[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.1

Udka z kurczaka: przepisy i patenty na szybkie dania

Uda wymagają ciut więcej czasu, ale bez skóry (z którą również można zrobić coś smacznego) sprawa robi się szybsza. W przepisach przyjmujemy 4 uda. Naprzód kurczakożercy.

kurczak, dania z kurczaka fot. Misha Gravenor
Szaszłyki teriyaki

2 uda (bez skóry i kości) pokrój na kawałki. Zrób miksturę z 3 łyżek sosu sojowego, 3 łyżek mirin (znajdziesz w Kuchniach Świata), 2 łyżeczek cukru i marynuj mięso przynajmniej przez godzinę. Nadziej mięso na patyki, przekładając je połówkami szalotek i grilluj, polewając resztką marynaty, po około 4 min z każdej strony. 

Ratowanie skóry

Zdejmujemy ją z kurczaków, bo najwięcej w niej tłuszczu. Jednak najwięcej też smaku, więc wytapiamy tłuszcz. Wyłóż papier do pieczenia na blasze, połóż kawałki skóry i przykryj papierem. Piecz 30 minut w 180 st. C.

 

kurczak, dania z kurczaka fot. Misha Gravenor
Szybkie burritos

Wytnij z ud cienkie kawałki mięsa i posyp je chili i kuminem. Podsmaż mięso, mieszając, aż zbrązowieje, i wsyp szklankę posiekanych pomidorów (może być puszka) i posiekane oregano. Gotuj na małym ogniu, aż mięso zmięknie, ok. 10-15 min. Rozgrzej i wypełnij tortillę, dodając sałatę, plasterki awokado i ser cheddar. 

 

kurczak, dania z kurczaka fot. Misha Gravenor
Coq au Vin (też szybkie)

W garnku z grubym dnem podsmaż 4 plastry boczku. Wyjmij je. Wrzuć kurczaka i smaż, aż będzie brązowy. Wyjmij. Wrzuć teraz pieczarki (2 szkl. pokrojonych w ćwiartki) i smaż na brąz. Wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę, a po minucie wsyp 3 łyżki mąki i wlej szklankę czerwonego wina oraz szklankę bulionu drobiowego. Dorzuć boczek, kurczaka i gotuj ok. 30 minut.

 

kurczak, dania z kurczaka fot. Misha Gravenor
Wietnamskie wrapy

Cienkie plasterki wykrojone z ud podsmaż przez ok. 5 min. Do sosu weź ½ posiekanej szalotki, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżkę cukru i ¼ szklanki sosu rybnego. Na przygotowany ryżowy papier wyłóż słupki marchewki, ogórka, liście sałaty i bazylii, dodaj mięso i polej sosem. Zroluj i gotowe. 

kurczak, dania z kurczaka fot. Misha Gravenor
Koreańskie bibimbap

W misce wymieszaj koreańską pastę chili (gochujang – patrz Kuchnie Świata), 2 łyżki wody, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczkę cukru. Podsmaż cienkie plastry mięsa, wlej sos i gotuj ok. 5 minut. Podawaj z ryżem, sadzonym jajkiem, awokado, liśćmi świeżej kolendry i posiekanym szczypiorem. Całość polej sosem.

MH 09/2015

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij