Przepis na zielone wrapy z tuńczykiem

Dobra dieta jest jak dobry seks - musi być urozmaicona. Dlatego warto czasem sięgnąć po sprawdzone produkty w odświeżonym wydaniu. Oto przepis na tuńczyka w nowej, lekkiej odsłonie. Witaminy, minerały, dobre tłuszcze w 20 minut i za mniej niż 10 złotych.

zielone wrapy z tuńczykiem Sean Calitz
fot. Sean Calitz

I. Składniki:

1 puszka kawałków tuńczyka w sosie własnym

1 główka sałaty masłowej

2 świeże kukurydze

 

1 łodyga selera naciowego, drobno posiekanego

3 łodygi szczypioru, drobno posiekanego

1 pomidor, w kostkę

1 łyżka natki pietruszki

sok z 1/2 cytryny

3-4 łyżki majonezu light

50 g sera feta, pokruszonego

sól, czarny pieprz, szczypta cukru

II. Wartości odżywcze:

314 kcal

30 g białko

21 g węglowodany

4,3 g błonnik

9,9 g tłuszcze

III. Sposób przygotowania:

Świetnym dodatkiem są także zielony groszek, zielona fasolka lub różyczki brokułów.

Minuty 0-10

Ugotuj kukurydzę Do wrzącej, osolonej wody dodaj szczyptę cukru i wrzuć kukurydze. Gotuj 10 minut, wyjmij i ozięb je pod strumieniem zimnej wody. Osusz papierowym ręcznikiem. Możesz użyć kukurydzy z puszki, ale świeża ma więcej przeciwutleniaczy

Minuty 11-15

Wymieszaj składniki Małym nożem zetnij ziarna z czterech stron kukurydzy do miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki – oprócz sałaty – i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Minuty 16-20

Przygotuj sałatę Opłucz i dobrze wysusz sałatę. Podziel ją na liście w osobnej misce. Łyżką nakładaj na nie przygotowaną mieszankę i do dzioba.

IV. Kalkulator porcji

Taki tuńczyk cieszy oko i ciało. Tłuszczów i kalorii nie ma zbyt dużo, ale i te chętnie spalimy. Do roboty!

Rower: Powinieneś 33 minuty popedałować.

Bieganie: Wybiegasz nadwyżkę w 35 minut.

Pływanie: 26 minut w basenie i z bańki

Skakanka: Wystarczy 20 minut

Departament Smaku MH radzi:

Żółtko, 1 łyżkę wody, 1 łyżkę musztardy Dijon, sok z połowy cytryny i 250 ml oleju roślinnego wymieszaj w misce ręcznym blenderem do odpowiedniej konsystencji, dopraw na końcu szczyptą soli i masz gotowy domowy majonez. Będzie lepszy niż ten ze sklepu.  

MH 04/2014

Zobacz również:
REKLAMA