Przepis na burgery ułożył:
Marek Szołtysik - Dr nauk o żywności Uniwersytetu Przyrodniczego We Wrocławiu.
Białkowy kolos: gwarantujemy, że nie będziesz chciał frytek.
Tylko z samego wołowego burgera dostaniesz ponad 50 g białka, a z dodatków uciułasz pozostałe 20 g – całkiem nieźle, prawda? Teraz trzeba je zmetabolizować – nasiona chia i zawarty w nich mangan to ułatwią. W pełnoziarnistej bułce znajdziesz wolno uwalniane złożone węglowodany, które uzupełnią poziom glikogenu, i dorzucamy wszechobecne awokado.
ZOBACZ: Kanapka na masę!
Owszem, ma kalorii od diabła i trochę, ale oprócz nich jednonienasycone kwasy tłuszczowe i 20 ważnych witamin i minerałów, które odganiają oponę z brzucha. Tak twierdzą uczeni w magazynie „Journal of Diabetes Care”.
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki papryki
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oliwy
- 2 plastry sera halloumi
- plastry awokado
ZOBACZ: Kanapka na masę!
- 450 g mielonego udźca wołowego
- 3 jajka
- szczypta nasion chia
- 2 pełnoziarniste
- Bułki
Sposób na 2 porcje:
1. Przyprawy
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. W misce wymieszaj posiekaną cebulę, czosnek, kumin, paprykę, sól i pieprz.
2. Mięso
Do miski dodaj mielone mięso, wbij 1 jajo, posyp chia i dobrze wymieszaj z przyprawami. Uformuj 2 burgery i odstaw w temperaturze pokojowej.
3. Ogień
Wrzuć burgery na rozgrzaną patelnię z oliwą i smaż 3 minuty z każdej strony. Wstaw do piekarnika na 8-10 minut. Na patelnię wbij 2 jajka i zrób sadzone.
4. Budowla
Na patelnię wrzuć ser halloumi (60 s na stronę) i załaduj bułki mięsem, serem, kilkoma liśćmi szpinaku i sadzonym jajkiem. Jesteś królem białka!
Jesteś fanem wołowiny? Zobacz, jak przyrządzić steka idealnego.
Komentarze