Zupa rybna – 5 przepisów z różnych stron świata

Zupy rybne to genialny wynalazek – pożywne, sycące, zdrowe, no i obłędnie smakują. Wyruszamy w morską wyprawę do pięciu krajów i kradniemy im ich największe skarby. Hej ho!

1. Tajska zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami

Wszystkie składniki do zrobienia tej egzotyki są na wyciągnięcie ręki, nawet w dyskoncie, więc nie wahaj się ani sekundy. Nie będziesz żałował. Jeżeli lubisz wyraziste, orientalne smaki, ta zupa jest dla Ciebie. Jeżeli nie lubisz, to polubisz, bo tajskiej kuchni nie sposób sie oprzeć. Przekonaj się!

REKLAMA

Składniki:

  • puszka mleczka kokosowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 20 dużych krewetek
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka pasty curry
  • papryczka chili
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • kawałek imbiru
  • limonka
  • 4 grzyby mun
  • 1⁄4 opakowania makaronu ryżowego
  • świeża kolendra
  • sól
  • pieprz
  • sok z limonki
  • ziarna sezamu

Sposób

Obierz krewetki i oczyść z czarnej nitki, która jest jelitem. Łodygi trawy cytrynowej obierz z pierwszej warstwy, przekrój na trzy części i zmiażdż je trzonkiem noża. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, szalotkę, trawę cytrynową, chili i posiekany imbir. Wlej sos rybny i zamieszaj. Dorzuć na patelnię sprawione krewetki, pastę curry i wciśnij sok z całej limonki. Podsmażaj przez kilka minut, mieszając. Wlej na patelnię mleczko kokosowe i gorący bulion, zamieszaj, wrzuć grzybki mun i gotuj na małym ogniu, aż grzyby zmiękną. Dopraw. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu w osobnym garnku. Podawaj w miskach posypanych świeżą kolendrą i ziarnami sezamu.

2. Caryca ucha

Ta zupa rybna, podobnie jak francuska bouillabaise, trafiła na stoły arystokracji prosto z kociołków ustawianych nad ogniskami przez burłaków. To idealny posiłek przy ognisku, na rybach, biwaku, bo robi się szybko, a smakuje nieziemsko.

Składniki:

  • 1,5 kg ryb słodkowodnych (karasie, leszcz, szczupak, pstrąg, okonie, sandacz, karp, sum itd.)
  • 1 duża cebula, nieobrana
  • 1 duża marchew
  • korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • kawałek pora
  • 0,5 kg pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • pęczek zielonego koperku
  • kilka badyli kopru z baldachami
  • 50 ml wódki (opcjonalnie)

Sposób

Doprowadź do wrzenia ok. 3 l wody, wrzuć oczyszczone drobne rybki i kręgosłupy, głowy dużych ryb (bez oczu i skrzeli, żeby zupa nie była gorzka). Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, często odszumowując. Dodaj pokrojone grubo warzywa i baldachy kopru i gotuj jeszcze pół godziny. Wyłów dokładnie ryby i warzywa lub przelej wywar przez sito. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i ziemniaki. Włóż kawałki filetów ze skórą lub duże dzwonka ryb ze skórą i gotuj ok. 20 minut. Pod koniec gotowania po raz pierwszy użyj soli i dopraw zupę. Zmniejsz ogień do minimum i wsyp drobno posiekany koperek. Odstaw garnek z ognia i po kilku minutach wlej kieliszek wódki – nie martw się, procenty wyparują, ale smak zostanie. Podawaj w miskach z dużą ilością posiekanej zieleniny (natka pietruszki też się nada) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

3. Toskańskie cacciucco

Gęsta zupa z ryb, owoców morza, pomidorów, czerwonego wina i oliwy – palce lizać! W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej, a my podpatrujemy kucharzy z Livorno.

