Udka z kurczaka: przepisy i patenty na szybkie dania
Uda wymagają ciut więcej czasu, ale bez skóry (z którą również można zrobić coś smacznego) sprawa robi się szybsza. W przepisach przyjmujemy 4 uda. Naprzód kurczakożercy.
Marek Alchimowicz2016-05-24
fot. Misha Gravenor
fot. Misha Gravenor
Szaszłyki teriyaki
REKLAMA
2 uda (bez skóry i kości) pokrój na kawałki. Zrób miksturę z 3 łyżek sosu sojowego, 3 łyżek mirin (znajdziesz w Kuchniach Świata), 2 łyżeczek cukru i marynuj mięso przynajmniej przez godzinę. Nadziej mięso na patyki, przekładając je połówkami szalotek i grilluj, polewając resztką marynaty, po około 4 min z każdej strony.
Ratowanie skóry
Zdejmujemy ją z kurczaków, bo najwięcej w niej tłuszczu. Jednak najwięcej też smaku, więc wytapiamy tłuszcz. Wyłóż papier do pieczenia na blasze, połóż kawałki skóry i przykryj papierem. Piecz 30 minut w 180 st. C.
REKLAMA
REKLAMA
fot. Misha Gravenor
fot. Misha Gravenor
Szybkie burritos
REKLAMA
Wytnij z ud cienkie kawałki mięsa i posyp je chili i kuminem. Podsmaż mięso, mieszając, aż zbrązowieje, i wsyp szklankę posiekanych pomidorów (może być puszka) i posiekane oregano. Gotuj na małym ogniu, aż mięso zmięknie, ok. 10-15 min. Rozgrzej i wypełnij tortillę, dodając sałatę, plasterki awokado i ser cheddar.
W garnku z grubym dnem podsmaż 4 plastry boczku. Wyjmij je. Wrzuć kurczaka i smaż, aż będzie brązowy. Wyjmij. Wrzuć teraz pieczarki (2 szkl. pokrojonych w ćwiartki) i smaż na brąz. Wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę, a po minucie wsyp 3 łyżki mąki i wlej szklankę czerwonego wina oraz szklankę bulionu drobiowego. Dorzuć boczek, kurczaka i gotuj ok. 30 minut.
REKLAMA
REKLAMA
fot. Misha Gravenor
fot. Misha Gravenor
Wietnamskie wrapy
REKLAMA
Cienkie plasterki wykrojone z ud podsmaż przez ok. 5 min. Do sosu weź ½ posiekanej szalotki, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżkę cukru i ¼ szklanki sosu rybnego. Na przygotowany ryżowy papier wyłóż słupki marchewki, ogórka, liście sałaty i bazylii, dodaj mięso i polej sosem. Zroluj i gotowe.
W misce wymieszaj koreańską pastę chili (gochujang – patrz Kuchnie Świata), 2 łyżki wody, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczkę cukru. Podsmaż cienkie plastry mięsa, wlej sos i gotuj ok. 5 minut. Podawaj z ryżem, sadzonym jajkiem, awokado, liśćmi świeżej kolendry i posiekanym szczypiorem. Całość polej sosem.
MH 09/2015
Komentarze
(1)
ZOBACZ KOMENTARZE
Przygotowanie piersi z drobiu jest chyba prostsze. Na przykład taki przepis na stronie http://www.helio.pl/ jest nie tylko szybki i prosty do przyrządzenia, ale jakże smaczny. Pierś drobiowa z pyszną, chrupiącą panierką. Walory smakowe dodaje sezam jako jeszcze jeden składnik panierki (dobry jest od producenta Helio ). I co ważne, ta potrawa ma mniej kalorii.
~Katrina, 2016-09-29 12:19:14
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Wydaje Ci się, że takie placuszki to głównie węgle? Akurat. Z tych wydawałoby się niskoproteinowy...
REKLAMA
Ups... widzimy, że masz AdBlocka.
Nasz serwis jest dostępny całkowicie bezpłatnie, ale żeby taki mógł pozostać, musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz naszą pracę, dodaj tę stronę do wyjątków. Nie musisz wchodzić w ustawienia przeglądarki. Wystarczy kliknąć poniżej.
Komentarze
~Katrina, 2016-09-29 12:19:14
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?