Przepis na żeberka z grilla i zasady grillowania

Zaproś znajomych na grilla, którego zapamiętają na długo. Przygotuj przystawki, dobierz odpowiednie przyprawy i sosy, a na koniec zrób według naszego przepisu żeberka jakich świat nie widział. Przygotuj się, będzie gorąco!

Nakarmić bandę, czyli jak być dobrym gospodarzem Misha Gravenor
fot. Misha Gravenor

Nakarmić bandę

Koledzy, przyjaciele drodzy, zapraszam do mnie na grilla. Firma stawia paszę, ale dostawa elementu baśniowego będzie mile widziana. Co niby będzie widziane? Piwo macie przynieść, tumany, ze sobą! Boże, za co mnie karzesz?! No, to do roboty.

Soczyste żeberka z grilla

Teorie są i takie, że żeberka oraz na przykład kurczak nie lubią otwartego ognia. Nasi eksperci twierdzą, że to nieprawda, i potrafią to udowodnić w godzinę. Sprawdź sam.

Składniki:

  • 4 kg wieprzowych żeberek
  • 2 łyżki papryki chili w proszku
  • 1/4 szklanki przyprawy sezonowej
  • (patrz: następna strona)
  • 6 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki sosu barbecue
  • 1/4 szklanki miodu
  • 6 posiekanych ząbków czosnku
  • 2 cebule, drobno posiekane

Jeżeli masz czas na przygotowanie, natrzyj mięso olejem i przyprawami, przykryj i włóż do lodówki na 24 godziny.

Sposób przygotowania:

1. Rozpal grilla. Jeżeli masz grilla gazowego, to problem z głowy, jeżeli tradycyjnego – rozrzaż go do takiego stopnia, byś mógł przez 8 sekund utrzymać dłoń 12 centymetrów nad nim.

2. Do małego garnka na kuchence wlej sos barbecue, miód, wsyp posiekane ząbki czosnku i drobno posiekaną cebulę. Podgrzej, mieszając, i odstaw. Opłucz mięso i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Sezonową mieszankę wymieszaj z papryczką chili, polej żeberka olejem i natrzyj hojnie przyprawą.

3. Połóż żeberka na grillu mięsem do dołu. Piecz pod przykryciem ok. 45 minut, obracając co 15 minut. Wysmaruj żeberka częścią sosu, przykryj na 10 minut i smaż jeszcze 5 minut bez przykrycia. Zdejmij mięso z grilla, polej sosem.

4. Podawaj dla 8-10 osób.

Zrób przyprawę na cały sezon

Zacznij od przepisu podstawowego, zmieniając go następnie według własnych upodobań. Możesz dodać do niego sproszkowane chilli, oregano, kminek, a nawet cynamon. Przygotuj mieszankę na całe lato – potrzebujesz do tego 1 szklanki grubej soli, 2 łyżek świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 2 łyżek soli czosnkowej i 1 łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne.

Żeberka z grilla Misha Gravenor
fot. Misha Gravenor

Lepszy grill w minutę

Gdy już ściągniesz gorące mięso z grilla, podrasuj jego smak od razu na desce do krojenia.

Pikantny i pełen dymu smak mięsa można polepszyć dzięki "sosowi z deski". Na szerokiej desce do krojenia drobno posiekaj 2 łyżki natki pietruszki i skrop 6 łyżkami oliwy z oliwek extra vergine. Dodaj szczyptę soli morskiej lub gruboziarnistej oraz świeżo zmielony pieprz do smaku.

Zmieszaj wszystko, używając noża. Do tak przygotowanej bazy dodaj wyciśnięty czosnek, drobno posiekane chilli i/lub świeże zioła, np. tymianek. Posiekaj wszystko dokładnie na desce, a następnie obtaczaj w tym właśnie upieczone i pokrojone w plastry mięso. Nie zapomnij na koniec polać mięso sokami powstałymi w trakcie tej procedury.

Towarzycho do mięcha

Fakt, że to facet przygotowuje grilla, nie musi oznaczać, że zapomina o przystawkach. To prościzna i w dodatku smaczna.

Kukurydza

Gdy grillujesz kukurydzę pokrytą liśćmi, ugotuje się dzięki zatrzymanej przez nie wilgoci. Dopiero na samym końcu usuń liście, aby kolby ładnie się przypiekły. Przed podaniem posmaruj wybranym pesto lub masłem, aby nadać jej smaku.

Sałatka

Energetyczne, świeże składniki, takie jak jabłka, dobrze kontrastują z mocnymi smakami potraw z grilla. Sos śmietanowy z ziołami do tego dania zrób dzień wcześniej, żeby się przegryzł.

Sałatka ziemniaczana

Oto klucz do idealnej sałatki ziemniaczanej: ziemniaki należy zmieszać z sosem gdy są jeszcze gorące, ponieważ wtedy są w stanie wchłonąć jego smak. Dodaj do sosu pokrojoną wędzoną papryczkę chipotle.  

Zobacz również:
REKLAMA