Składniki:

  • 300 g filetu z soli lub łososia
  • 2 opakowania mrożonych owoców morza
  • 2 puszki pomidorów w kostkach
  • szklanka czerwonego wina
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • szałwia
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • papryczka peperoncino
  • kromki czerstwego chleba

Sposób

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę peperoncino, natkę pietruszki i całe listki szałwii. Kiedy się zrumienią, wlej wino i odparuj. Dodaj pomidory, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Po kilku minutach wrzuć rozmrożone owoce morza, przykryj i duś około 30 minut – do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj pokrojoną w kawałki rybę. Jeżeli zupa wyda ci się zbyt gęsta, możesz podlewać ją czerwonym winem (w najgorszym wypadku wrzącą wodą). Opiecz w tosterze lub piekarniku chleb i przesmaruj kromki przeciętym na pół ząbkiem czosnku. W każdym talerzu ułóż na dnie jedną kromkę i wlej cacciucco. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z dużą ilością czerwonego wina obok. Taka tradycja, co poradzisz.

4. Caldo de pescado

Prosto z hiszpańskiej Lanzarote zupa rybna, której zrobienie zabiera tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie ziemniaków. Świetna robota! I nie wymaga przygotowania rybnego wywaru. Do dzieła!

Składnki:

  • 4-6 filetów z białej ryby np. polędwicy z dorsza
  • 200 g mąki
  • 200 ml oliwy
  • sól morska
  • 1⁄2 kg ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki wędzonej
  • 2 cebule
  • 1 zielona papryka
  • 1 pęczek kolendry

Sposób

Pokrojone w kostkę ziemniaki zalej litrem wody, posól i zagotuj. Rozetrzyj w moździerzu na gładką masę czosnek, trochę soli, wędzoną paprykę, nitki szafranu (wlej odrobinę wody z ziemniaków, to łatwiej się rozprowadzi) i wrzuć papkę do gotujących się ziemniaków. Opłukane i osuszone filety rybne obtocz w mące wymieszanej z grubą morską solą. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej rybę. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i podsmażaj kilka minut. Dodaj pomidory i duś ok. 10 minut, a następnie przełóż zawartość patelni do wody z ziemniakami. Wszystko zagotuj, dopraw solą i pieprzem, a pod koniec gotowania dorzuć posiekaną kolendrę i włóż na chwilę do zupy podsmażone filety, żeby się podgrzały. Podawaj od razu.

REKLAMA

REKLAMA

5. Bouillabaisse z Marsylii

W każdym lokalu, który ją tam podaje, usłyszysz, że to jedyna, oryginalna i prawdziwa bouillabaisse w mieście. Najlepsze, że to prawda, bo rodzajów bouillabaisse jest tyle, ilu kucharzy.

REKLAMA

Składniki:

  • 800 g filetów z różnych ryb morskich
  • 0,5 kg krewetek obranych
  • 200 g filetu z łososia
  • 0,5 małży w skorupach
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 0,5 kg marchwi
  • 100 g szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa extra vergine
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól morska
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 nieduży por
  • ocet winny
  • kilka nitek szafranu
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • kilka kropli tabasco

Sposób

Marchew i pora pokrój na małe kawałki. Posiekaj drobno szalotki i czosnek i wrzuć do rozgrzanego garnka z oliwą – bardziej duś, niż podsmażaj. Dodaj pokrojone warzywa, zamieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Dorzuć liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, szczyptę soli i startą skórkę z pomarańczy (wcześniej sparzonej wrzątkiem). Wlej do garnka ok. 2 l wody i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj. Oczyść małże z bisiorów, krewetki obierz z pancerzy, a filety pokrój na mniejsze kawałki. Do zmiksowanego wywaru dodaj ocet z białego wina, kilka nitek szafranu, przecier pomidorowy i doprowadź do wrzenia. Wrzuć krewetki i małże i gotuj 10 minut (te małże, które pozostały zamknięte, wyrzuć). Po tym czasie dodaj do gotującej się zupy filety ryb i kolejne 10-15 minut gotowania. Wlej kilka kropel tabasco, spróbuj i ewentualnie dopraw solą. Podawaj od razu.

Zobacz również:
Z nową wersją modelu Grit X marki Polar spędziłem do tej pory 1152 godziny (z czego niemal 50 godzin stanowiły treningi biegowe, sesje na rowerze, czas w siłowni i bokserskim klubie), a mimo to wciąż nie potrafię powiedzieć o nim wszystkiego. Ta aż trudna do ogarnięcia wszechstronność jest jego największą zaletą. O wszystkich odrobinę mniej istotnych opowiem poniżej.
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA