Nakarmić bandę
Koledzy, przyjaciele drodzy, zapraszam do mnie na grilla. Firma stawia paszę, ale dostawa elementu baśniowego będzie mile widziana. Co niby będzie widziane? Piwo macie przynieść, tumany, ze sobą! Boże, za co mnie karzesz?! No, to do roboty.
Soczyste żeberka z grilla
Teorie są i takie, że żeberka oraz na przykład kurczak nie lubią otwartego ognia. Nasi eksperci twierdzą, że to nieprawda, i potrafią to udowodnić w godzinę. Sprawdź sam.
Składniki:
- 4 kg wieprzowych żeberek
- 2 łyżki papryki chili w proszku
- 1/4 szklanki przyprawy sezonowej
- (patrz: następna strona)
- 6 łyżek oleju
- 1,5 szklanki sosu barbecue
- 1/4 szklanki miodu
- 6 posiekanych ząbków czosnku
- 2 cebule, drobno posiekane
Jeżeli masz czas na przygotowanie, natrzyj mięso olejem i przyprawami, przykryj i włóż do lodówki na 24 godziny.
Sposób przygotowania:
1. Rozpal grilla. Jeżeli masz grilla gazowego, to problem z głowy, jeżeli tradycyjnego – rozrzaż go do takiego stopnia, byś mógł przez 8 sekund utrzymać dłoń 12 centymetrów nad nim.
2. Do małego garnka na kuchence wlej sos barbecue, miód, wsyp posiekane ząbki czosnku i drobno posiekaną cebulę. Podgrzej, mieszając, i odstaw. Opłucz mięso i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Sezonową mieszankę wymieszaj z papryczką chili, polej żeberka olejem i natrzyj hojnie przyprawą.
3. Połóż żeberka na grillu mięsem do dołu. Piecz pod przykryciem ok. 45 minut, obracając co 15 minut. Wysmaruj żeberka częścią sosu, przykryj na 10 minut i smaż jeszcze 5 minut bez przykrycia. Zdejmij mięso z grilla, polej sosem.
4. Podawaj dla 8-10 osób.
Zrób przyprawę na cały sezon
Zacznij od przepisu podstawowego, zmieniając go następnie według własnych upodobań. Możesz dodać do niego sproszkowane chilli, oregano, kminek, a nawet cynamon. Przygotuj mieszankę na całe lato – potrzebujesz do tego 1 szklanki grubej soli, 2 łyżek świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 2 łyżek soli czosnkowej i 1 łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne.