I. Składniki:
1 puszka kawałków tuńczyka w sosie własnym
1 główka sałaty masłowej
2 świeże kukurydze
1 łodyga selera naciowego, drobno posiekanego
3 łodygi szczypioru, drobno posiekanego
1 pomidor, w kostkę
1 łyżka natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki majonezu light
50 g sera feta, pokruszonego
sól, czarny pieprz, szczypta cukru
II. Wartości odżywcze:
314 kcal
30 g białko
21 g węglowodany
4,3 g błonnik
9,9 g tłuszcze
III. Sposób przygotowania:
Świetnym dodatkiem są także zielony groszek, zielona fasolka lub różyczki brokułów.
Minuty 0-10
Ugotuj kukurydzę Do wrzącej, osolonej wody dodaj szczyptę cukru i wrzuć kukurydze. Gotuj 10 minut, wyjmij i ozięb je pod strumieniem zimnej wody. Osusz papierowym ręcznikiem. Możesz użyć kukurydzy z puszki, ale świeża ma więcej przeciwutleniaczy
Minuty 11-15
Wymieszaj składniki Małym nożem zetnij ziarna z czterech stron kukurydzy do miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki – oprócz sałaty – i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Minuty 16-20
Przygotuj sałatę Opłucz i dobrze wysusz sałatę. Podziel ją na liście w osobnej misce. Łyżką nakładaj na nie przygotowaną mieszankę i do dzioba.
IV. Kalkulator porcji
Taki tuńczyk cieszy oko i ciało. Tłuszczów i kalorii nie ma zbyt dużo, ale i te chętnie spalimy. Do roboty!
Rower: Powinieneś 33 minuty popedałować.
Bieganie: Wybiegasz nadwyżkę w 35 minut.
Pływanie: 26 minut w basenie i z bańki
Skakanka: Wystarczy 20 minut
Departament Smaku MH radzi:
Żółtko, 1 łyżkę wody, 1 łyżkę musztardy Dijon, sok z połowy cytryny i 250 ml oleju roślinnego wymieszaj w misce ręcznym blenderem do odpowiedniej konsystencji, dopraw na końcu szczyptą soli i masz gotowy domowy majonez. Będzie lepszy niż ten ze sklepu.
MH 04/2014