Udka z kurczaka: przepisy i patenty na szybkie dania
PODZIEL SIĘ
OCEŃ
4.14.1
Uda wymagają ciut więcej czasu, ale bez skóry (z którą również można zrobić coś smacznego) sprawa robi się szybsza. W przepisach przyjmujemy 4 uda. Naprzód kurczakożercy.
Marek Alchimowicz2016-05-24
fot. Misha Gravenor
Szaszłyki teriyaki
2 uda (bez skóry i kości) pokrój na kawałki. Zrób miksturę z 3 łyżek sosu sojowego, 3 łyżek mirin (znajdziesz w Kuchniach Świata), 2 łyżeczek cukru i marynuj mięso przynajmniej przez godzinę. Nadziej mięso na patyki, przekładając je połówkami szalotek i grilluj, polewając resztką marynaty, po około 4 min z każdej strony.
Ratowanie skóry
Zdejmujemy ją z kurczaków, bo najwięcej w niej tłuszczu. Jednak najwięcej też smaku, więc wytapiamy tłuszcz. Wyłóż papier do pieczenia na blasze, połóż kawałki skóry i przykryj papierem. Piecz 30 minut w 180 st. C.
fot. Misha Gravenor
Szybkie burritos
Wytnij z ud cienkie kawałki mięsa i posyp je chili i kuminem. Podsmaż mięso, mieszając, aż zbrązowieje, i wsyp szklankę posiekanych pomidorów (może być puszka) i posiekane oregano. Gotuj na małym ogniu, aż mięso zmięknie, ok. 10-15 min. Rozgrzej i wypełnij tortillę, dodając sałatę, plasterki awokado i ser cheddar.
W garnku z grubym dnem podsmaż 4 plastry boczku. Wyjmij je. Wrzuć kurczaka i smaż, aż będzie brązowy. Wyjmij. Wrzuć teraz pieczarki (2 szkl. pokrojonych w ćwiartki) i smaż na brąz. Wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę, a po minucie wsyp 3 łyżki mąki i wlej szklankę czerwonego wina oraz szklankę bulionu drobiowego. Dorzuć boczek, kurczaka i gotuj ok. 30 minut.
fot. Misha Gravenor
Wietnamskie wrapy
Cienkie plasterki wykrojone z ud podsmaż przez ok. 5 min. Do sosu weź ½ posiekanej szalotki, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżkę cukru i ¼ szklanki sosu rybnego. Na przygotowany ryżowy papier wyłóż słupki marchewki, ogórka, liście sałaty i bazylii, dodaj mięso i polej sosem. Zroluj i gotowe.
W misce wymieszaj koreańską pastę chili (gochujang – patrz Kuchnie Świata), 2 łyżki wody, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczkę cukru. Podsmaż cienkie plastry mięsa, wlej sos i gotuj ok. 5 minut. Podawaj z ryżem, sadzonym jajkiem, awokado, liśćmi świeżej kolendry i posiekanym szczypiorem. Całość polej sosem.
MH 09/2015
PODZIEL SIĘ
OCEŃ
4.1
Komentarze
(2)
ZOBACZ KOMENTARZE
Przygotowanie piersi z drobiu jest chyba prostsze. Na przykład taki przepis na stronie http://www.helio.pl/ jest nie tylko szybki i prosty do przyrządzenia, ale jakże smaczny. Pierś drobiowa z pyszną, chrupiącą panierką. Walory smakowe dodaje sezam jako jeszcze jeden składnik panierki (dobry jest od producenta Helio ). I co ważne, ta potrawa ma mniej kalorii.
~Katrina, 2016-09-29 12:19:14
Uda wymagają ciut więcej czasu, ale bez skóry (z którą również można zrobić coś smacznego) sprawa robi się szybsza. W przepisach przyjmujemy 4 uda. Naprzód kurczakożercy.<br /><br /><a href="/dieta/Przepisy-i-patenty-na-pyszne-uda-z-kurczaka,7943,1"></a> Mens Health, 2016-05-24 10:17:57
Ups... widzimy, że masz AdBlocka.
Nasz serwis jest dostępny całkowicie bezpłatnie, ale żeby taki mógł pozostać, musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz naszą pracę, dodaj tę stronę do wyjątków. Nie musisz wchodzić w ustawienia przeglądarki. Wystarczy kliknąć poniżej.
Komentarze
~Katrina, 2016-09-29 12:19:14
Mens Health, 2016-05-24 10:17:57
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?