około 100 kcal i 4 g tłuszczu, a w dodatku ta zamiana potraktuje łagodniej poziom cukru we krwi. Także dosypanie sezamu jest sprytnym zabiegiem – pomożesz czerwonym krwinkom dostarczyć tlen do ciężko pracujących mięśni, a białe zdobędą siłę do obrony organizmu przed skutkami przetrenowania.

Dostarczysz też trochę miedzi i błonnika. Użycie parmezanu zamiast typowego plastra sera z sieciówek (jest intensywniejszy w smaku i mniej go potrzebujesz) utnie o 50% kcal, a indyk zamiast wołowiny to kolejne 100 kcal i 22 g tłuszczu mniej. I to wszystko bez uszczerbku dla białka.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g parmezanu
  • ½ pomidora
  • 2-4 liście sałaty

Dodatki:

  • 400 g mielonej piersi z indyka
  • 25 g świeżych ziół
  • 4 pieczarki Portobello
  • łyżeczki ziaren sezamu

Sposób na 2 porcje:

1.Burgery

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. W misce wymieszaj mięso, posiekaną cebulę, czosnek, sól, pieprz i przyprawy. Uformuj dwa burgery.

2. Piekarnik

Obsmaż burgery na patelni z łyżką oliwy przez 3 minuty z każdej strony i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 12-15 minut.

3. Patelnia

Podsmaż kapelusze (wierzchem do dołu) na średnim ogniu na patelni przez 8 minut. Obróć, posyp sezamem i po chwili przełóż na papierowy ręcznik.

4. Budowla

Na kapeluszu ułóż konstrukcję z burgera, liści sałaty, plastrów pomidora i przykryj drugim kapeluszem. Posyp jeszcze ziarnami sezamu i gotowe. 

Rada MH:

W sezonie grillowym z powodzeniem możesz wyłożyć wołowinę na ruszt i dać sobie trochę odpocząć od nieśmiertelnego duetu kiełbasy i kaszanki. Zobacz, jak zrobić stek z grilla.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij